Haftasonu Kart - Öylesine





Son 2-3 yıldır benim sanata bakışım, onu algılamam, zevklerim epey değişti ve gelişti. Esinlenmenin ne demek olduğunu, modern sanatı çok daha iyi anlamaya başladım.
Bir dönem okuduğum sanat kitaplarını, ressamların hayatlarını şimdi fırsat bulup tekrar, bu günkü bakış açımla okumayı çok istiyorum.
Ünlü ressamların hemen hepsinin resim yapmaya  kendilerinden önceki ressamların yaptıklarını kopya ederek, kendilerine göre yorumlayarak başladıklarını biliyoruz. Birinin yaptığı bir eseri başka bir ressamın gözünden görmek bana her zaman büyük zevk vermiştir. Birinin diğerine verdiği ilham, bakış açısı, ressamın o anki dışa vurumu… Hepsi eserin oluşumunu sağlayan unsurlar.
Mesela şimdi çok daha iyi anlıyorum Picasso’un eserlerinindeki çeşitliliği, çocukken yaptığı klasik resimlerden sonra tek hamlede çizdiği güvercinlere geçişini…


Fotoğrafta’da aynı durum söz konusu. Bazen flickrda bir fotoğrafçının fotoğraflarına bakmaya başlıyorum, bütün akşam sadece onun fotoğraflarıyla geçiyor. Baştan sonra doğru gidiyorum, ilk başta çektiği fotoğraflar, o zaman kullandığı ekipmanlar, sonra nasıl fotoğraflar çekmekten hoşlandığı, hayatındaki değişikliklerin eserlerine nasıl yansıdığı… hepsini inceliyorum.
Nasıl geliştiğini, tarzının nasıl şekillendiğini anlıyabiliyorsunuz. Bazen bu değişim hoşuma gitmiyor, ilk yıllar çektiği fotoğrafları daha çok sevebiliyorum. Tabii ki bunun fotoğrafçı için hiçbir anlamı yok, o yeni şeyler denemek istiyor, fotoğraflarını nasıl görmekten hoşlanıyorsa o şekle sokuyor. Sanatta güzel ya da çirkin gibi bir ayrımın olmadığını biliyoruz. Benim beğenmediğim bir eser başkası tarafından hayranlıkla izlenebilir.
(Şu ayakkabı fotoğraflarına bir anlam yüklemek için ne derin konulara daldım ama: ))
Diyeceğim şu; her geçen gün fotoğraflara baktıkça zevkim değişiyor, gözüm daha başka bakıyor ve görüyor, algılamam farklılaşıyor. Bir çiçeğin fotoğrafını çekerken bir gece önce gördüğüm bir kare fotoğraf bana ilham veriyor. Bir an beğeniyorum çektiğim fotoğrafları bir an utanıyorum hepsinden. Bir an içlerinden 10 tane seç deseler, bulmakta zorlanırım ama başka bir an bir bakmışsın 20 tane seçmişim bile.
Şu anda henüz beğendiğim fotoğraflar gibi fotoğraflar çekemiyorum, ne istediğim ekipmanlara, ne yeterli photoshop bilgisine ne de yeterli zamana sahibim. Olsun acelem yok: )
(Hala bağlayamadım konuyu….)
Geçenlerde pinterestte denk geldim bu ayakkabıların mavilerine, aa bizde de var pembesinden dedim. Sonra geçen haftasonu da aklıma geldi. Kardeşim birkaç yıl önce almıştı Ninewest’den, hiç giymedi, öyle duruyorlardı.  Şimdi hiç yoktan mankenlik ettiler bana. Yok yani bir durum, sadece laf olsun diye çekildi bu fotoğraflar, sadece muhabbet olsun diye yazıldı bunca şey : )
Hepinize mutluluktan bulutların üstünde uçacağınız bir haftasonu diliyorum.


My personal perception on art has changed a lot in the last 2-3 years. I've become  to understand modern art much better and now, I know what it means to inspiration .
I had read a lot of arts books and life of famous painters and now, I want to read again all of them with my today perception.
For instance; I understand much better the variety of Picasso's paintings, his pigeons, which drawn with single action after his classical paintings when he painted as a child.
Some evenings, I'm choosing someone on flickr and I'm looking at all photos of her/his  from the beginning to end. I can see all of the changes reflected on her/his photos.
I mean; every passed day, when I look at the photos on flickr, blogs and pinterest, my perceptions are changing.
When I take a flower photo, I can remember a image from last night. I'm trying to take my perfect photo but I know that it takes a while. I do not have good equipments, I do not know enough photoshop and the most important thing is I don't have enough free time.
There is not any reason of these shoes photos. I recently came across these shoes on pinterest. We have also pink one and  I took so many photos of these shoes last weekend. Just for taking photos of somethings.
I wish you all have a wonderful weekend full of happiness.









50 yorum :

  1. Benim de az önce markofininin nıne west kampanyasından aldığım iki çift ayakkabı geldi:) tam onun üstüne bu yazıyı okudum.
    Bende taşlı tuşlu çok beğenerek aldığım sandaleti hemen giymeyip bir fotoğraflasam mı diyorum..
    Ama sonra o fotoğrafı bağlayacak bunca sanatsal cümleyi nasıl kurarım o muamma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) sen fotoğrafla ayakkabıları bırak o an canın ne isterse öyle cümleler kur gitsin. Eminim harika olur.

      Sil
  2. :) acaba bu ayakkabılar ve tül , geçenlerde gittiğin düğünün gelinine mi ait diyerekten okudum yazdıklarını ... hay Allah ne enteresan değil mi? "öylesine" ama çok hoştu :)

    sana da çok mutlu, çok eğlenceli tatiller...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) tatil dediğin nedir ki, sayılı gün:(

      Sil
  3. Ah girmeyeydim şu pintereste nolurdu sanki. Şimdi istesem de çıkamıyorum. beni bu pinterest mahvetti :-)

    Sanat okumuş biri olarak öyle iyi anladımki demek istediğini.
    Hani demişsinya kiminin hoşuna giden, bir diğerininkine gitmez diye. Valla başkalarının bilmem de ben çok seviyorum seni, fotolarını, mütevaziliğini, heyecanını, yarattığın şeyleri, daldan dala atlamanı, konuyu en sonunda bağlayabilmeni :-)

    Ayrıca gün be gün farklılaştığını görmek de çok güzel :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim Neslihan. Ne güzel şeyler yazmışsın, çok mutlu oldum.

      Sil
  4. İyi haftasonları Nohutum.

    O ayakkabıyı 2-3 yıl giymeden nasıl dayandı kardeşin? çok şık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İndiriminden almıştı çok komik bir paraya, sonra çok süslü geldi, gitmedi, bana da vermedi hain:)

      Sil
    2. gerçekten hainmiş.. benim ablamınböyle bi ayakkabısı olsa gasp yoluyla alırım elinden :P hainlikse ben yapıyım :)

      Sil
  5. I know what you mean Ayda. I've changed a lot my art perception myself, and I look at my old photos & pictures, and other people's as well, and I can see how they have evolved.
    Like you I wish I had more time to better myself in some many art forms.
    These shoes look great,and your photos so subtle, so smooth. I like them a lot.
    Have a happy weekend yourself.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I hope, a day, we can find much more time for improving yourself on photography.
      Have a wonderful week to you:)

      Sil
  6. canım resimler yine bir harika
    ayakkabılara ise bayıldım...
    güzel haftasonları sanada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafta ortası oalcak neredeyse ancak yazabiliyorum cevapları. Çook teşekkürler.

      Sil
  7. Yok, sen haksızlık etme kendine, laf olsun diye değil hiçbiri, bak bu güzelim ayakkabılar da gününü beklemişler işte, meğer sana model olmak için alınmışlar da sizin haberiniz yokmuş :)
    Derin derin anlatmışsın ya, ben de bu mertebeye erişir miyim diye düşündüm bi an okurken, malesef bendeki konuların hiçbirinin böylesine derinliği yok diye belki de, benimkiler daha çok yüzeysel, az az bildiklerim...
    teşekkürler bütün yazdıklarına, paylaştığın güzel fotoğraflara....
    Mutlu mutlu hafta sonları olsun sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim yazdıkların için ama eminin seninde uzun uzun içinden gelerek anlattacağın yığınla konu vardır sadece sen farkında değilsindir. Herkesin ilgi alanı, kafasına taktıkları farkılı. Neyin ne akdar önemli olduğu ise kişiye göre değişir. Bana saatlerce patates kızarması hakkında biri hevesle birşey anlatsa onu da çok sevebilirim ben mesela:) Önemli olan tutku. Birşeylere karşı tutkulu olabilmek bence.

      Sil
  8. ayakkabılar harika neden hiç giymemiş giysin bide öyle çek:)Birde masa örtüsü yada tül o da English home dan sanırım bende fotoğraflardaki kıyı köşe ayrıntıları keşfetmeye bayılıyorum:)
    Mutlu haftasonları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aman giy de öyle çekeyim derim ayaklarım güzel değil der şimdi. Benim manken biraz huysuz:)
      Tül English home değil, bir tül parçası, 5 yıl önce kuzenimin oğlunun sünnet düğününde sandalyelere sarılmıştı, düğün sonunda çok üşüyünce söküp şal yaptım kendime, öylede eve geldim:))
      Ama başka teyzemin kızı Englih Home'dan aldı başka bir tane geçenlerde bize, çok şirin.

      Sil
  9. Ne demek istediğini yada şöyle söylemek gerekirse nasıl fotoğraflar çekmek istediğini anlıyorum.Haklısın eğitim,ekipman ve bol bol zaman lazım. Ama senin fotoğrafların gayet iyi.
    Bir süre önce bir blog keşfettim. Sahibi sadece Paris sokaklarını çekiyor.Ama öyle manzara falan değil. Birgün sarı demiş kaldırımların sarı boyalarını,duvarın dökülmüş sarı sıvalarını,yoldan geçen birinin sarı çantasını çekmiş. Böyle anlatınca tuhaf ama bir o kadar da güzel bir kompozisyon oluşturmuş. Ben de öyle bir göz olmadığı için beni Paris in ortasına bıraksalar ben gene de istediğim gibi fotoğraf çekemem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh bilmez miyim Nichole, Little Brown Pen bloğunun sahibi. Kitabı da çıktı o fotoğraflardan Amazon'dan aldım. 2-2.5 yıldır takip ediyorum onu. İlk flickr'da denk geldiğimde eflatunlu fotoğraflarına vurulmuştum. Sonra takibe başladım.
      O kadar yetenekli fotoğraçılar var ki. Dediğin gibi göz çok öenmli. Aynı yere salsalar bir grup insan hepsi farklı farklı karelerle gelir. Kimi çok şanslı yetenek konusunda.

      Sil
  10. ayakkabılara bayıldım

    topuklu giyebilsem gidip alıcam kendime bidolu
    ama yaşasın babetler...

    bu arada düz ayakkabı giymekten evdeki topukluları taaaa tepelere kaldırdım...
    eskiden pazara bile topukluyla giden ben şimdi yüzlerine bakmıyorum...
    evlensem babet giyerim herhalde gelinliğin altına...:D

    bu arada ben senin fotolarına bayılıyorum..
    içim rahatlıyor, gözüm gönlüm açılıyor resmen....
    mutlu haftasonları diliyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bende bit kadar boyum olduğu kolay kolay düz ayakkabı giyemem, benim babet dediğim ayakkabının bile 2 parmak topuğu olmalı. Babet giydiğimde geriye geriye düşüyormuşum gibi hissediyorum. İlla topuk olacak yani dengeyi sağlamam için. Spor ayakkabısı giyip de baldırları acıyan pek kimse yoktur herhalde:)

      Fotoğrafların konusunda dediklerin için de çoook çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. oooo mamma mia.. harika ayakkabılar ve fotolar.. bayıldım ben.. yeme de yanında yat:) zaten sizinki de onun gibi olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) doğru dedin, aynen o şekil olmuş.

      Sil
  12. Beautiful shoes, I love the colour:)
    Have a nice weekend!
    Kram Emma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thanks a lot Dear Emma, I loved also your photos on your blog.
      Have a nice week.

      Sil
  13. renkler harika, yazı da öyle cafe nohut da:))

    YanıtlaSil
  14. şahene resim... şahene ayakkabı:)

    YanıtlaSil
  15. iyiyiki görmüşsün bu ayakkabıların mavisini, iyiki sizde de pembesi varmış. tüm bunların neticesinde samimi bir yazı ve yine güzel birkaç fotoğraf görmüş olduk. eline sağlık nohut'çum:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esas ben teşekkür ederim bu güzel yorum için:)

      Sil
  16. Fotoğraflarını seviyorum, soft, iç açıcı. Kullandığın renklere de bayılıyorum. Fotoğraf çekmenin zevki yıllar içinde artıyor bazılarımız senin gibi gittikçe ilerletiyor ben bu konuda çok geride kaldım okul yıllarında bir dönem fotoğrafçılık okumuştum hatta çektiğim filmleri banyo yapıp kartlara aktarıyordum ama şimdi yapabilir misin desem yapamam herhalde.
    Bu güzel görüntüler için teşekkürler sana da iyi hafta sonları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nereye kadar ilerletebilirim bilmiyorum. benim ilgim de çok çabuk dağılır. Elimi atarım bir şeye eğer zevk alırsam bir süre gözüm başka birşey görmez ama anında unutabilirim ve arkadama bakmam bile. Umarım bu böyle olmaz.

      Sil
  17. Ayakkabilar harika
    Fotografta dahada guzel gorundu gozume
    İyi haftasonu :)

    YanıtlaSil
  18. hiiii yazıları okuyamadım bile heyecandan o ayakkabılara nasıl nasıl bayıldım anlatamam ayda çok güzeller. aynı böyle pudra ve krem renkli ayakkabı arıyorum ben de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) 35 numara istersen bizdekini göndereyim, yenisini bulman zor çünkü çoook eski bir model..

      Sil
  19. işte ben de fotoğrafçılıktan anlamayan biri olarak, ya da zevk almayan diyelim daha çok, ayakkabılara bayıldım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ayakkabılar adına teşekkür edeyim o zaman:)

      Sil
  20. Oh my...such pretty shoes!!!! I am in LOVE! Wearing those would make one soooo happy! Enjoy my friend. xoxoxo

    YanıtlaSil
  21. Fotoğraflar şahane ! Haftanın başında da güzel sonunda da. Bu gün karşıma çıkan bu sürprizi paylaşayım dedim Nohut'um. Keşke sana alabilsem !
    /www.onekingslane.com/product/14271/749253

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh ne hoş bir afiş, ama almış kadar oldun Nilgün Ablacığım. Çoook teşekkürler.

      Sil
  22. I loved these photos. I also love photography. My equipment is not the best, but I strive to improve my photographic eye. Like you, I did not really have time for this passion. kisses. Isabel

    YanıtlaSil
  23. Hoş bir sohbetti.
    Ben de Polyvore'de hazırlanan setler için benzer izlenimler edindim. Kısa bir zaman dilimi içinde bile başta kendi setlerimde, ilklerden sona doğru zevklerin, tarzların nasıl değiştiğini görüyorum. Galiba yaşamın her alanında kaçınılmaz bir süreç bu değişim.

    Bu arada ayakkabılı kompozisyon harika. Elena Tatulyan'ın fotoğraflarını anımsattı bana.

    YanıtlaSil
  24. Benin senin yazını okudum yanlız okurken hep gözüm ayakkabıdaydı konu buraya nasıl gelecekti ama benim aklım hala ayakkabıda :))) öpüyorum

    YanıtlaSil
  25. ayakkabilar çok asil çok şık bloğun ve resimlerine de hayran kaldim
    benimde henuz yeni bir blogum ziyarete beklerim
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil
  26. Ayakkabilar muhtesem, gozumu alamadim resmen :)
    Benim gibi ayakkabi delisi biri icin harika bir post bu, tabii fotograflar da harika ellerinize saglik ;)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...