Annemin Çeyizi




Bayram tatilinde annemlerin yanına giderken Cuma akşamı yola çıkıp bir gece Balıkesir’de evde kalıp sabah erkenden Altınoluk’a doğru yola devam etmiştik. O sabah bizim şöför (kardeşim) hala uyurken kalktım annemim çeyizlerinin fotoğraflarını çektim. Ev yaklaşık 3 aydır kapalı olduğundan halılar kaldırılmış, koltukların üstü örtülü, her yer tozluydu…
Hiç birşeye dokunmadan sadece büfenin içindekileri  ve etrafta gördüğüm bir iki şeyi fotoğrafladım.





Çoğu annemin çeyizinden bu gördüklerinizin. Mesela pembeli çay- pasta takımı, kahve fincanları, likör takımı, porselen şekerlik… Hepsini Balıkesir’den İstanbul’a gelip almışlar; annem, dayım ve yengem… O zamanlar porselen kıtlığı varmış, öyle istediğin gibi porselen tabak, vazo bulmak kolay değilmiş. İstanbul’da bir tanıdığımız annemleri almış Beyoğlun’da çok güzel bir Rum dükkanına götürmüş, Annemim hatırladığı o Beyoğlu bambaşka.. Hep anlatır, dükkanlar şıkır şıkırmış, hele insanlar, şapkalı hanımefendiler, beyfendiler… Nereden baksanız yıl 1964… O zamanki Beyoğlu fotoğraflarını hatırlarsınız…


Arada yurtdışından getirdiğim ufak tefek şeyler var mesela şu en alttaki  kedili çaydanlıklar. Onları San Marino’dan almıştım. Sonra kültabakları  Münih’den, askerler, kaşıklar, ördekler… hepsi farklı yerlerden alınmış şeyler. Daha vardı ama onların fotoğrafları sabahın 7 sinde pek de iyi çıkmamış…


 Aaa bir de şu gaz lambaları var sahi. Onlar babannemden hatıra. Annem onları babannemin evinde çatı katında toz toprağın içinde görmüş, anne bunlar niye burada demiş, O  da al senin olsun diyip anneme vermiş. Yıllarca gözünden sakındı annem onları, deprem olsa ilk kurtarılacak şeylerin başında gelir. Çünkü şu gördüğünüz kırmızı vazonun takımı bir deprem sırasında kırılmıştı.. Ailecek yas tutmuştukJ


Bizim evde eski pek bir şey olmaz, yani annem eskitmez, çok tutumludur, babam da görev insanı, kırılanı, bozulanı, eskiyeni, kendi yapamaz ya bize yaptırır ya hemen tamire götürür.  Mesela bizim evde hala 50 yıllık kek kalıbı kullanımdaJ Bununla ilgili maceralarımı yazmak istiyorum ama şu sıralar işde epey bir yoğunluk var akşamları da ters düşüyorum resmen… Kısmet bakalım, belki bir ara size iğrenç kek fotoğraflı bir post hazırlayabilirim.




Şimdi annemi aradım , yaa sen bunca tabak çanak almışsın babam ne getirmişti diye sordum.
Babam sadece yatak odasını almış, annemler, misafir odası takımını ve büfeyi almışlar, somya divanlar da babamdan… Böyle parıldayan takımları varmış ama buzdolapları 1 yıl olsa olmuş, bayram etmişlerJ elektrik süpürgeleri tam 10 yıl sonra alınmış, babam çalı süpürgesi getirmiş yani… Annem konuştukça çoştu bedavaya gitmişim falan demeye başladı, sonra sakın bunları yazma dedi, bende yazarım merak etme diyerek  kapattım telefonu.
Akşam üstü de babamı arayıp çok ballıymışsın diyeceğimJ Şimdi bahçede kendinden geçerek çiçekleri buduyormuş…



These all cups, plates, vases and other objects are from my mother dowry.
While we were going to Altinoluk last month, we gave stopover at our parents home in Balikesir and I took these photos in there.




Before They were marry,  My mother,  her brother and her brother’s wife had gone to Istanbul for buying her dowry.
All of them are very special and worthy for us.






41 yorum :

  1. çok hoş resimler, zihnimi dinlendirdi sanki, çocukluk yıllarıma gittim resmen.. annelerimiz birçok şeyi öyle zahmetler karşılığında elde etmişlerki, çok düzgün kullanıyorlar herşeyi, eskitmiyorlar.. bizse tam tüketim toplumu çocukları olduk wallai.. duygulandım şuan, sanırım annemi arıcam hemen ;)

    YanıtlaSil
  2. Ahh bu anne çeyizleri o zamanın kıtlığından hep birbirine benzer hatta aynısıdır. Mesela yukardaki pembe takımın aynısı yengemde var, annesinden kalma. Evlenmeden önce annemden bir kaç kıymetlisini almıştım bir de baktım ki benzerleri kayınvaldemde de var ondan da aldım :)

    Her biri ilk gün ki tazeliğiyle kalsın

    YanıtlaSil
  3. Hayran kaldım ben..Mükemmeller..Bizde de annemin anneannesinin porselini duruyor tek tük annem gözü gibi bakıyor onlara.İyi de yapıyor aslında çok farklılar sanki o dönemin temizliğini yansıtıyorlar..

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar güzel şeyler bunlar. Hepsine bayıldım. Özellikle de pembeli çay/kahve takımına.
    Sergileme şekli de şahane. Altlarındaki örtülere beyaz iş deniyor galiba, değil mi? Onlar da çok hoşlar.

    YanıtlaSil
  5. buraya gelmeyi çok seviyorum. her seferinde içim açılıyor fotoğraflara bakarken...
    annenizin çeyizi muhteşemmiş. ve ne kıymetli. şimdi bunları arayıp bulmak için insanlar seferber oluyorlar, siz şanslı kesimdensiniz yani.

    bencilce olacak ama lütfen hep yazın, fotoğraflayın :)

    sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  6. o en son fotoğraftaki şekerlik beni benden alır gibi geldi bana...

    YanıtlaSil
  7. harikalar!
    bizde de cok benzerleri var hepsine bayiliyorum. bir sey olacaklar diye nasil korkuyorum anlatamam. Anne evine yakisiyorlar anne evinde bir baska guzel duruyorlar degil mi Nohu?

    Gozum gonlum acildi cok tesekkurler paylastigin icin :)

    YanıtlaSil
  8. Ne kıymetlidir benim gözümde böyle şeyler. Gözüm gibi bakarım. en çok da defterler, mektuplar... Atamam. Elimde tutmaya korkar olduğum bir mektup var. Parçalanıvericek gibi. Ama öyle kıymetli...

    YanıtlaSil
  9. her objede bir hatıra var sanki baktıkça anlatıyor kendiliğinden..pembe çay takımı o kadar zarifki eskinin zerafetini taşıyor sanki:)baban şanslı beylerdenmiş nohutcum;)

    YanıtlaSil
  10. Nasıl da güzeller. Hepsi de özene bezene sevilerek seçilerek alınmışlar.Ben annemden topluyorum böyle cicileri. Baktı çok değer veriyorum ,güzel de koruyorum teker teker veriyor,sen de seç beğen al bence :)))Anne evinin sıcaklığını öyle güzel yansıtmışsın ki orada olasım geldi. Annene, babana ,kardeşine ve en çok da sana sevgiler,selamlar...

    YanıtlaSil
  11. demliklere bayıldım... bizim de vardı, yani annemin. sonra taşınma sırasında kırıldı hepsi... zaten annemin de kalbi çok kırıktı o ara, sanırım o yüzden pek aldırmadı :S

    YanıtlaSil
  12. Bayıldım,bayıldım tek kelimeyle bayıldım...Hakkaten annen bedavaya gitmiş:) bu porselenlerin yanında çalı süpürgesinin esamesi okunmaz..:))Eskilerin estetik anlayışı şimdikinden biraz daha detaycı ama ne kadar asil ve şaşalı bir güzellik taşıyorlar..

    YanıtlaSil
  13. Bizim evdekilerde böyle, aman allahım öyle çok var ki, ben her temizlikte birini yanlışlıkla düşünmek suretiyle takımı bozuyorum, ama neticede temiz bir takım oluyor, dua edilmeli:)

    YanıtlaSil
  14. Mest oldum mest. koca post yazılır buna lakin kerim aç, selim gelmek üzere..

    YanıtlaSil
  15. lamba en değerli olan bence..

    YanıtlaSil
  16. sohbetinizi ve resimlerinizdeki yalınlığı seviyorum

    YanıtlaSil
  17. Antika degeri var bunlarin bence, hepsi harika!

    YanıtlaSil
  18. O kırmızı vazo müthiş güzel gözümü alamadım :(((( Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Bu post tam benlik olmuş Nohut.Her kareye bayıldım :)Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  20. Ayyy ne kadar da güzeller.Ne kadar net ve durular.benim annemde de benzerleri var.
    Lütfen onlara iyi bakın.

    YanıtlaSil
  21. Ayy çok güzeller,sende ne güzel anlatmışsın öyle...anne evimizde vardır hep böyle eski ama şirin şeyler.mesela annemin evlendikten sonra Hollandaya ilk gittiğinde aldığı 35 senelik daktilosu hala duru.geçenlerde bayramda gittiğimizde benim kızlar aldı ve denedi,hala tıkır tıkır...:))Güzel şeyler bunlar..

    YanıtlaSil
  22. Çok güzelllerr.. Kendimi eski bir sandığı kurcalıyor gibi hissettim, heyecanla fotoğraflara zıpladım durdum :))

    Bu arada, konu ile alakası yok ama sana bir konuda teşekkür etmek istedim, ne zamandır aklımda, unutuyorum: Ben uzun süredir Picasa kullanıyorum ama kolaj hiç dikkatimi çekmemişti. Kolajları Photoshop' ta yaparken senin blogunda gözüme çarpan aydınlatıcı bir yazın ile kendime geldim :)) Sayende artık daha kısa sürede kolaj yapıyorum :D Sağol, varol nohutçuk *-*

    YanıtlaSil
  23. çok sevdim cafe nohutu,her zaman gelebilirim değil mi :)

    YanıtlaSil
  24. nohutcum sen ne tatlısın boyle. o yıllara gıttım, goremedıgım yıllara, fotograflarını gordugum, annemın babamın anlatımlarıyla yasattıgı beyogluna.
    ceyızler ınanılmaz. hepsı antıka olucak.

    YanıtlaSil
  25. Turta Tadında Yaşamak; Haklısın, onlarda mal kıymetinin onda biri bizlerde yok ve dur ben de arayacağım...

    Tutenc; oohh şanslısın çift koldan antikalara sahip olmuşsun:)

    Gizem;bizden sonraki nesiller için hele bunların değeri çok daha farklı olacak. Tabi değer bilenler için..

    Ololi; Aslında beyaz işe çok benziyor ama sanırım bu vitrindeki el ile değil de makinada yapılmış. Annem beyaz işleri böyle yazın evi kapattığında bırakmaz büyük ihtimalle:) onları misafirler gelince kullanır diye bir yorum yaptım kendimce:)

    YanıtlaSil
  26. Duygu; Böyle yorumları okudukça iyice gaza geliyorum:) Ama gece 2-2.30 dan önce de yatamıyorum blog aleminden kopup, fotoğraflarla oynamayı kesip:( Tipi kayık bir blogger oldum ben:)

    Müjde; elini sürmediğin sürece annem buna bişi demez:)

    Gülcin; Gerçekten de öyle. Annem istediğiniz varsa alın diyor, tabii belki yarım ağızla ama gerçekten de olsa, yok istemem onun evinde güzel onlar..

    YanıtlaSil
  27. Hepsi birbirinden güzel bunların. Ananem de ve annemde de vardı bu tür şeyler ama ordan oraya taşınırken gitti hepsi. Kimisi kayboldu, kimisi atıldı. Şimdi düşünüyorum da yazık oldu hepsine .

    YanıtlaSil
  28. Bolkepce; Aynen öyle korkarak seviyoruz eskiyi hep:)

    Meyra; Akşamüstü aradım babamı, şanslıymışsın dedim. Tabii şanslıyım sizin gibi kızlarım var ben anlamam bardaktan çanaktan dedi. Çok iyi politikacı olurmuş babamdan :)

    Çook teşekkür ederim Nilgün Ablacığım, Balıkesir sana yakın. Olmadı Annemlerde buluşuruz belki bir gün:))

    Sibel; amaaannn cana geleceğine mala gelsin zaten...

    Anne Kraliçe; Haklısın epey bir şaşa var.. Şimdilerde çok daha sade herşey.. Yada çoğunluk ondan hoşlanıyor... (Çalı süpürgesi olayını babam kesinlikle kabul etmiyor, hiç kimsede yokken babam ilk maaşıyla Philips radyo almışmış..)

    Zeynep; en temiz iş:)

    YanıtlaSil
  29. Deli Anne; Boşver postu falan sen git Kerimi doyur sonrada şöyle iki kolundan tutup hafif sarsarak kokarak öpüver benim için... Abiyi de öp ama o bu şekilde bi öpüşe izin vermez sanırım bu yaşlarda :)

    Macellan; peki

    Neval; çok teşekkür ederim.. Çok mutlu oldum.

    İpek; Yaşlılığımızda para eder diyorsun yani:))

    Leyla; Maşallah diyelim o zaman içimizden:)

    Tülin; Ben teşekkür ederim buralara kadar geldiğiniz için:)

    Elmalı kurabiye; Elimizden geleni ardımıza koymayacağız.

    Limon Çiçekleri; Bencede çok güzel, hepsinde binbir anı...

    Demetcik; eğer birazcık yardımcı olduysam ne mutlu bana, seni zevkle ve takdirle takip ediyorum. Sendeki enerjiye ve beceriye de bayılıyorum..

    Sümeyye; ne zaman isterseniz efendim...

    O senin tatlılığın Zeynepciğim. Antikalara gözüm gibi bakacağıma and içerim bu arada:)

    YanıtlaSil
  30. Nazarımız değmez inşallah, Türk kahvesi fincanlarında kahve içtiğimi hayal ederken,kim bilir annende ne anıları vardır diye düşündüm bu arada örtüler galiba beyaz iş,pek güzeller.
    O çikolatalar aylardır bekliyor muydu?
    Sabah sabah şunları şip şaklamışsın ya helal Sana diyorum :)

    YanıtlaSil
  31. Herşey inanılmaz güzel görünüyor , doyamadım ,dönüp dönüp bakacak gibiyim...
    Fotoları da her zamanki gibi harika çekmişsin...
    Ah! o fincanlarda okkalı bir kahve içmek vardı;)))

    YanıtlaSil
  32. allah sağlıklı ömür versin annene-babana.
    Hepsi mest edici eşyalar, takımlar. Saatlerce izleyebilirim :)

    YanıtlaSil
  33. Hepsi birbirinden şık ve çok güzel, değerli şeyler. En önemlisi sizin kıymet biliyor olmanız. Bir çok arkadaşım (bazen ben de dahil) dantel gibi bir çok çeyize evlenirken ne gerek var, modası geçti deyip, evlendikten sonra, yok yatak örtüsü, yok mutfak perdesi yaptıracağım diye annelerinden geri almaya çalıştılar. Sizdeki dönüşüm fikrine ve yaratıcılığına bu yüzden bayılıyorum... Umarım nesilden nesile geçer ve hiç kırılmaz, sizin gibi kıymet bilen insanların evlerinde sessiz ama hatıra yüklü misafirler olurlar.

    YanıtlaSil
  34. Hasta oldum :) Çok güzeller...

    YanıtlaSil
  35. Her bir ayri sahane... Ne zarif bir hanim anneniz... Sectigi parcalardan belli... Bayildimmmm.....

    YanıtlaSil
  36. yine şahane, eskinin tadı başka, eski ürünlerde el emekleri çok, hatıraları çok.

    kedilere ise bittim,bir daha dışarıya gittiğinde beni unutma :)

    kedisever ikizbebek :P

    YanıtlaSil
  37. Bir yolculuğa çıkmış gibi oldum okurken.Güzel,keyifli.

    YanıtlaSil
  38. annenizin çeğizini porselenleri ne güzel anlatmışsınız eminimki ben annenizle yaşıt belkide daha yaşlığım annenizin çeğizinden hemen hemen hepimizde bizim büyüklerimizde ve bizden yadigar sizlerdede olucak sizi her gün zevkle izliorum geçte olsa bazı güzellikleri yeni keşfediyorum her şey gönlünüzce olsun kuweyt hazan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim güzel mesajınız için.
      Bir çok şeyi ben de çok geç keşfettim ve keşfediyorum. Yıllarca düşünsem dikiş dikebileceğim aklıma gelmezdi, şimdi makinanın başından ayrılmak istemiyorum.
      Bazen üzülüyorum keşke çok daha genç dalsaydım bu tarz şeylerin içine, keşke çok daha erken farketseydim fotoğraf çekmenin nasıl zevkli birşey olduğunu...
      sonra da diyorum yaa hiç keşfetmeseydim, en azından geç-meç farkettim:))
      Hiç birşey keşfedemeyip öylesine yaşayanlarını düşünüp kendimizi şanslı hissetmeliyiz herhalde:)

      Sil
  39. Merhaba bu mavi rekteki gaz lambasının bizde kırmızısı var görünüşlere göre bizimki biraz daha eski gözüküyor ve bu vazo gazlambasının fiyatı kaç tl dir bana ulaşırmısınz şimdiden tşkrler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar annemin. O gaz lambası babaannemden hatıra. Satın almadığımız için fiyatı hakkında da herhangi bir bilgim yok. Fotoğrafını çekip antikacılara sorabilirsin ama. Onlar en doğru bilgiyi verecektir.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...