Avokado Aşkı - Avocado Love


1 | 2 | 3 | 4

Son 4 -5 yıldır sonbahardan yazın başlarına kadar bizim evden hiç eksik olmaz Avokado.  İkimiz de delicesine seviyoruz. Hatta bazen aklıma geliyor, akşam olsun da eve gidince yiyeyim diyorum ay nasıl elim ayağım titriyor, heyecanlanıyorum. O denli yani. Gerçi iştahsız olduğum bir kaç yılı çıkartırsak, benim yemek konusundaki hislerim genelde bu şekildedir. İyi yemek severim: )

Avokado bizim mutfaklarımızda çok da kullanılan bir besin değil. Ama araştırırsanız faydaları anlatmakla bitmez. Avokadoya mesafeli olanlar, daha önce denememiş olanlar ya da deneyip de ayy bu ne böyle diyip kaçanlar için bizim evde avokado’nun nasıl yendiğini anlatayım size de, sizde bizim aldığımız zevki alın, mutlu olun, ayy kendinizden geçin yerken istiyorum: )

Genelde marketten yaptığım haftalık alışverişlerde mutlaka 2-3 tane avokado alıyorum. Bunları alırken birazcık yumuşak, sert ve çok sert olarak seçmeye çalışıyorum.  Avokado yumuşacık olmalı yerken, çatalla ezilebilecek kıvamda yani.

Sert olanları buzdolabına koyuyorum birazcık yumuşağı gazete kağıdına sarıp kaloriferin yanında bir yerlere. Böylece daha çabuk yumuşamasını sağlıyorum. Ama tabi hepsi ince bir çizgi. Dışarıda uzun süre durunca da çürüyebiliyor, o nedenle çok sert olanları fazla dışarıda bekletmiyorum, önce dolapta biraz bekliyorlar, hafif yumuşayınca dışarıya çıkartıyorum, ertesi günde yenilecek kıvamı elde ediyorum. Aslında bu tamamen tecrübe, çok fazla haşır neşir olunca avokadoyu gözünden tanıyor, istediğiniz kıvama ne zaman ve nasıl geleceğini kestirebiliyorsunuz.

Bizim en sevdiğimiz menü şöyle; köy ekmeyi ya da tam buğday ekmeğini güzelce kızartıyoruz, üzerine sızma zeytinyağı gezdirip, önce  İzmir Tulum peyniri ya da parmesan, sonra da ince ince nazikçe kestiğimiz avokadolar ile kaplıyoruz. Avokadoya karabiber ve limon çok yakışıyor o yüzden bolca taze karabiber serpip limon sıkıyoruz. Yanına da biraz yeşillik ve bir kadeh kırmızı şarap. İnanın sonsuza kadar yiyebilirim bunu…
Körpe ıspanak ya da roka salatasında da çok kullanıyoruz Avokadoyu. Hele bu mevsimde, bol ıspanak, üzerine küp küp avokadolar, çilek dilimleri, esmer şeker ile karamelize edilmiş ceviz parçaları ve  ince parmesan dilimleri ile tablo gibi bir şey çıkıyor ortaya. Bitmesin diye normalde 10 dakikada bitirdiğim öğünü 20 dakikaya uzatabiliyorum.

Sonra çipsin yanında süper oluyor. Çok fazla yumuşayıp, dilimlenmeyecek hale geldiğinde önce ikiye bölüp kaşıkla güzelce ayırıyorum kabuklarından sonra çatalla eziyorum, içine süzme ya da normal yoğut, biraz karabiber ve tuz ekleyip patates cipslerini daldırıp daldırıp yiyorum.
Tavuklu sandviçlerin içinde ömürlük oluyor ayrıca. Sonra üzerine bal dökerek de yeniliyor ama o bizim evde pek tutmadı.  

Sanırım şu anda çok acıktım!

Umarım siz de dener, sever, yerken mest olursunuz…

. . . . . . . . . . 
  

Avocado is not used too much in Turkish cuisine. You can not see avocado recipes in our culture.

I've met avocado about 4 or 5 years ago and from autumn to early summer until the avocado is not missing from our home. We (I and my little sister) both love it madly.
I've tried to explain tips for choosing avocado and how we are eating it to my Turkish followers above. I think, you already know these details...

Our favorite menu;
A slice multigrain fried bread. respectively; virgin olive oil, parmesan slices and the top; beautifully sliced ​​ avocado, fresh black pepper and a few drops of lemon should not forget.
Besides fresh greens and a glass of good red wine.
I could eat them forever.

We also love baby spinach or arugula salad with avocado. Especially in this season, plenty of spinach, avocado cubes, strawberry slices, caramelized chopped walnuts with brown sugar and thin slices of parmesan... It looks like a table.

Also I love to eat Avocado as dipping sauce. Soft avocado, yogurt, salt and fresh black pepper...


I guess,  I'm so hungry right now: )





32 yorum :

  1. mmm... ben de , ben de avokadoya karşı aynı duyguları besliyorum, ama ben bal ile ezip yemeyi de seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ballı da severim gerçi ama onun için fırsat yaratamıyorum, bundan sonra ona da şans vereceğim:)

      Sil
  2. denemiş sevmemiştim, sevmediğim şeyleri sevdiklerimle az az karıştırıp sevmeye çalışıyorum. Dur bir de böyle kargacık burgacık deneyeyim... iyi oldu bunu gördüğüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin dene, bol tuzlu peynir, sızma zeytin yağı karabiber ve limon... Seversin bak gör..

      Sil
  3. Tom Aiken midir nedir hani ukala İngiliz şef var ya o çok kullanıyor avakadoyu. Ben yurt dışında yiyorum hazır hazır getiriyorlar tabii sofraya ama kendim nasıl pişireceğimi bilemediğim için hiç satın almadım. Dur hele bu hafta alayım da deneyeyim,cipsle değil ama :)))
    Köy ekmeği,sızma z.yağı ve İzmir tulumu koalisyonu iyiymiş:)
    Yarasın Nohutcuğum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Burada İzmir tulumunun iyisini bulmak zor, biz hep Balıkesir'den alıyoruz ya da babam gönderiyor. Kelle peyniri ile de güzel olur ama onun iyisini bulmak zor:(
      Umarım seversin.

      Sil
  4. Avokado faydalarından dolayı çok yemeyi arzu ettiğim ama bir türlü alışkanlık haline getiremediğim bir olay. Olay diyorum çünkü ne zaman almaya niyetlensem ya bulamıyorum ya da alıyorum ama yemeye fırsat bulamadan bir köşede eriyip gidiyor. Bir ritüeli olmalı çünkü ama bir türlü oturtamadım işte. Bu yazıdan sonra daha da bir heveslendim ama. hemen bu hafta sonu deneyeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy evet biraz o kısmı zahmetli. Zamanı tutturmak biraz tecrübe işi... İlk başlarda ben de bozuyordum ya da doğruyoruz ayy daha sert, o zaman da acı acı oluyor... Ama şimdi hafif dokununca bile anlıyorum kıvamını:)
      Çok alma 2 tane al, gazeteye sar beklet. böyle pat diye elinden düşse eziliverecekmiş gibi bir kıvama gelmesi gerek.
      Sonra ister dilimle ister ez çatalla...

      Sil
  5. Dünyanın en güzel bloğuna sahipsin söliyim dedim sevgili Ayda,ben bilmem sen birincisin oohhhh sıccacccık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çoook teşekkür ederim, eskisi kadar ilgi gösteremiyorum diye pek dertleniyorum ya gerçi, böyle güzel mesajlar alınca da pek seviniyorum...

      Sil
  6. ben ay bu ne?deyip kaçanlar grubundanım,ama yazını okuyunca pişman oldum,mevsimi var mı avakadonun ?
    karar verdim alacağım,sanırım satış patlaması yaşanacak,
    bu gün dünya mutluluk günü,kutlu olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın oluyor Avokado, hemen hemen mayıs ayına kadar satılıyor ama marketlerde, umarım tekrar dener ve seversin...

      Sil
  7. ben de ilk defa geçen hafta tv görüp özenip denedim zeytinyağı+limon+yumuşacık avokado biraz da tuz müthiş keyifli bak canım çekti şimdi:) afiyetle...

    YanıtlaSil
  8. Спасибо за рецепт, фото- супер!

    YanıtlaSil
  9. Aydacım, hiç guacomole denedin mi? Meksika mutfağının baş dipping sosu. İçinde sarımsak, soğan, limon, domates, karabiber var. Değişik versiyonları var tabi ama ben böyle sade haliyle evde sık sık yapar oldum. Denemek istersen sevebileceğini düşünüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemez olur muyum, ilk onunla sevdim zaten avokadoyu, mısır cipsi ve guacomole yanında da buz gibi bira... Soğan - sarımsak olayı birazcık fazla kaçtığı için çok sık yapmıyorum sadece.
      Ay her hali güzel onun:)

      Sil
  10. Avokado benim en kolay atıştırmalığım Ayda.. Meksikalıların yaptığı guacomale sosuna benzer bir şey yapıyorum.. Ezip biraz tuz biraz biber, biraz limon suyu ve biraz da sarımsak.. Sür kızarmış sıcacık ekmeğin üzerine, nefis... Bu arada ben işi daha da büyütüp geçen yıl avokada ağacı dikmeye karar verdim. Ama onunda bir dişisi, bir erkeği varmış, ikisini beraber ekmezsen olmaz diyorlar. Bakalım hala araştırma halindeyim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ukarıda İpek'de yazmış, evet biliyorum ve çok seviyorum o sosu, zaten benim yaptığımda içinde soğan sarımsak olmayanı.
      Ayy bahçede ağacı olsa ne harika olur gerçekten. Ben de bizim yazlığa ekelim diyecektim ama biz kışın orada olmadığımız için anlamsız olurdu:( Sizin bahçede bari olsun:)

      Sil
  11. Love avocado in salads too!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    YanıtlaSil
  12. bu güzel anlatıma rağmen bir daha yiyebileceğimi sanmıyorum. iki tane almıştım birini sırf içine kattığım malzemeler ziyan olmasın diye yemiş, ikincisinden de kuru cildime güzel bir maske yapmıştım. size afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Maskesi de olur... Biz de bir iki kez denemiştik ama devamlı yalanıp durdum ben.

      Sil
  13. tvde bi programda gülben ergen yemişti iştahla kaşık kaşık. bi ozaman almak istemiştim bi de şimdi alasım geldi. ozaman almamıştım, bakalım n'olucak? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle sadee kaşık kaşık yeme ama sen, benim anlattığım gibi ye, daha güzel...

      Sil
  14. I love avocadooooooooooo today I eat it, rise avocado and shrimp! yummy! delicious!

    YanıtlaSil
  15. Ben su tarifi yaptim cok guzel oldu:
    http://www.edibleperspective.com/home/2012/5/1/avocado-strawberry-goat-cheese-sandwich.html

    YanıtlaSil
  16. Ben de enginarlı, avokadolu, kırmızı fasulyeli salata yaptım geçenlerde. Zeytinyağı, limon ve taneli hardal ile de sosladım, çok lezzetli oldu.. Herkes çok beğendi, belki siz de denersiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hııım acayip lezzetli olmuştur, haftasonu denemek lazım....

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...