Hep
diyorum ya sevmediğim bir meyva yoktur benim diye. Bir sıralamaya koy deseler
paniklerim sanki. Sadece armuta karşı bir ikirciklenme vardır içimde. Öyle her armut
beni heyecanlandırmaz, yooo yerim yine de ama, dolabı açtığımda en son armut
dikkatimi çeker mesela.
Akçaağaç
armutudur benim favori armutum, hani yeşil, küçücük, naif olanlar, içi bembeyazdır,
suludur, tatlıdır… hop hop yersin. Bir de Altınoluk’taki yan komşumuzun armutu
bambaşka, mis kokulu, kocaman, sulu ve lezzetli.
İşte
bu armutlar o armutlar. İstanbul’a gelirken yolda yiyelim diye vermişlerdi,
yedik yedik ama arttı da. Kalanlar ile kek yapmak istedim. Aradım taradım işte bu tarifi buldum.
Technicolor Kitchen - English Version benim uzun zamandır takip ettiğim harika bir yemek bloğu,
yemek derken çoğunlukla kek tarifleri veriyor. Denediğim ama
fotoğraflayamadığım birkaç tarifi daha var. Bence takibe almaya değer bir blog. Baksanıza onun yaptığının görüntüsü ne harika
olmuş, ben birazcık fazla kızartmışım ve benimki yamuk yumuk kabarıvermiş. Ama
tadı gerçekten çok güzel. Keki pamuk gibi oluyor iç rahatlığı ile
deneyebilirsiniz.
Gelelim
tarife;
Malzemeler
3-4
adet Armut ½ cup bal
2 yemek kaşığı limon suyu
¾ cup + bir yemek kaşığı kadar (184 gr) yumuşak tereyağ
2/3 cup (116 gr.) esmer şeker
3 yumurta
1 ½ cup + 1 ½ yemek kaşığı (225g) un
1 paket kabartma tozu (Bence bende bu biraz fazla geldi siz yarısını koyun)
¼ çay kaşığı tarçın (Ben daha fazla koydum)
¼ çay kaşığı hindiztan cevizi
1/3 cup (80ml) süt
“Cup”
ölçüsü olarak su bardağını da kullanabilirsiniz (ustalar böyle diyor yani) .
Malzemeleri
tezgaha dizelim sonra da fırını 180 dereceye ayarlıyalım, başlayalım armutları
soymaya. İlk önce yarıya sonra her bir yarımı 4 parçaya bölüp çekirdeklerini çıkartalım.
Küçük bir tencerede, kısık ateşte armutlar, bal ve limon suyunu bir güzel
armutlar yumuşayıncaya kadar pişirelim (lapa olmayacak sadece renkleri şeffaf
gibi olsun, balı içine çeksin, diriliğinden bir şey kaybetmesin güzelim
armutlar). Pişti bunlar dediğimizde armutları ayrı bir tabağa alıp soğumaya bırakıyoruz ama ballı suyu da
atmıyoruz.
Gelelim
kek kısmına; tereyağ ile esmer şekeri mikser ile krema kıvamına gelene kadar
çırpıyoruz, sonra yavaş yavaş yumurtaları ekliyoruz ve yine güzelce çırpıyoruz.
Bu karışımın üstüne, un, tarçın, hindistancevizi, kabartma tozunu da ekledikten
sonra ne yapıyoruz tekrar çırpıyoruz ve sütü ekliyoruz, bu esnada yavaş hızda karıştırıyoruz mikser
ile. Karışımı önceden hazırladığımız kalıba döküyoruz, üstüne Armutları diziyoruz ve 50 dakika kadar
pişiriyoruz.
Tamam
bu kek pişti, harika oldu dediğinizde fırından çıkartıp bir süre sonra kaşıkla
yavaş yavaş ayırdığınız ballı suyu kekin üstüne döküyorsunuz.
Ben
servis ederken dilimlerin üstüne döktüm bu şerbeti. Bazıları istemedi çünkü ama
bence tümünün üstüne dökülse, iyice emse çok daha güzel olur. Servisi de ılıkken
dondurma ve artan armutlarla beraber yaparsanız zevkten eriyebilirsiniz.
Haydin
afiyet olsun.
Kek Servis tabağı ; IKEA
Pasta tabağı ; Cemile
Kaşık - Çatal ; Hisar
Çiçekli Kupalar ; Cath Kidston
Düz Renk Kupalar ; Porland
Porselen Demlik ; Touch Me (Hani Makro ve Migros'larda satılıyor ya. Web sitesini bulamadım.)
Armutların içine olduğu kase; Annem onu babamın eski pantolonlarını verip kapıya gelen kadından almış.
Tabak - Çanaklar;
Pasta tabağı ; Cemile
Kaşık - Çatal ; Hisar
Çiçekli Kupalar ; Cath Kidston
Düz Renk Kupalar ; Porland
Porselen Demlik ; Touch Me (Hani Makro ve Migros'larda satılıyor ya. Web sitesini bulamadım.)
Armutların içine olduğu kase; Annem onu babamın eski pantolonlarını verip kapıya gelen kadından almış.
I
wanted to try a cake with pears and I found a recipe on Technicolor Kitchen - English Version's
blog. I have been following this great blog for a long time and I love it so much. You can find a lot of delicious cake and another recipes in
there. As you see her images are really good.
My
cake looks little bit different from the original image (mine looks little bit crooked: ) ) but the taste was
wonderful. I think you should try it.
You
can see all recipe and details here.
Bon appetit...
NOT:
Şu fotoğrafların içinde beni bulun hadi: )
P.S.
: Let’s find me inside these images: )
Nefis görüntüler ve güzel bir tarif. Sen de kaşıktasın Nohutçum:)
YanıtlaSil:) ilk mesaj ve ilk doğru cevap...
SilBir çok fotoğrafı silmek zorunda kaldım, içinde ya koca kafa yada sırf bacak çıkmış:)
En sevdiğim blog, hani sevdiğin bişeyi merakla beklersin ya işte öyle bekliyorum paylaşılanları. Sabırsızlıkla... :)Havuçlu keki, verilen muffin tariflerini denedim ve çok beğendim. Bunu da denemez isem çatlarım :)
YanıtlaSil:)Ahh bu sıralar pek ilgilenemiyorum burasıyla, sinir oluyorum ben de bu duruma umarım eski günlerime geri dönebilirim.
SilBu arada tarifleri denemene ve beğenmene çok çoook sevindim.
bloglara dönüp bu tarifle karşılaşmak inanılmaz.
YanıtlaSilBence sen bu güzellikler arasında eriyip gitmişsindir Nohutum.
Pek eriyip gittiğim söylenemez aksine şiştim:)
Silbulamadim :(
YanıtlaSilsasi bak sasir gibi bile baktim ama bulamadim. ben zaten onlarda da resmi hic goremezdim.
armuta karsi bir ikirciklenme bende de vardir. Bu nasil bir soz cok guldum :) Velakin yazlik bahcesinden ne ciksa yenir degil mi :)
Dur anlatmam lazim. Son yazliga gittik sohbet ediyoruz komsularla. Aa dedi bir teyzem Gulcin git arkada erikten kopar da ye sen yiyemedin diye icimizde kaldi. Ben gittim arkaya ara ara yok bulamiyorum erigi. boyle erigimsi bir sey gordum dedim bu heralde. aldim geldim. O ne dediler bunu buldum dedim butun komsular yerde. Olmamis nektar toplamisim. Olmamis bir de. Of ya allahtan 1 tanecik kopardim :) Olmamis molmamis yedim kopardim ya artik. bir aciydi ki sorma :)
Kek sahane olmus bu arada eline saglik. bence seninki daha guzel :)
:) Bak kaşığın içindeyim, sehpanın üstüne koydum kek tabağını ben de sandalyenin tepesine çıktım, hiç fark etmedim yığınla fotoğraf benim bacak ve koca kafa fotoğrafları ile dolu:)
Sil"İkirciklenme" çok güzel bir kelime, biz Fundayla bunu yaklaşık 2-2.5 yıldır kullanıyoruz. Hatta bazen saçma bir şey söylüyorum sırf ikirciklenme geçsin içinde diye:) hem söylerken hem yazarken gülüyorum bende:)
:) Olmamış nektar da ne ekşi olur ama... Ama iyi yapmışsın yemekle..
Buldummm :-) Pantolonunun rengi harika.
YanıtlaSilFotolara ba-yıl-dımm yalnız.
Bir de şu armut kasesinin hikayesine. Ahahhaaaa :-)
http://www.tarteletteblog.com/
şu bloğu sana daha önce söylemiş miydim? Söylemiştim galiba :-)
Sevgiler.
:) Bir bulan daha... (Aslında bende şort vardı ama öyle bir bacak çıkmış ki sanki biryeş giymemişim gibi:) )
SilEvet o blğu hem sen söylemiştin hem ben takipteydim. Sadece kek pasta fotoğrafları çekiyor , ben de sadece onları fotoğraflamaktan zevk alıyorum bu yüzden büyük bir zevkle takip ediyorum onu.
eridim gerçekten , yemeden yemiş kadar oldum diyesim var... hem yapasım hem aldığım kiloları nasıl veririm diye düşünesim var...tabak,çanaklar çok güzeller yine...gidip alışveriş yapasım var.
YanıtlaSilellerine sağlık , afiyet bal şeker olsun.takdir ve tebriklerimle...
sanki şu armut ağacının arkasındasın ,belki de kaşığında lokması kalmış tabağın başında ^-^
:) bilemedinnnn.... Şu beyaz sehpada çekilmiş ikili fotoğrafta kaşığın içindeyim.
SilŞöyle bir yorumunu okudum da sanki insanları yoldan çıakrtıyormuşum gibi bir suçluluk bürüdü beni:)) Kiloların sorumlusu olmak istemem hani yani:)
yok canım, bütün derdim aldığım kiloları verip senin paylaştığın leziz pasta,kekleri rahat rahat yapıp yiyebilmek...
Silasla ve kat'a kilolarımın sorumlusu sen değilsin :)
herşey harika görünüyor. denemek için sabırsızlanıyorum. fotoğraflar ve seçtiğin kareler nefis. bu arada seni gördüm ;)
YanıtlaSil:) tebrik ederim ve çoook teşekkür ederim.
Silcanım çekti resimler o kadar güzel ki...
YanıtlaSilsen de kaşıkta bir suret olmayasın
:) Brawooooo
SilOF OF ELLERİNE SAĞLIK
YanıtlaSilÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR
ELLERİNE SAĞLIK
:) Teşekkürler
SilHarika görünüyor, Ellerine Sağlık. Hemen tarifi not ediyorum. Heheh Seni tersten gördüm gibi :)
YanıtlaSil:) gördün gördün..
SilMüthişşş görünüyor, ben de armutu yerim ama olmasa aramam, ama bu tarif harika, denenecek listemdeki yerini aldı, çok teşekkürler!
YanıtlaSilTeşekkürler, denersen beğeneceğine eminim yani büyük de konuşmak istemem ama gerçekten keki yumuşacık oluyor.
SilIt looks very delicious to me! :)
YanıtlaSilYes, it is Guernica that we have built our table aroud :)
Have a nice day!
Hugs Sofia
Thanks alot for your comments and answer. Your table looks great.
SilHave a great week.
Wow diyorum! Bence seninkinin görüntüsü çok daha güzel olmuş. Hem çok da güzel kabarmış, kekim ben diyor işte :)
YanıtlaSilFotoğraflar, tabak çanak, herşey harika. Kekin sunumuna da bayıldım.
Çoook teşekkür ederim.
SilAyyy Allah'tan evde kek var da nefsimi körelttim birazcık, fotoğraflara baktıkça cup diye kekin üzerine atlayasım geliyor. Annen şahane bir takas yapmış yani belirteyim hemen, alkışlıyorum kendisini :)
YanıtlaSilSen mi?
Neredesin Firuze?
Bakorum bakorum göremorum seni :/
Kaşığa bak kaşığa:)
Silresımelre ayrı bıttım normalde armutu tatlılarda sevmememe ragmen resmen asık olarak baktım
YanıtlaSilBak ne çok ben gibi varmış, armut için üzüldüm şimdi:))
Silnefis görünüyor, afiyet olsun!
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Silarmutlar da güzel kek de güzel tabak çanaklar da güzel:))
YanıtlaSilÇoook teşekkürler...
SilBu günün en şahane yazısı buydu. İçim açıldı güzel görsellere baka baka... Ağzımın suyu akmasa iyi olacaktı ama n'apalım artık,İstanbul uzak çat kapı sana gelemeyiz;mecburen biz de kalkıp pişireceğiz:) Sevgiyle kal!
YanıtlaSilHahahhaaa sen alasını pişirirsin Nigün Abla ama yakın olsaydık da ben sen ne zaman istesen yapardım.
SilSeni,uzaklardan takip eden ,yaptiklarini begenerek ve icim acilarak izliyorum.
YanıtlaSilHaa bu arada seni buldum:))
Kasiktasin.:)
Sevgilerimle
Benden de sevgiler...
SilVe evettt kaşıktayım..
tabağın üstten çekilen fotoğrafında, kaşıktaki yansıma mı acaba :)
YanıtlaSilBizim bahçemizde de armut ağaçları var ama ikisi de bu cins değil.
Kek harika gözüküyor.ellerinize sağlık
Brawo bildin Ayşegül:)
SilKışın olan bir Armut vardı adı neydi onun?? Bak ben onuda yerim aslına, şimdi aklıma geldi, deveci mi, develi armutumu, deve armutumu, ayy deve var içinde sanki...
kaşıktaki yansıma:) ufff keke harika.. ama ben rejimdeyim:(
YanıtlaSil:) ben de gişrsem o rejime pek iyi olacak.
Silçok güzel çok lezzetli görünüyor elinize sağlık..üstüne serpiştirdiğiniz armutları nezaman koymak lazım..gözümdenmi kaçıyor ne bitürlü tarifte bulamadım
YanıtlaSilKek hamurunu kalıba döküyoruz sonra armutları üstüne diziyoruz, sonra hooop fırına...:)
SilArmutlar ne öyle yahu, armut sevmeyen benim bile canım çekti :)
YanıtlaSilEllerine sağlık...
Sen biliyo musun o eskicilerden neler neler alırdık biz çocukken, "layloooonciiiii" diye gelirlerdi köye, ne bulursak eski metaller, demirler, toplar verirdik, mandal alırdık, leğen alırdık, nasıl güzel zamanlardı bir bilsen...
Senin resimler nasıl bu kadar güzel çıkabiliyo yahu, benimkiler kör bir kuyudan gibi hep, karanlık, zifir :(
Sevgiler çoook, herkes diyo ama bir kez daha, çok güzel senin postların, iç açıcı, en çok ihtiyacımız olan şey de o değil mi bugünlerde.....
Çok teşekkür ederim Esen...
SilO günler gerçekten harikaydı. Bir keresinde teyzemin kızıyla yığınla eski kıyafet verdik kadına. Sonra istediğimiz şeyler yoktu, ben getiririm yarın dedi ama getirmemişti:) Günlerce o kadını beklemiştik...
Bu fotoğraf işi çok gıcık. Çok ışık olsa olmuyor, az olsa olmuyor.. Çok uğraşıyorum ben de... Olmadı Picassa da biraz açıyorum renklerini...
Nohuuuut,İstanbul'dan bir kaç gün sonra Ankara'ya döner dönmez bu keki yapıp adosh'a sürpriz yapacağım.
YanıtlaSilÇok yapmak istedim bu keki ama bir sorum olacaktı.
Örneğin şeftali, elma gibi meyvelerle de yapabilirmiyiz?
Normalde olur herhalde de şu ballı su kısmına uygun olurmu?
Bence elma ile olur da şeftali dağılabilir, uzmanına sormak gerek:) Beni aşıyor bu sorular...
SilKasigin sapindasin..:) Ne isin var orada....:) Canim benim, kek sahane, fotograflar sahane... sen sahane....:)
YanıtlaSil:)) yorum en şahane...
SilTam da bu ara boyle bir kek ya da tart tarifi ariyordum. Hemen denemeliyim. Ellerine saglik :)
YanıtlaSilAfiyetle yesin Melodi o zaman:))
SilHi!
YanıtlaSilIt looks so delicious!!!
xoxo
Thanks a lot Karina:)
Silmımm.nefis olmuş..kekmi fotoğraflar mı güzel karar veremdim..ikiside birbirinden güzeller..ellerinize yüreğinize sağlık..bu sene çok armudumuz var...tarif çok kullanılacak..sevgiler..
YanıtlaSilBen teşekkür ederim...
SilBugün Pinterestte dolanırken bir foto gördüm daha yarısı açılmış aha bu nohuttur dedim.. doğruymuş şuradaki en son fotoymuş gördüğüm.. ve gene harika harika harika fotolar:)
YanıtlaSilGöz hafızası işte böyle bir şey:)))
SilÇok teşekkür ederim efendim...
Hemen buldum seni... kaşıktasın :)
YanıtlaSilArmut hayranlığım benimde yoktur ama kek öylesine güzel görünüyor ki gel beni ye diye bağırıyor resmen. Tabağın hikayesine de koptum yaw, komiksiniz komik :))
Akşam akşam bu post iyi geldi...tek kötü tarafı canım kek çekti :(
:) bu kaşıktaki en normal halimdi, fotoğrafları düzenleyeyim dedim, bir baktım kiminde kocaman kafa, kiminde sanki çıplakmışım gibi ben:))
SilBu arada ben de şu tariflere sulanma ve yapma işine son vermeliyim ya da ara... Yoksa gidişat kötü..
Selamlar Nohut, yine mutfaktasin neguzel:) Ellerine saglik Kekinin kokusu taa buralardan hissediliyor emin ol:) yarin sabah ilk isim denemek olacak benimde.Bende meyveye bayilirim. En cok hangisi desem bilemem ama listelesem en son sirada portakal olur cunku soymaya usenirim:) ama gel gör ki meyve denen sey benim icinde bayılınası hatta çatlayıncaya kadar yenilesi birsey.
YanıtlaSilBuarada resimler yine cok sicak. Seninle şahsen tanismasakta gerek fotograflarindan , gerek keklerin:) gerekse paylasimlarindan sanki buralarda yakinimdaymissin gibi geliyor. Tekrar ellerine saglik nohut...
Çok teşekkür ederim Melike..
SilMeyva sevmemek gibi birşeyi düşünemiyorum ben de. Bıraksan dünyaları yerim. Ders çalışırken masama meyva koyardım (ama öyle bir tane falan değil, bir kilo mandalin mesela:) ) sonra onlar bitmeden ders çalışamazdım. Üniversiteye hazırlanırken o kadar çok portal, mandalin yemişimki ellerimin sarısı uzun süre geçmemişti:))
YanıtlaSilçayımı alıp gelmiştim,
bir dilim olsaydı dedirttin bana,
eline sağlık:)
:) çok teşekkürler
SilHarika fotoğraflar olmuş yine, tadından şüphem yok :)
YanıtlaSilteşekkürler
Silbu blog rüya gibi, içimi açıyorsunuz...
YanıtlaSilsevgiler,
duygu
Benden de sevgiler....
SilÇok güzel görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar..
Teşekkür ederim
SilŞu fincanı bundan önce de gördüğümde çok sevmiştim gene çok sevdim!
YanıtlaSilGüzel güzel fotoğraflanmış hele o dondurma eritilene kadar fotoğraflanmış bir ısırık alsa idin amann sende:-)
Ellerine sağlık o konuştuğumuz kek olduğunu hatırladım dur bende yapayım haftasonu,ben de bu ara Limonlu&Fındıklı kek'e takılmış durumdayım.
Bizim buz dolabında pek iş yok, dondurmalar hep böyle kayık ilk çıktığı anda bile, o yüzden fazla dayanmadı zaten hemen yumuldum:)
SilLimonlu keki benim kardeş pek sevmiyor o yüzden bizim evde yapılmaz hiç. Ama ben severim bak:)
Muhteşem bi post olmuş Nohut!
YanıtlaSilFotoğraflar, tarif, yazı hepsi için teşekkür içimi açtın :)
Çoook çok teşekkür ederim. Bu yorumlarda benim içimi açıyor:)
SilNohutcum akşam yaptım keki. Görüntüsünü pek benzetemesem de, tadı harikaydı. Herkes çok beğendi :) teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilBeğenmene çok sevindim, herkesin zevki başka çünkü, hem tavsiye ediyorum hem tedirgin oluyorum:)
SilAfiyet olsun o zaman...
kaşığın içindesinnn :)
YanıtlaSilVahide
EVETTTTT:)
Silellerine saglik!
YanıtlaSilÇok teşekkür ederimmmmmmm
SilKolaj yaptığın resimdeki kaşıktasın :)
YanıtlaSilYine şahane resimlemişsin.
Şifa olsun!
Evet bildin sende:))
SilÇok teşekkürler.
My dear friend, how I have missed to visit your beautiful blog. Your photos are more beautiful than ever.
YanıtlaSilI've never eaten a pear cake, but yours look so delicious that I would like to try and make one myself.
I've followed the Technicolor Kitchen for a white, it is indeed a special blog.
ps.: I'm going now to see and be delighted by all of your posts that I have missed.
Have a blissful week.
xoxo
Çok severek takip ediyorum resimlerine ve tariflerine bayılıyorum. Tabaklarında çok zevkli cnm güle güle kullan. Dondurmayla kek de ne güzel olur..
YanıtlaSilçok çok iştah açıcı, görmeyeydim iyiydi bu postu :D
YanıtlaSilaydacım harika fotograflar cok iyi çekmişsin ve tabii harika bir kek.. özlemişim seni bu arada gördüğüm iyi oldu:)) öpüldünüz:) gülço
YanıtlaSilbu "ikirciklenme" sevmemek gibi anlamınada geliyorsa hakkımı kullanıyorum.Armut meyvesini hiç sevmem Aydacım:(
YanıtlaSilama o kadar iştah kabartıcı gözüküyor ki benim bile canım istedi:)
Paylaştığınız tarifleri her zaman çok beğeniyorum.Daha önce paylaştığınız pankek tarifini sık sık yapıyorum,çilek ve nutellayla indiriyoruz mideye:)Bütün arkadaşlarım öyle pofuduk bir pankek tarifi ararken ben sizin tarifle bir anda gözde oldum bu sebeple çok teşekkür etmeliyim.Bu tarifi de deneyeceğim,sevgilerimle.
YanıtlaSilUmarım bunu da beğenirsin:)
SilKekiniz bir harika görünüyor ayrica konseptinize de bayıldımm.Her şey harika gorunuyor
YanıtlaSilkaşığın içerisine düşmüşsün sayın nohut :D...ben armutlu uydurma kek yapıyorum az tereyeağınla falan pişirip ama eminim bu daha lezzetlidir..hemen deneyip hemende yiyip yazarım ...
YanıtlaSilTam da armutlu bir kek tarifi aranmakyaydım..:)
YanıtlaSilkesinlikle harika :):): Ama tabak ve fincanlara bayıldım, evlilik hazırlıkları yapan birisi olarak nereden aldığınızı sorsam :):):
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Yukarıda hepsinin nereden alındığını yazdım oradan öğrenebilirsin.
Sil