Çiçek gözümün önünde güzel...



 

Çocukluğumun geçtiği apartımanın bahçesinde vardı bir leylak ağacı, Mayıs geldi mi tongur tongur açar, misler gibi kokardı. Duvarda oturduğumuzda ondan gelen koku ile mest olurduk. Dün akşam bu leylaklara bakarken düşündüm, çiçeğe para vermenin neden ülkemizde çokda olağan bir şey olmadığı üstüne…

Biz küçükken bize öğretilen bir şey vardı; çiçek kopartılmaz… Ben bahçeli bir evde büyüdüm, karşımız bomboş bir araziydi, her yanımız çiçekti, ama tek toplayabildiğim çiçek, izin olan garip papatya idi. Dalından bir gül kopartsan aman Allah’ım zinhar, günah, elin kopar… Kulaklarımda büyüklerimin söylediği “kopartma yazık olur, çiçek dalında güzel” sözleri hep…

Oysa şimdi tamamen farklı düşünüyorum.  O leylak ağacından bir iki dal kopartıp kahvaltı soframızı şenlendirmediğimiz için pişmanım…

Çiçek dalında olduğu kadar gözünün önünde olunca da çok güzel hatta daha güzel…


 
I love lilacs so much. When I was a child, there was a little lilac tree on our garden. I remember its wonderful smell still.

These amazing lilacs made me happy yesterday evening and took me to my childhood.




 

40 yorum :

  1. çocukluğumuzun leylakları,gül ağaçları,papatyalarının kokusunu şimdikilerde bulamıyorum.çok güzel bir yazı olmuş.bende çocukluğumu anımsadım:))
    bloguzu takipteyim, bende beklerim:)
    http://wishingbeauty.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük şehirde yaşayınca yeşillik görmüyoruz bile çoğumuz, aslında ben yine de şanslıyım, iş yerinde camdan baktığımda karşısı park ve yazın eve o parkın içinden gidiyorum...
      Bir de çocukken tüm günümüz dışarılarda oynayarak geçerdi sanırım o yüzden çok daha haşır- neşirdik doğayla, o yüzden bir çiçek kokusu bizi çocukluğumuza götürüveriyor..

      Sil
  2. Ay cok hayret birsey, iki gundur ayni seyi dusunuyordum. Bahcede acmis olan cicekler var, surekli bahceye cikip cikip bakiyorum onlara, arada ya bunlar burada da solup gidecek nasil olsa, kopartip vazoya koysam ya diyorum, ama bir taraftan cicek dalinda guzel oyle bir icimize islemis ki, ay yok olmaz deyip birakiyorum. Isin tuhafi ayni seyi simdi ben de Cencen'e soyluyorum, Istanbuldayken annanesi bir iki dal cicek kopartip buna verdi, kiz cok sasirdi, aa cicek kopariliyo mu burada diye :) Leylaklar cok guzel duruyor, burada birkac tane gorduk ama boylesini degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) bir iki dal kopartma ile yolmanın farkını öğretselermiş keşke bize tümden yasaklamak yerine:))
      Sen Cencen'i alıştır bari:)

      Sil
  3. yaşamın en keyifli anlarından biridir bir çiçek dolusu vazonun önünde içilen kahve keyfi...

    YanıtlaSil
  4. Bayılırım leylağa . Görüntüsü ayrı bir ömür,kokusu ayrı. Sana katılıyorum. Çocukken elimi suremedigim çiçeklere inat şimdi her bahar mis kokulu çiçeklerle süslüyorum soframızı.
    Sevgiler ve mutlu haftasonları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evin içinde çiçek olması inanılmaz bir enerji veriyor bana, sanki çiçek olmayınca birşeyler eksik gibi, ev boş, zavallı gibi geliyor:)

      Sil
  5. I love flowers but do not like to put them in pots indoors. I do not like cutting them from their roots. I like them in nature, gracing our roads! I love lilacs!

    Kisses,

    Luiza Mallmann
    decorarsustentavel.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I love flowers every where, indoor or outdoor... they give me a great energy:)

      Sil
  6. Ben bu leylakları nasıl kıskandım bir bilseniz :)

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar canım,
    Bloğunu çok beğeniyorum ve severek takip ediyorum. Bana da bekliyorum. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  8. leylaklar ilkokulumun hemen dışında duvarın dibinde açardı. Okula girmeden evvel uzun uzun koklar, döner tekrar koklardım. dokunmaya kıyamazdım. avucumun içine alır, narinliğine hayran olurdum. sonra tekrar tekrar dokunur ve koklardım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ben de işte... Duvarın üstünden seyrederdim onları..

      Sil
  9. Ben ce de. Çiçeklerin insanın gözünün önünde olması daha güzel ve daha mutluluk verici.İnsan baktıkça yüzünde tebessümler oluşuyor...

    YanıtlaSil
  10. benim bahcede leylak agaci acmak uzere, uzeri dolu..birkac tane alip evde kucuk bir vazoya koymak istegi var ama kiyamiyorum da...agac gozumun onunde, kokusu da iceri doluyor zaten ama yine de bir iki tane eve kaciracagim sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçır bence, bir iki dal için ne o ağaç sana küser, ne de ellerin taş olur:))

      Sil
  11. :))
    tongur tongur ha...
    hiç duymamıştım bu tanımlamayı:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tongur ve tonguç bizim Funda ile ikimizin kullandığı kelimeler, kimseden duymadım bende, ama tongur ya da tonguç dediğimde o anlıyor... Böyle dolu dolu ama yoğunluklu bir dololuk manasında, Tonguç ise, hani yastığı alırsın, tek ucundan tutar sallarsın, içindeki tüm yün bir köşeye toplanır sonra o kısımla birinin kafasına vurursun, hah işte o yastık tonguç olmuştur:)))
      Ayyy çok saçma ama böyle :)

      Sil
  12. Ben de tongur tongur lafına takıldım..
    Ayrıca katılıyorum..Gizlice koparttığım güller için de hiç pişman değilim:)

    YanıtlaSil
  13. yol üzerinde görüyorum leylakları bi tane koparsam diyorum biri çıkıp kızacak diye ödüm patlıyor :) sanırım hiç koparamıcam :)))

    YanıtlaSil
  14. sevgili cafe nohut( ay mektup yazar gibi oldu bu da )sizi uzun zamandır blog yazmadığım zamandan beri takip ediyorum.okuyorum gülümsüyorum hatta gülümsemekle kalmıyor bazen kahkaha atıyorum ki odada yalnız çalışan biri için dışarıdan son derece komik görünüyorumdur kesin.,velhasıl eğleniyor mutlu oluyorum sizi okurken.bu kadar zaman okudum hatta ta ilk yazınızdan itibaran ama hiç yazmamıştım.bilmem belki de ne yazacağımı bilememişdir.biraz tuhaf gelebilir ama pat diye merhaba diyip iki satır saçma bişey yazmak gelmedi içimden.ama şimdi bu leylaklar çözdü sanırım dilimi.çok severim ben leylağı.mayısın sembolü gibi gelir bana.okul yıllarımı hatırlattı şimdi de.okul yolum leylaklar ile doluydu.kokusunu çeke çeke gider hatta sevdiğim öğretmenlerim için bir kopartıp masasına koyardım.mutlu olsalarda hep aynı cümleyi duyardım.çocuk aklı işte e orda da solup gidecek en azından gözümüzün önünde bizi mutlu ederek sonlandırsın ömrünü derdim.şimdi belki sizden bu cümleyi duymak ta günleri getirdi gözümün önüne.içimi dökesim geldi.ay duygusala bağladım sanırım düştü çenem yine.yazdım da yazdım tabi ayların birikmişliği var bende.yorum yazmadığım tüm postlara gitsin bu yorum:)sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) NE güzel bir mektup olmuş bu böyle...
      Bende bağlayacağım şimdi artık Allah ne verdiyse:))
      Çoook çooook teşekkür ederim...

      Sil
  15. Çiçek bence halen dalında güzel :)
    eğer masada,evde çiçek görmek istiyorsam saksı çiçekleri en güzeli. Sizin için bahçesine leylak dikebileceğiniz bir ev dilerim :) Tüm evinizi sarsın kokusu, ve size ilham olsun.
    tabiatın devamlılığı,kuşların,böceklerin,arıların,insanlığın geleceği için bir dalın bile önemli olduğunu düşündüğümden hassasım bu konuda :)

    sevgiler..
    bu arada hayalieren.com beklerim mutlaka :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle bir mantık geliştirdim kendi kendime... Ağaçlar meyvalarını nasıl biz yiyelim diye yapıyorsa, çiçeklerini de bizim için açıyor:) (Ayy ne bencilce oldu)
      İster dalında, ister vazoda, çiçekler olsun etrafımızda yeterki...diyerek bağlıyayım konuyu...

      Sil
  16. Sagol nohutcuk, hani sanki kokusu geldi bana resimden. Sahane...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çoook teşekkürler. Şimdi sizin oralar sonbahar ya benden sana olsun bu leylaklar...

      Sil
  17. yazınız beni çocukluğuma götürdü.... o zamanlardan beri nerde çiçek görsem koparmak isterim. benim olsun isterim; çiçek dalında güzeldir kuralını kaç defa çiğnediğimi bilemiyorum, sevgiler

    YanıtlaSil
  18. lEYLAK ÇOK SEVERİM AMA BUNLAR BİR HARİKA GÖRÜNÜYORLAR BU LEYLAKLAR GİBİ GÜNÜN HARİKA GEÇSİN CANIM

    YanıtlaSil
  19. memlekette cicek az olunca cicekleri korumak icin uydurulmus bi laf bence cicek dalinda guzel. koparirsak carpilacagimiza inandigimizdan elimizi suremeden melul melul bakardik caanim leylaklara hala birini gorsem leylak koparmis yuregim hop eder ondan sebep:) sendeki mangal gibi yurekmis tebrik ediyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) yok yok bu yukarıda gördüklerini ben toplamadım, İstanbulda ne yazıkki çevremde böyle güzelim leylak ağaçları yok. Bunları para verip aldım yani:) Kopartayım desem 2 daldan fazlasına elim gitmez ...

      Sil
  20. cok tatli, cok zevklisin nohut

    YanıtlaSil
  21. Burada ziyaret memnun, teşekkür ederim
    obat stroke

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...