Son 5 yıldır bizim evden eksik olmayan bir şey kurutulmuş domates. Bizim kültürümüzde hiç yoktu, yani bizim sülale hiç sebze meyva kurutmazdı. O yüzden yeni girdi mutfağımıza.
Ege Bölgesi’nin yemek kültüründe kurutulmuş gıdadan çok taze sebze meyvalar yer alıyor. Yani benim gördüğüm. Çoğunlukla İç Anadolu ve Güney Anadolu’da yaygın kurutulmuş gıdalar.
Altınoluk’taki iki yan komşumuz da bu bölgelerden gelme olduklarından devamlı birşeyler kurutuyorlar tüm yaz boyunca ve bizim ailenin de bu duruma kayıtsız kalması söz konusu olamadı tabiki J
Çoğunuz zaten kullanıyorsunuzdur ama ben kullanmayanlarda görsün, bilsin, bu tatlardan mahrum kalmasın istedim.
Annem domates kurutmak için beyaz patiskadan tertemiz örtüler dikti, kururken tozlanmasın diye öyle titizleniyorlarki bizimkiler anlatamam. Sabah akşam nöbetteler, çok sıcaklarda yanabiliyor, kapkara oluveriyor domatesler o yüzden devamlı kontrol ediyorlar. Böyle olunca da hem renkleri, hem de lezzeti harika oluyor tabi.
Kuruyunca yine patiskadan dikilmiş beyaz küçük keselere koyuyoruz ve bütün kış bu şekilde muhafaza edebiliyoruz.
Bilmiyorum yaptığım doğru mu? Ya da bu işin doğrusu yanlışı var mı? Ben şu fotoğraftaki gibi zeytin yağ içine basıyorum domatesleri. İlk önce kaynamış suyun ,içine daldırıp çıkartıyorum birazcık yumuşasın ve yağı emsin diye, sonra kavonoza zeytin yağı, biraz kekik, kırmızı pul biber ve karabiber koyuyorum ve suya daldırıp çıkarttığım domatesleri havlu peçete ile kurulayıp kavanozlara tıkıştırıyorum. Küçücük kavanoz bile o kadar çok alıyor ki.
Sonra salatalarda (özellikle roka salatasında), evde yapılan pizzalarda ve makarna soslarında kullanıyorum bol bol. Pazar günleri kahvaltıda tavaya birazcık zeytinyağı gezdirip bu domateslerden koyup üstünede yumurtayı kırınca sanki sucuklu yumurta yemişsin hissine kapılıyorsun. Çok lezzetli oluyor çok.
Kimbilir daha ne şekillerde ve nelerle birlikte kullanılıyordur. Ben şimdilik bu aşamadayım.
Bu fotoğrafta gördüğünüz kavanozu kardeşim arkadaşımız için hazırladı ben de fotoğrafladım.
Geçen yaz ilk kez elma ve armut kuruttuk. Bu yaz daha fazla kurutmayı planlıyoruz. Özellikle elma kurusu nefis oluyor, gelip geçerken atıştırmalık. Yapay abur-cuburdan, yağlı çerezlerden ve tabiki tatlı krizinde çikolatadan korunmak için süper bir alternatif.
I love to use sun-dried tomatoes in my dishes and appetizers. It is really so tasty.
My parents have been drying the tomatoes from our garden all summer.
Sun-Dried Tomatoes in Olive Oil are made with farm fresh our garden tomatoes. Dried whole under the Altinoluk sun, they are packed with fresh herbs and olive oil.
Pour 1 tablespoon olive oil into pint jar. Place fresh or dry herbs (thyme, red and black peppers) on top of oil
Place several tomatoes in jar.
Drizzle olive oil to cover.
Repeat several times.
Repeat oil and tomato process until almost full.
Store in cool area.
Let rest for 3 weeks before using.
Their soft velvety texture and deep rich flavor is a must for delicious appetizers, pasta salads, sandwiches, pizza and pasta.
Merhaba,aslında sebze meyve kurutma işi sadece Anadolu'da yapılmıyor. Ben Balıkesir'liyim ben küçükken annem meyve, biber, patlıcan ve domates hep kuruturdu. Belki de anneniz de kurutuyodur da siz hatırlamıyosunuzdur. Ben de domates kurutuyorum ama sizin gibi saklamıyorum. Açıkcası değişik bi saklama şekli. İnş. bu sene sizin gibi kavanoza koyucam.
YanıtlaSilBen de Balıkesir'liyim:) Ve biz epey kalabalık bir sülale olmamıza rağmen bizden kimse kurutmazdı hiçbir sebzeyi meyvayı. Hatta biz kuruttuk domatesleri teyzemin kızına verdim, nasıl yeneceğini bilememişler:) Acemiyiz yani sülalecek bu konuda.
SilHatırlamamak gibi bir mevzu bende pek rastlanan birşey değildir :)
Vardır bir nedeniz bizim bilmememizin sizin bilmenizin ama:)
Neyseki çok geç olmadan öğrendik:)
Bizim ailede gelenektir meyva - sebze kurutmak...kiraz kurusu, erik, ayva, dolma için patlıcan, domates, dolmalık biber..ne arasan var yani. Sağolsun bizimkiler bahçelerinden aldıkları mahsülle yapar. Mahsül dediysem tonlarca değil yani :)) Aramızda kapış kapış havada gider :)Aa bak buda Kaan Batu'nun hakkı diyerek daha çok yürütmeye çalışırım, ilk torun ya kıyamazlar :)
YanıtlaSilNasıl yapılır, saklanır bilmem...ağzımda bıraktığı tadı bilirim sadece...Enfes!
Mevsimindeyken bol bol kurutmalı, kışa hazırlık yapılmalı.Kış'ın hormonlu domates, sebze almaktan bin kat tercih ederim doğrusu.
Kurutması ile ilgili yanlış bilmiyorsam havanın biraz rüzgarlı olması gerekiyor. Yani sadece kuru güneş yakıyor, karartıyor. Anemin dediğine göre Eylül gibi daha iyi sonuç veriyor. Ne çok sıcak, ne çok soğuk.
Afiyetle yiyin:)
Kiraz kurusu mu?? bak bunu da hiç duymamıştım, şeftali, armut,i kayası kuruttular bizimkiler geçen sene denemelik, ama kiraz entresan:)
SilEvet çok sıcaklarda çok riskli, bir keressinde neredeyse 10 kilo domates yanıverdi, çok üzüldü bizimkiler ama böyle böyle öğreniyoruz işte:)
bir orta anadolulu ama izmir'de yaşayan olarak yaptığın tespit çok doğru. biz neyi bulsak kuruturuz :) patlıcan, biber, elma, armut, dut, erik, kayısı, domates diye gider bu. domates kurusu da benim en sevdiklerimdendir. hatta geçen gün anneme bu sene de kurutmayı ihmal etme dedim :) biz senin gibi de yapıyoruz başka bi şekilde de. şöyle ki:
YanıtlaSilkuru domatesleri bira ıslatıp küçük küçük doğruyosun. sonra dereotunu ve sarmısakları da minik minik kesiyosun. bunların hepsini zeytinyağının içinde kavanoza koyuyosun. sonra neyin yanında istersen ye. ister akşam yemeğinden önce başlangıç olarak, ister kahvaltı da ister rakı sofrasında meze olarak ;) mmmm afiyet olsun valla canım istedi şimdi :)
Dut kurusuna biterim ben. Ama bizim bahçede dut ağacı yok, pazarlarda da çok rastlamıyorum, bir sorayım bizimkilere, bulurlarsa ucuza alsınalr da kurutsunlar.
SilDereotu ve sarımsakla nefis olur eminim, kesin küçük bir kavonozda deneyeceğim hemen. Benim de canımı istetdin:)
dereotu ve sarımsakın yakışmadığı şey var mı?harika...
SilBayılırım kurutulmuş domatese,hele mevsiminde kurumuşsa.Koku aynen kalıyor,roka salatasında çok güzel oluyor.Keçi peyniri,nar ekşisi,ceviz,kurutulmuş domates,zeytinyağı mükemmel karışım :)Anlatırken bile canım istedi.Güzel sofralarda yiyin inşallah.
YanıtlaSilÖğle yemeğini yediğim halde canım istedi gerçekten:)
SilÇok teşekkürler hep birlikte yiyelim.
eLMAYI NASIL KURUTTUĞUNU ÖĞRENEBİLİR MİYİM NOHUTUM?kalın dilim, ince dilim? gölge-güneş?
YanıtlaSilEVDE HALA KIŞTAN KALMA BOZULMAYAN ELMALAR VAR.
bir de domates en güzel böyle saklanır heralde. ben de deneyeceğim bu yaz. dilimleyip mi kurutuyorlar? yoksa ikiye mi bölünüyor sadece?
çok sordum değil mi? mazur gör. çok heyecanlandım.
Elmayı bir ara halka halka kuruttular ama biz öyle sevmedik, şimdi annem dilim dilim kurutuyor, ne çok içce ne çok kalın. Çok ince olunca çabuk kuruyor ama ben birazcık daha kalın olunca etti etli daha seviyorum. Bizim terasta köşe bir yere koyuyorlar annemler, çatının yarı gölgesi geliyor oraya.
SilDomatesi 4'e bölüp kurutuyorlar, halka halka da yaptırdım ben bir ara, onu kavanoza koyunca çok hoş duruyor, üst üste diziyorsun ya.
Sor sor, soralım da öğrenelim birlikte:)
Kurutulmuş domatesten ezme deneyim, yemede yanında yat, domatesleri yumuşattıktan sonra kırmızı taze biber, biber salçası ,sarımsak ve diğer baratlar ve olmazsa olmazı zeyinyağı :)) Aifyet olsun
YanıtlaSilOhhh gelsin kilocuklar:) Nefis olur.
Silohhh gelsin kilocuklar:) Kesin deneyeceğim ama ezmeyi de.
SilAfiyetle tüketin neyin içinde ve nasıl olursa olsun.Bayılırım kuru domatese.Sabahlarıda kahvaltıda yumuşatıp kekik ve zeytinyağıyla deneyin harika...
YanıtlaSilBeyaz peynirin yanına koyuyorum o şekilde harika oluyor.
Silmerhaba, domates kurutmayı pek bilmiyorum ama, ben kavanozun üstündeki kumaşı çok beğendim:)nerelerde bulunur acaba?:)
YanıtlaSilO kumaş değil, keşke olsa. O Tepe home'dan aldığım bir peçete.
Silyaa:( keşke olsaymış bence de:)
Silbende çok seviyorum kurutulmuş domatesi ozellikle salatalarda vazgeçilmezim, peynir, zeytinle yapılan sandviçlerde de güzel oluyor. Ama tabi evde kurutmuyorum hazırını alıyorum hep. Kurutulmuş elmayı nasıl kuruttuğunuzu anlatabilir misin bizlere, bizde deneyelim evde :)
YanıtlaSilEskiden ben de TAT'ın kurutulmuş domatesini alırdım ama kendi bahçemizden olunca ve içinde hiç yapay birşey olmayınca daha bir lezzetli oluyor. Elmaları dilim dilim yapıp seriyoruz, kuruyorlar, Arada bir evirip çeviriyoruz ama:)
SilOhhh sanki burnuma domateslerle işlem yaparkenki koku geldi. Biz Marmaris'te ne m oranının diğer yerlere göre daha çok olmasından ötürü pek bir şey kurutamıyoruz. Kurayacaklarına ezilip büzülüp çürüyor sebzeler...Ellerine sağlık.
YanıtlaSilEvet biz de nasılsa tazesini yiyoruz kurutmaya ne gerek var mantığıyla hiç kurutmamıştık yıllarca, Ama sanki b u başka birşeymiş gibi geldi bize. Yani domates ama domates gibi değil:)
SilLezzeti de farklı oluyor, belki çok değil ama arada değişik bir tat olarak güzel.
Ben de tanışalı çok olmadı kuru domatesle, biberle, patlıcanla. Bu cümlenin arkasına da kocaman bir maalesef ekleyebilirim çünkü gerçekten kuruyunca tatları inanılmaz güzelleşiyor. Buna da bir estetik, güzellik katışın ne hoş olmuş. Kavanozu süslemek, bembeyaz örtülerle kurutmak...
YanıtlaSilEllerin dert görmesin :)
Çok teşekkür ederim. KEşke fırsat olsa herkesler için kurutsak göndersek.
Silçok şanslı hissettim kendimi bizdede herşey kurutulur,ama en çok meyve kurularına bayılırım ben en çokta mürdüm eriği kurusu mutlaka denenmesi gereken bir tat yazın biraz deneyin derim harika oluyor. hemde sindirim sistemine birebir...
YanıtlaSilMürdüm eriği bizim eski evin bahçesinde vardı, ne ilginçtirki o eriği ben hep bıçakla dilim dilim yerdim, küçükken evcilik oynarken çay tabağının içine doğrardım. Mürdüm eriği diyince aklıma hep bu geliyor. Hiç kurusunu yemedim ama. Kesin pazarda görürsem alacağım Altınolu^'tan ve kurutturacağım annemlere:)
SilMürdüm eriği bizim eski evin bahçesinde vardı, nedense hep bışaçla dilim dilim yapıp yerdim, evcilik oynarken çay tabağına doğrardım. Mürdüm eriği diyince aklıma hep bu geliyor. Hiç yemedim kurusunu ama. Kesin pazarda görürsem alacağım Altınoluk'dan ve kurutacağım.
Silkahvaltıda çok severim kurutulmuş domatesi.özellikle sarımsak soslu bol kekikli olanını yaparım denemelisin canım süper bir tad:)
YanıtlaSilDeğil mi ama. zaten sarımsak olsun içinde ne olursa olsun yerim.
Silay ne sevdim bu yazıyı..çünkü bayılırım kurutulmuş domatese ve ne yazık ki çevremdeki herkes sevmemeyi bırakın nefret ediyor. Anlamam mümkün değil onları çünkü ben inanılmaz lezzetli buluyorum. Hatta hellim peyniri, fesleğen ve kepek ekmeği ile süper sandviçler yaparım. Ben artık nasıl yiyorsun o kuru domatesleri diyenlere bu yazıyı gösteririm :))
YanıtlaSil:) göster bence de...
SilVe evet hellim peyniri ile çok yakışıyor. Bir de bizim oraların Manyas Tulum peyniri vardır, ekmeği kızart birazcık zeytinyağa, üstüne bir dilim tulum peyniri avakado ve kurutulmuş domates, az limon sık, biraz tuz ve öğütülmüş karabiber.
Bayılacağım şimdi:)
Bayılırım kuru meyve sebzeye ve en sevdiklerimden biridir domates de. Ben hazır alıyorum genellikle ama bu ev yapımı kurutulmuşun yerini tutmuyor elbette.
YanıtlaSilMakarnaya ve bulgur pilavına yakıştırıyorum en fazla, bir de zeytinyağında biraz soteliyorum sabah kahvaltılarında, yumurtalısını denemedim ama onu da deneyeceğim mutlaka.
Kavanozlar da pek güzel olmuş bu arada.
Bulgur pilavına hiç koymamıştım. Bunu anneme hemen söyleyeceğim çünkü yazın çok yapar annem.
SilKurutulmuş domatesi ne kadar denedimse sevemedim ama şu fotolar varya, onların hatırına bi daha deneyeceğim :-)
YanıtlaSil:) bol zeytinyağın içinde birazcık beklet beyaz peynirle ye, bak kesin beğenirsin.
Silbir ic anadolulu olarak kurutulmus herseye varim....
YanıtlaSilbu domateslerin cesnili hali cok hos oluyor...ceviz,kekik,biberiye ve sarimsak,zeytinyagi sonrasi bandira bandira yemelik....
kurutulmus armut,elma ve kayisi uclusunden kis-yaz biz komposto yapariz tavsiye ederim super oluyor...
sevgilerimle...
Kompostoyu annem çok yapar, babam bayılır, özellikle ramazanda her sahurda komposto olurdu bizde. Ben hiç yapmadım hayatımda ama. Bu sene denemeliyim.
Silİstanbul da meyveleri kurutmak zor
YanıtlaSilKurumadan küfleniyotlar nemden sebep
Ben küçükken ve de evimiz sobalıyken annem soba arkasında kuruturdu elmaları
Tadı harika oluyor gerçekten
Bizim evdekiler domates kurusunu sevmediler
mısır çarşısından almıştık
tuhaf bir kokusu var
Bir keresinde de kurutulmuş patlıcan almıştık aktardan ama onuda sevedik
bu kadar seven insan olduğuna göre biz beceremedik demekki
Kursta Antepli bir hanım teyze vardı
Kurutulmuş biberle zeytinyağlı dolma yapmış getirdi.
offf o ne lezzetti Ya Rabbim
ben ömründe öyle güzel zeytinyağlı dolma yemedim...
Üç tane birden anında indirdim mideye :)
Böyle işte bizim kuru hikayelerimiz :D
Doğru İStanbul'da çok zor, Balıkesirde De o yüzden yapılmıyordu çok fazla.
SilBizim için de yabancı bir tattı kurutulmuş sevzeler. Patlıcan hala kurutmuyoruz ama belli mi olur:)
Şimdi olsa bende 3 tane yerim, sona kalan dona kalır diyeyim:)
İstanbulda da Balıkesirde de zor sebze meyva kurutmak, bize de çok yabancı bir tattı kuru sebzeler, yeni yeni alışıyoruz. Patlıcan hiç kurutmadık mesela.
SilBua rada o dolmalardan şimdi burada olsa ben de 3 tane yerim ve sona kalan dona kalır diyeyim:)
İstanbul un nemli havasında kurumaz diye düşünüp es geçiyorum hep.denesem mi acaba??teşekkürler lezzetini hatırlattığın için :)
YanıtlaSilevet zor burada, çok güneş lazım, balkon lazım:(
SilOh agzim sulandi :) Cok severim, ben o kuru domatesleri hafif islatip parcalara bolup sonra ceviz ve peynirle salata gibi yapar hupletirim :)
YanıtlaSilohhh ala:)
Silben o kadar severim ki...
YanıtlaSilcidden canım çekti.
çerez gibi de yenir :D ben öyle yapıyorum :D
ben de yapayım, neyim eksik:)
SilHeveslendirmediğin bir bu kalmıştı, sağol. Şimdi işin yoksa domates kurut bir de :))Ellerine sağlık anneciğinin. Denenecek tarafımdan, sevgiler. :)
YanıtlaSilHahahahaaa alemsin:)
SilNe kadar sirin:) Ellerinize saglik.
YanıtlaSilEllerinize saglik.
YanıtlaSilBen domates kurutacak kadar hamarat degilim ama kurutulmus domates satin alip verdigin tarifle kavanozda Yaga bastiracagim.
Kavanozdan cikarip uzerine sarimsakli yogurt dokuncede lezzetli olur diye dusunuyorum.
Aaa bak bunu hiç düşünmedim, iyi fikir...
SilÇok sevdiğim bir lezzet . Ben de kavanoza koyarken senin gibi yapıyorum , ilave olarak sarımsak ekliyorum . Roka ve ıspanak salatası gibi salatalarla kullanıyorum .
YanıtlaSilSenin yumurtalı tarifini deneyeceğim .
Ellerine sağlık , sevgiler.
Sarımsak koyuyordum bende bir ara, ama uzun kalınca o sarımsağın kokusu ağır olabiliyor, şimdi her kavanoza yapmıyorum ama arada koyuyorum.
SilDomates kurusuna bayılırım ama kendim kurutmayı hiç denemedim ben hazırcıyım, ellerinize sağlık:)
YanıtlaSil:) teşekkürler
Silayy çok canım çekti.. ben çok severim zaten kurutulmuş domatesi
YanıtlaSilAğzının tadını bilirsin:)
SilBiz de geçenlerde ilk defa ekmek yapmak için aldık. Bir kavonoz kadar kalmıştı. İlk iş sizin tarifi deneyeceğim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİsme bayıldım.
YanıtlaSilBi de hoşgeldim.
Istanbul da kurumaz bunlar. Dalyan a inşallah.
Organik anne Çiğdem
Evet hoş geldinnn. ve evet Dalyan harika bir yer sebze meyva kurutmak için.
SilMerhaba NoHut:)
YanıtlaSilSevmem aslında böyle ukalalıkları, heleki sürekli takip ettiğim bu siteye yorum yazma özürlüsü isem.. Ama sizin sıcaklığınızdan yazıyorum nacizane bu tarifi.
6 adet kuru domates dilimi
10 adet ceviz içi
2 su bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1.5 tatlı kaşığı dağ kekiği
2 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Dilerseniz yayınlamayın, deneyin bir. Biz çok ama çok severek tüketiyoruz. Bence bu domateslerin en güzel hali cevizli,naneli ve bir parça sarımsak tadıyla..
Afiyetle kalın.
Harika, çok çok teşekkür ederim tarif için hem kendime saklamayayım istedim.
SilKavanoz çok şirin olmuş, hele içindeki domatesler.. Kimbilir ne kadar lezzetlidir.
YanıtlaSilSiz arkadaşlarınız için çantadan, kurutulmuş domatese kadar binbir çeşit şey planlıyorsunuz.
Ben sizin arakdaşınız olabilir miyim :)
B-a-y-ı-l-ı-r-ı-m!
YanıtlaSilo yukarıdaki tarifin içine ben yeşil zeytinde ekliyorum yağına ekmeği ban üstüne iç malzemeyi ye başka birşey olmasın birde biz domatezleri sıçak suda yıkayıp hafif yağda kızartıp üstüne sarımsaklı yoğurt döküyoruz enfes oluyor
YanıtlaSilsibel