CafenoHut Stili Elmalı Toplar

 
 

Bundan 3 ya da 4 yıl falan önceydi. O zamanlar ne bloğum vardı ne de bloglardan haberim… İş yerinde harıl harıl çalışıyor, eve gelince de yorgunluktan ters düşüyordum.  Mutfağa olan ilgimse yeni yeni başlamıştı. Bir kek yapıyor kabarınca şaşırıyordum. Ürkekliğimi hafif hafif atmaya başlamıştım, artık tariflere bu çok saçma, normal kadınlarda bunu böyle mi yapıyor yani diyip kendi yorumumu katmamam gerektiğini anlamış, habire oradan buradan bulduğum tarifleri deneme hevesine girmiştim.



İşte o günlerde, bir kış akşamı Balıkesir’de akşam yemeğimizi erkenden yedik, otururken ”şöyle güzel bir çay demleyin de içelim” dedi babam. Ama ailecek boş çay içmesini de hiç sevmediğimizden yanına ne yapsak diye düşünmeye başladık annemle. Gazetelerin verdiği yemek tarifleri eklerini çıkarttım bakmaya başladım. Elimdeki malzemelere en uygun ve kolay görüneni seçtim Elmalı Ufalama yazıyordu başlığında. Yanında fotoğraf falan da yoktu.


Malzemeleri çıkarttım, yapmaya koyuldum, annem de yanımda elmaları soyuyor. Unu, yağı şekeri falan karıştırıp küp küp doğradığınız elmaların üstüne dökün yazıyor tarifte. Eee biz düzen insanıyız, dökün ne demek. Yüksek sesle okudum. Anne bu hamuru dökün diyor, hamur dökülür mü hiç dedim. Yok olmaz öyle şey yanlış yazmışlardır dedi, ee nasıl koyacağız bunu elmaların üstüne... Düşündük ve küçük küçük yuvarlamaya karar verdik, öyle dağınık durmasından iyidir neticesinde: )


Sen bunlar bir kabardı, bir güzel oldu… Yanına da dondurmayı koyduk ılık ılık yedik. O top toplar kıtır kıtır oldular ağızda dağılıyorlar… Neticesinde babamdan tam notu aldık ve o zamandan beri çok sık yaptığım bir tarif oldu bu.

Epey sonra uyandım bu tarifin yurtdışında çok sık yapılan “Apple Crumble” olduğuna. Ama bizim stil çok daha güzel. Kesinlikle denemelisiniz.

Şimdi gelelim tarife;

Hamuru için;

3 ölçü / 300 gr Un

1 ölçü / 150 gr şeker

1 çay kaşığı tarçın

1 paket vanilya

200 gr soğuk tereyağ

İçi için;

4 -5 adet orta boy elma

1/3 ölçü / 50 gr şeker

2 çay kaşığı tarçın

2-3 yemek kaşığı kuru üzüm

Biraz ceviz
 

Elmalar küp küp doğranır, toz şeker, tarçın, kuru üzüm ve ceviz ilave edilerek karıştırılır ve fırın kabının altına konulur.  Diğer tarafta un, şeker, tarçın, vanilya ve tereyağ el ile güzelce yoğrulur ( işte burası birazcık yorucu, normalde çatalla hafif hafif karıştırıp döküveriyorsun elmaların üstüne). Hamur yuvarlanacak kıvama geldiğinde de hemen hemen eşit büyüklükte  küçük toplar yapıp diziyorsun tüm yüzeye. Ben şu fotoğraflarda gördüğünüzde çok acıktığım için biraz uydurdum topları, normalde özenirsem daha küçük ve düzgün yapıyorum görüntü harika oluyor.

Neyse işte sonra atıyorsun 180 derecede önceden ısıtılmış fırına 40-45 dakika üstteki toplar hafif kızarana kadar pişiriyorsun sonra da dondurma eşliğinde mest ola ola yiyorsun.

Eğer çilek, böğürtlen, şeftali veya kayısı ile de yapmak isterseniz 1 yemek kaşığı unu bu mazlemenin üstüne serpiştiriverin harika oluyor.

İşte bu da cafenoHut stili Elmalı Toplar…

Afiyet olsun…


Not: Ben bu haftasonu değil ondan önceki haftasonu yaptım bunu ve tarifte yazan ölçüleri 1/3 oranında kullandım sadece 2 kişiyiz diye haberiniz olsun.

Tabak Çanak:

Kare fırın kabı : YKM
Desenli Kaseler : Anthropologie (Londra)
Sarı Kupa : Hatırlamıyorum
Harfli Beyaz Kupa : Hediye

 

 
About 3 or 4 years ago... That times, I did not have this blog and I did not know anything about blogs.. I was working hardly during all day and  I had started to become interested to cook somethings in the kitchen newly...

I saw this recipe in a newspaper a winter evening  and I decided to try it. Normaly we don't know "Apple Crumble" in Turkey. You can not see this recipe in our culture. Because of that I could not imagine how can I crumble this dough: ) So finaly I decided to make small balls as you see images in here...

We liked it so much. These balls were dissolved in the mouth ( I don't know how can I describe it) and it was so delicious. Since then, I have always baked this recipe this way .

Here's recipe;

For the dough;

3 unit/ 300 g flour

1 unit / 150 g sugar

1 teaspoon ground cinnamon

1 tsp vanilla extract

200 g cold butter

 
For filling;

4 -5 medium sized apples

1/3 unit / 50 g sugar

2 teaspoons groundcinnamon

2-3 tablespoons raisins

A little walnut if you want

Apples cut into cubes, sugar, cinnamon, raisins and walnuts are mixed and placed to the bottom of the oven container. On the other hand; flour, sugar, cinnamon, vanilla and butter kneaded by hand. When the dough is smooth, make small balls of equal size to almost the entire surface of oven container.

Bake it pre-heated oven at 180 degrees 40-45 minutes until golden brown and eat with ice cream it is warm..

If you want to bake it with strawberries, blackberries, peaches or apricots, mix them with 1 tablespoon flour .

Here's the cafenoHut style Apple Balls...

Bon appetit..



 
 
 

80 yorum :

  1. ellerine sağlık canım. sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, blogunuzu uzun süredir takip ediyorum, takip ettiriyorum :) Geçen gün tchiboyu gezerken gelecek haftanın temasını gördüm ve aklıma geldiniz; süslemeler, cici bicilerle dolu bir tema, bir bakın derim :) mutlulukla kalın, merve..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Merve hemen bakacağım.

      Sil
  3. Bencede sizin yorumunuzla dahada güzel olmuş appple crumble..ellerinize sağlık..Şakayıklara bayıldım içimi açtılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en sevdiğim çiçek bunlar, güle benziyor ama güldeki soğukluktan eser yok...

      Sil
  4. Great pics! And... Thank you for the recipes and your story!
    Love,
    Silvia

    YanıtlaSil
  5. Bir kaç sene öncesinde tarifler bu kadar çeşitli ve seçenekler bu kadar geniş değildi tabii, hele ki o gazetelerin verdiği ek tarifler nasıl kıymetliydi :)) Bizim evin Pasta-Börek defterlerinin arasında hala özenle yerlerini koruyor o kağıtlar :)
    Birde tarifler kişiye özeldi tabii :)
    Bu tarifine de hiç rastlamamıştım, bu akşam deneyeceğim güzel olursa tarifini defterime;
    "cafenoHut stili Elmalı Toplar"
    diyerek yazacağım :)

    Yine fotoğraflarının canlılığı ve yazının içtenliği ile mest ettin beni, çok seviyorum seni okumayı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Bir kaç yıl önce günün birinde bir tarif dehterine benim adımla bir tarifin yazılacağını duysam donar kalırım:)) Heygidi Ayda hey...

      Sil
  6. Ooo Nohut'um gelmiş,gelirken de yanında missler gibi tatlı getirmiş. Niye zahmet ettin,biz az önce yediydik :)))

    Hah şöyle silkinelim az biraz. Görüşemedik hanidir. Buralar bi durgun bi sessiz ki sorma gitsin. Özledim seni Nohutcuğum!

    Elmalı strüdel istiyor canım hanidir. Eşim "strüdel zaten elmalı olur ,ekleme !" dese de ben öyle demek istiyorum hatta şütrüdelll demek istiyorum. Çok ağzım sulandı şimdi kalkıp tatlı bi şeyler yapayım bari.

    Öptüm seni !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh Nilgün Abla sorma... aklım hep buralarda ama işler öyle yoğun ki düşün dün bir kez olsun Pintereste bile bakamadım ki bu benim için bir mucize...
      Nisan ortasına kadar böyle görünüyor iş yoğunluğu, sonrasını bilmiyorum tabi ama en azından o zamana kadar dayanmam gerek:))
      Ben ilkkez Münih'te yemiştim Elmalı Strüdel ve bayılmıştım şimdi olsa da yesek..

      Sil
  7. savascaglar12/3/13 16:31

    bayıldım

    YanıtlaSil
  8. goruntusune bayildim bayildim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) hoş değil mi topalak topalak... Hele oval borcamlarda yaptığında çok daha hoş oluyor, altta karamelize olmuş elmalar üstte toptoplar...

      Sil
  9. ohhh süper, harika görünüyor. Hemen deneyeceğim ;)

    YanıtlaSil
  10. Resimler muhteşem de
    Eee biz düzen insanıyız, dökün ne demek. Yüksek sesle okudum. "Anne bu hamuru dökün diyor, hamur dökülür mü hiç dedim. Yok olmaz öyle şey yanlış yazmışlardır dedi, ee nasıl koyacağız bunu elmaların üstüne... " bu kısım beni çok güldürdü. Şu an iş yerindeyim, yeni evliyim (Güzin ablaya yazar gibi oldu pardon :-D )ve yazının ilk kısmı çok tanıdık geldi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) benim ve kardeşimin öyle maceraları var ki mutfakta yazmaya utanıyorum, ama zamanla ehlileşiyor insan:)

      Sil
  11. Nohutcum, şu 1.5 kiloyu vereyim, ondan sonra kesin yapacağım. Çok lezzetli görünüyorlar. Ellerine Sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off bazen ne zordur o 1.5 kiloyu vermek, dile kolay ama ver desen veremem ben de:( Hadi sen takılma böyle pastaya böreğe, bende dikkat etmeliyim zaten, hem boş işler bu işler, zayıf olalım mutlu olalım:)

      Sil
  12. Ben bu tarifi yaparimmmm.... Hele de elmaliysa... Anlatimina, paylasimina saglik Nohutum.... Nasil da bagiriyor fotograflardan "haydi mutfaga" diye....:) Kocaman sevgiler benden sana....... Filiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bu tarifi yaparsın hem de alasını yaparsın Filiz Ablacığım:)

      Sil
  13. Ve sütlük: Cath Kidston :)
    Bugün kendime sipariş ettim oradan biliyorum :) Ben de kalemlik olarak kullanacağım inşallah.
    Ellerine sağlık, çok da güzel bir anısı varmış tarifin. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) 3 güne gelir sen de keyfini sürersin.. Şimdiden güle güle kullan..

      Sil
  14. Elmalı toplara geçmeden önce söylemek istiyorum kaseye ve en alttaki pembe kaşığa bayıldım. Neden diyorum, neden buralara da gelmiyor böyle güzellikler? Yazık bize ama :(
    Elmalı toplar çok şirin olmuşlar :)
    Ben de buna benzer bir cobbler yapmıştım şeftali ve böğürtlenle. Elma ile de tam bu mevsime uygun süper bir fikir. Burada böyle arada bir tarifler görmek de çok keyifli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaşısı ESSE'den aldım, orada kasenin de benzerleri var, bence sen oraya bir bak Deniz..
      Bak Cobbler nasıl bişeymiş bilmiyorum, ya da biliyorum da görmem gerek:))

      Sil
  15. Apple Crumble en kolay tatli zannerdersem ama sen zorlastirmisin biraz. Guzel gozukuyor ama. Benim aklima hic gelmez bunu yapmak mesela, cunku cok soylendim zamaninda ay ne salak tatlilari var bu Ingilizlerin diye. Sonradan agiz tadim alisti ama simdi de tukurdugumu yalamak, yada yemek mi desem istemiyorum. Ay cok igrenc oldu burasi. Her neyse, sen cok basit bir tatliyi gene hem tatli olsun, hem resimler olsun sanata cevirmissin. Herkes yapiyor, ama neden boyle yapamiyor bir dusun yani.
    Bu arada sana mail attim ama sonradan ay dogru adrese mi attim diye supheye dustum. Adina olan gmail adresine attim, yanlis mi secmisim adresi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sizin orada uğraşmaya gerek yok ki böyle şeylerle, o marketten alıp fırına attığımız ve kremayla yediğimiz tatlıları hala unutamıyorum, orada yaşasam kesin davul gibi olmuştum ben. Bir de şu krosanları unutamıyoruz biz be Banu, sorsan şu İranlıya tarifine verse bana:)) Sahi evlendi mi o ya????

      Bu arada sen yaz istediğin yere....
      Gümüş dişli kıza selamlar:)

      Sil
    2. Aaa Iranli seni soruyor ya. Dedim neden burdayken bir atakda bulunmadin? Hala unutamammis seni yani. Ama seni daha genc biliyor, ben de bozmadim artik. Yani gel, kismetin, kafen hazir.

      Sil
  16. What beautiful colors for Spring, the delicate pattern on the happy bowl is perfectly complemented by the yellow cup! And the flowers... too beautiful for words!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. What a lovely comment... Thank you so much for these wonderful words...

      Sil
  17. harika olmuş ki not aldım deneyeceğim:) ellerine sağlık fotoğraflar süper:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, umarım beğenirsin.

      Sil
  18. Bazı yemeklerin hikayeleri olması sanki o yemeği daha ozel hale getiriyor. Senin Elmalı topların çok hoş görünüyor. Ne güzel şekil vermisisin. Ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  19. ne kadar ıc acıcı bahar gıbı :)

    YanıtlaSil
  20. bu tarifini de yapıp yayınlayabilirim ;)
    eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yap yap, umarım beğenirsin, herkesin ağız tadı farklı tabi ama hoş yaa hoş bence...

      Sil
  21. Bence topların simetrik olmayışı daha hoş :)
    Çok beğendim. İlkkez böyle bir crumble görüyorum, orjinal olduğu belli ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Türk usulü işte, ağza dolu dolu hamur gelsin maksat:)

      Sil
  22. Görüntüsüne bayıldım ellerine sağlık,tarifi hemen alıyorum:)

    YanıtlaSil
  23. harika görünüyor, hikayesi de çok güzelmiş. ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  24. aaa güzel olmaz mı bu tarif!
    senin sunumunla da daha da bir güzel olmuş..

    YanıtlaSil
  25. seni de, aileni de, o güzel kap kacağını da yerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ahh komşu olacaktık da ben yapıp yapım senin afacanlara getirecektim, sırf onlarla oynamak için habire pişirecektim:)

      Sil
  26. hakikaten farkli ve guze bir versiyonu olmus apple crumble in :)
    ilk firsatta deneyecegim bende sizin tarifi ;)

    YanıtlaSil
  27. süper görünüyor,eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  28. bunu porsiyonluk yapsak direk
    kase derdine de son versek :)
    bu ara mulaşık yıkamaktan pek haz etmiyorum da :)
    fazladan kap kaçak çıkmasın diye dedim :D

    YanıtlaSil
  29. Diyete başladığımın ilk günü hiç canım çekmedi hıhhh :))hem görüntüsü de olmamış, ayyy yemem ben bunu... ama ama bana yapılır mı ilk günden :(
    Fotoğraflar öyle güzel ki, insanın canının istememesi mümkün değil, ağzımı toparlayıp hemen çıkmalıyım burdan. Evde herşeyi attım bir tek tosbiğin kinder yumurtası kaldı,ona dalıcam az kaldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sen iste postu kaldırayım yayından...

      Yaa bak kinder dedinde bende şu süt diliminden hiç yemedim, arada aklıma geliyor markete gidince unutuyorum, çocuğu olan herkes biliyor, bizde çocuk yok mahrım kaldık süt diliminden.. Olmaz hemen yemeliyim...

      Sil
  30. leziz görünüyor.kap kacak da ayrı güzel:)

    YanıtlaSil
  31. fotoğraflar görüntü muhteşem ötesi ve denenmeli ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  32. "Normal kadın" kısmından sonra kıkırdayarak okudum ama sonunu okuyunca şöyle bir yutkundum "gluk" diye. Akşama bizde elmalı top olacak galiba, umarım becerebilirim.
    Cehaletimi mazur gör de bu tarif hani şu kalan hamuru elmaların üzerine rendelediğimiz tarif mi ?
    Apple Crumble denilen şey o mu oluyor yani ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi bu o tarifmi öyle hopadanak bilemem ama sana şöyle anlatayım. O elmalı tartta altta hamuru açıp koyuyorsun araya elma rendesi üstüne de buzlukta biraz beklemiş hamuru rendeliyorsun.
      bunda hamur falan yok ( yani yabancıların yaptığı versiyonda) . Elmaları çiğden kabın altıma koyuyorlar üstünede kumlu şekilde kuru malzemeyi serpiştiriyorlar. İşte burası bana mantıksız geldiğinden ben zamanında onu hamur yaptım sonrada top top yuvarladım. Onların yaptığı daha kolay, demişler uğraşmaya gerek yok çatalla hafiften ezelim yağı unu harmanlayalım döküverelim elmaların üstüne olsun bitsin..
      Sen istediğin gibi yap cancağızım midede hepsi aynı:))

      Sil
  33. Sen bir de buna acele yapılmış mı diyorsun? Özensiz...
    Acaba özenlisi nasıl olur ki bunun?
    Bu harika görünüyor. Tam yazlık bir tarif. O dediğin Apple Crumble ı annem çok yapar.
    Kesinlikle deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özenlisi de olur olmasına da gerek yok:)) Ben bazen ipin ucunu kaçırıyorum, herşey eşit olacak, aman düzgün olacak diye ömrümden yiyorum:))
      Sen dene ama gönlünce:)

      Sil
  34. Elma pek sevmesem de, elmalı tatlılara bayılırım, benim İngiliz eltimden crumble öğrenmiştim ama bir daha geldiğinde ona seninkilerden yapayım da düzen nasıl olurmuş görsün:)) BU arada harika gözüküyor eline sağlık..

    YanıtlaSil
  35. Oh SO LOVELY! *swoon*
    And where did you find those plastic spoons? I want some!

    Hugs and a happy Wednesday to you :)
    Signe

    YanıtlaSil
  36. Çok güzel görünüyor. Kesinlikle deneyeceğim şu düzenli crumble'ı!

    YanıtlaSil
  37. Biraz alakasız ama görünce aklıma direkt siz geldiniz. lütfen https://www.tchibo.com.tr/ adresine bakın. Çok güzel şeyler var yaratıcı fikirler kampanyasında. Ben bantları, kağıtları gidip mağazasından aldım ama gerçekten güzeller. Zamanınız varsa bakabilirsiniz. Tam sizlik. :)
    Direkt mesaja atma imkanım olmadığından yorum yazdım. Yayınlamayabilirsiniz de bu mesajı hiç sorun değil. ;)
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  38. İnanmıyorum şahane bir tarif gelmiş,hemde nasıl güzel bir anlatımla :) bana diyene bak,ben 15-20 dakika ayrılamam bu sayfadan :))

    ellerine sağlık .. öperim kocaman..

    YanıtlaSil
  39. ne kadar hoş bir görüntüsü var ..top top şeker :)
    bayıldım
    anlatımınız görsellik herşey çok güzel

    http://loveandsmile.wordpress.com/

    YanıtlaSil
  40. Apple Crumble yapmistim daha once. Ama bu top top goruntu cok sevimli :) Ellerinize saglik. Firin kabi, kase, hepsinin rengi, desenleri icimi acti. cok zevkli..

    YanıtlaSil
  41. Sunum güzel tarif güzel siz guzelsiniz ;) hemen deneyeceğim bir tarif... sevgiyle kalin...

    YanıtlaSil
  42. merhaba, sitenizi beğenerek takip ediyorum. Farklı bir tarzı var. Sayfanız ferah ve paylaşımcı. Ben tarifte bir şey dikkatimi çekti. Deneyeceğim, ama bunu öğrenmem lazım. Şimdi 3 ölçü un 300 gr ise 1 ölçü şeker 150 gr. nasıl oluyor? Acaba un 2 ölçü mü olacak? Teşekkürler, hoşçakalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unun yoğunluğu ile şekerin yoğunluğu aynı değil. Şeker daha ağır ya undan...
      İşte burada kimya işin içine giriyor, hani bize okuturlarken gerçek hayatta nerede karşımıza çıkacak dediğimiz şeylerden biri:))
      Bir de çok teşekkür ederim.

      Sil
  43. İnsanın her yaptığı güzel mi olur harikasın Ayda

    YanıtlaSil
  44. Hatırlamadığın sarı kupa nereden acaba diye sormak istiyorum ben ısrarla :)))) hey Allahım :)) yani sen tut bildiğimiz apple crumble'ı böyle görsel şölen haline çevir :)) süpersin ne diyeyeim, bu arada pek severim ama illaki yanında dondurma!

    YanıtlaSil
  45. sen böyle postlar yayınladığın zaman,bir pazar günü ansızın sizin evi basmayı düşünürken buluyorum kendimi:)) adresi bilmiyorum ama insan tatlı krizine girince her şeyi yapabilir :) senin tatlı postların beni krize sokuyor...şimdi mutfağa girip birşeyler tıkınmam gerek :) sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...