Son 4 -5 yıldır sonbahardan
yazın başlarına kadar bizim evden hiç eksik olmaz Avokado. İkimiz de delicesine seviyoruz. Hatta bazen
aklıma geliyor, akşam olsun da eve gidince yiyeyim diyorum ay nasıl elim ayağım
titriyor, heyecanlanıyorum. O denli yani. Gerçi iştahsız olduğum bir kaç yılı
çıkartırsak, benim yemek konusundaki hislerim genelde bu şekildedir. İyi yemek
severim: )
Avokado bizim
mutfaklarımızda çok da kullanılan bir besin değil. Ama araştırırsanız faydaları
anlatmakla bitmez. Avokadoya mesafeli olanlar, daha önce denememiş olanlar ya
da deneyip de ayy bu ne böyle diyip kaçanlar için bizim evde avokado’nun nasıl
yendiğini anlatayım size de, sizde bizim aldığımız zevki alın, mutlu olun, ayy
kendinizden geçin yerken istiyorum: )
Genelde marketten
yaptığım haftalık alışverişlerde mutlaka 2-3 tane avokado alıyorum. Bunları
alırken birazcık yumuşak, sert ve çok sert olarak seçmeye çalışıyorum. Avokado yumuşacık olmalı yerken, çatalla
ezilebilecek kıvamda yani.
Sert olanları
buzdolabına koyuyorum birazcık yumuşağı gazete kağıdına sarıp kaloriferin
yanında bir yerlere. Böylece daha çabuk yumuşamasını sağlıyorum. Ama tabi hepsi
ince bir çizgi. Dışarıda uzun süre durunca da çürüyebiliyor, o nedenle çok sert
olanları fazla dışarıda bekletmiyorum, önce dolapta biraz bekliyorlar, hafif
yumuşayınca dışarıya çıkartıyorum, ertesi günde yenilecek kıvamı elde ediyorum.
Aslında bu tamamen tecrübe, çok fazla haşır neşir olunca avokadoyu gözünden
tanıyor, istediğiniz kıvama ne zaman ve nasıl geleceğini kestirebiliyorsunuz.
Bizim en sevdiğimiz
menü şöyle; köy ekmeyi ya da tam buğday ekmeğini güzelce kızartıyoruz, üzerine
sızma zeytinyağı gezdirip, önce İzmir
Tulum peyniri ya da parmesan, sonra da ince ince nazikçe kestiğimiz avokadolar
ile kaplıyoruz. Avokadoya karabiber ve limon çok yakışıyor o yüzden bolca taze
karabiber serpip limon sıkıyoruz. Yanına da biraz yeşillik ve bir kadeh kırmızı
şarap. İnanın sonsuza kadar yiyebilirim bunu…
Körpe ıspanak ya da
roka salatasında da çok kullanıyoruz Avokadoyu. Hele bu mevsimde, bol ıspanak,
üzerine küp küp avokadolar, çilek dilimleri, esmer şeker ile karamelize edilmiş
ceviz parçaları ve ince parmesan
dilimleri ile tablo gibi bir şey çıkıyor ortaya. Bitmesin diye normalde 10
dakikada bitirdiğim öğünü 20 dakikaya uzatabiliyorum.
Sonra çipsin yanında
süper oluyor. Çok fazla yumuşayıp, dilimlenmeyecek hale geldiğinde önce ikiye
bölüp kaşıkla güzelce ayırıyorum kabuklarından sonra çatalla eziyorum, içine
süzme ya da normal yoğut, biraz karabiber ve tuz ekleyip patates cipslerini
daldırıp daldırıp yiyorum.
Tavuklu sandviçlerin
içinde ömürlük oluyor ayrıca. Sonra üzerine bal dökerek de yeniliyor ama o
bizim evde pek tutmadı.
Sanırım şu anda çok
acıktım!
Umarım siz de dener,
sever, yerken mest olursunuz…
. . . . . . . . . .
Avocado is not used
too much in Turkish cuisine. You can not see avocado recipes in our culture.
I've met avocado
about 4 or 5 years ago and from autumn to early summer until the avocado is not
missing from our home. We (I and my little sister) both love it madly.
I've tried to explain
tips for choosing avocado and how we are eating it to my Turkish followers
above. I think, you already know these details...
Our favorite menu;
A slice multigrain
fried bread. respectively; virgin olive oil, parmesan slices and the top; beautifully
sliced
avocado, fresh black pepper and a few drops of lemon should not forget.
Besides fresh greens
and a glass of good red wine.
I could eat them
forever.
We also love baby
spinach or arugula salad with avocado. Especially in this season, plenty of
spinach, avocado cubes, strawberry slices, caramelized chopped walnuts with brown
sugar and thin slices of parmesan... It looks like a table.
Also I love to eat
Avocado as dipping sauce. Soft avocado, yogurt, salt and fresh black pepper...
I guess, I'm so hungry right now: )
mmm... ben de , ben de avokadoya karşı aynı duyguları besliyorum, ama ben bal ile ezip yemeyi de seviyorum.
YanıtlaSilBallı da severim gerçi ama onun için fırsat yaratamıyorum, bundan sonra ona da şans vereceğim:)
Sildenemiş sevmemiştim, sevmediğim şeyleri sevdiklerimle az az karıştırıp sevmeye çalışıyorum. Dur bir de böyle kargacık burgacık deneyeyim... iyi oldu bunu gördüğüm..
YanıtlaSilKesin dene, bol tuzlu peynir, sızma zeytin yağı karabiber ve limon... Seversin bak gör..
SilTom Aiken midir nedir hani ukala İngiliz şef var ya o çok kullanıyor avakadoyu. Ben yurt dışında yiyorum hazır hazır getiriyorlar tabii sofraya ama kendim nasıl pişireceğimi bilemediğim için hiç satın almadım. Dur hele bu hafta alayım da deneyeyim,cipsle değil ama :)))
YanıtlaSilKöy ekmeği,sızma z.yağı ve İzmir tulumu koalisyonu iyiymiş:)
Yarasın Nohutcuğum!
:)) Burada İzmir tulumunun iyisini bulmak zor, biz hep Balıkesir'den alıyoruz ya da babam gönderiyor. Kelle peyniri ile de güzel olur ama onun iyisini bulmak zor:(
SilUmarım seversin.
Avokado faydalarından dolayı çok yemeyi arzu ettiğim ama bir türlü alışkanlık haline getiremediğim bir olay. Olay diyorum çünkü ne zaman almaya niyetlensem ya bulamıyorum ya da alıyorum ama yemeye fırsat bulamadan bir köşede eriyip gidiyor. Bir ritüeli olmalı çünkü ama bir türlü oturtamadım işte. Bu yazıdan sonra daha da bir heveslendim ama. hemen bu hafta sonu deneyeceğim..
YanıtlaSilAyy evet biraz o kısmı zahmetli. Zamanı tutturmak biraz tecrübe işi... İlk başlarda ben de bozuyordum ya da doğruyoruz ayy daha sert, o zaman da acı acı oluyor... Ama şimdi hafif dokununca bile anlıyorum kıvamını:)
SilÇok alma 2 tane al, gazeteye sar beklet. böyle pat diye elinden düşse eziliverecekmiş gibi bir kıvama gelmesi gerek.
Sonra ister dilimle ister ez çatalla...
Dünyanın en güzel bloğuna sahipsin söliyim dedim sevgili Ayda,ben bilmem sen birincisin oohhhh sıccacccık
YanıtlaSil:)) Çoook teşekkür ederim, eskisi kadar ilgi gösteremiyorum diye pek dertleniyorum ya gerçi, böyle güzel mesajlar alınca da pek seviniyorum...
Silben ay bu ne?deyip kaçanlar grubundanım,ama yazını okuyunca pişman oldum,mevsimi var mı avakadonun ?
YanıtlaSilkarar verdim alacağım,sanırım satış patlaması yaşanacak,
bu gün dünya mutluluk günü,kutlu olsun
sevgiler
Kışın oluyor Avokado, hemen hemen mayıs ayına kadar satılıyor ama marketlerde, umarım tekrar dener ve seversin...
Silben de ilk defa geçen hafta tv görüp özenip denedim zeytinyağı+limon+yumuşacık avokado biraz da tuz müthiş keyifli bak canım çekti şimdi:) afiyetle...
YanıtlaSil:)) benim deeee
SilСпасибо за рецепт, фото- супер!
YanıtlaSilCпасибо!
SilAydacım, hiç guacomole denedin mi? Meksika mutfağının baş dipping sosu. İçinde sarımsak, soğan, limon, domates, karabiber var. Değişik versiyonları var tabi ama ben böyle sade haliyle evde sık sık yapar oldum. Denemek istersen sevebileceğini düşünüyorum..
YanıtlaSilDenemez olur muyum, ilk onunla sevdim zaten avokadoyu, mısır cipsi ve guacomole yanında da buz gibi bira... Soğan - sarımsak olayı birazcık fazla kaçtığı için çok sık yapmıyorum sadece.
SilAy her hali güzel onun:)
Avokado benim en kolay atıştırmalığım Ayda.. Meksikalıların yaptığı guacomale sosuna benzer bir şey yapıyorum.. Ezip biraz tuz biraz biber, biraz limon suyu ve biraz da sarımsak.. Sür kızarmış sıcacık ekmeğin üzerine, nefis... Bu arada ben işi daha da büyütüp geçen yıl avokada ağacı dikmeye karar verdim. Ama onunda bir dişisi, bir erkeği varmış, ikisini beraber ekmezsen olmaz diyorlar. Bakalım hala araştırma halindeyim :))
YanıtlaSilukarıda İpek'de yazmış, evet biliyorum ve çok seviyorum o sosu, zaten benim yaptığımda içinde soğan sarımsak olmayanı.
SilAyy bahçede ağacı olsa ne harika olur gerçekten. Ben de bizim yazlığa ekelim diyecektim ama biz kışın orada olmadığımız için anlamsız olurdu:( Sizin bahçede bari olsun:)
Love avocado in salads too!
YanıtlaSilhttp://beautyfollower.blogspot.gr
:) it is always so delicious...
Silbu güzel anlatıma rağmen bir daha yiyebileceğimi sanmıyorum. iki tane almıştım birini sırf içine kattığım malzemeler ziyan olmasın diye yemiş, ikincisinden de kuru cildime güzel bir maske yapmıştım. size afiyet olsun.
YanıtlaSil:)) Maskesi de olur... Biz de bir iki kez denemiştik ama devamlı yalanıp durdum ben.
Siltvde bi programda gülben ergen yemişti iştahla kaşık kaşık. bi ozaman almak istemiştim bi de şimdi alasım geldi. ozaman almamıştım, bakalım n'olucak? :D
YanıtlaSilÖyle sadee kaşık kaşık yeme ama sen, benim anlattığım gibi ye, daha güzel...
SilI love avocadooooooooooo today I eat it, rise avocado and shrimp! yummy! delicious!
YanıtlaSilI should try also with them....
SilBen su tarifi yaptim cok guzel oldu:
YanıtlaSilhttp://www.edibleperspective.com/home/2012/5/1/avocado-strawberry-goat-cheese-sandwich.html
Kesin deneyeceğim...
SilBen de enginarlı, avokadolu, kırmızı fasulyeli salata yaptım geçenlerde. Zeytinyağı, limon ve taneli hardal ile de sosladım, çok lezzetli oldu.. Herkes çok beğendi, belki siz de denersiniz :)
YanıtlaSilHııım acayip lezzetli olmuştur, haftasonu denemek lazım....
Sil