Bundan 3 ya da 4 yıl falan önceydi. O
zamanlar ne bloğum vardı ne de bloglardan haberim… İş yerinde harıl harıl
çalışıyor, eve gelince de yorgunluktan ters düşüyordum. Mutfağa olan ilgimse yeni yeni başlamıştı. Bir
kek yapıyor kabarınca şaşırıyordum. Ürkekliğimi hafif hafif atmaya başlamıştım,
artık tariflere bu çok saçma, normal kadınlarda bunu böyle mi yapıyor yani
diyip kendi yorumumu katmamam gerektiğini anlamış, habire oradan buradan
bulduğum tarifleri deneme hevesine girmiştim.
İşte
o günlerde, bir kış akşamı Balıkesir’de akşam yemeğimizi erkenden yedik,
otururken ”şöyle güzel bir çay demleyin de içelim” dedi babam. Ama ailecek boş
çay içmesini de hiç sevmediğimizden yanına ne yapsak diye düşünmeye başladık
annemle. Gazetelerin verdiği yemek tarifleri eklerini çıkarttım bakmaya
başladım. Elimdeki malzemelere en uygun ve kolay görüneni seçtim Elmalı Ufalama
yazıyordu başlığında. Yanında fotoğraf falan da yoktu.
Malzemeleri
çıkarttım, yapmaya koyuldum, annem de yanımda elmaları soyuyor. Unu, yağı
şekeri falan karıştırıp küp küp doğradığınız elmaların üstüne dökün yazıyor
tarifte. Eee biz düzen insanıyız, dökün ne demek. Yüksek sesle okudum. Anne bu
hamuru dökün diyor, hamur dökülür mü hiç dedim. Yok olmaz öyle şey yanlış
yazmışlardır dedi, ee nasıl koyacağız bunu elmaların üstüne... Düşündük ve
küçük küçük yuvarlamaya karar verdik, öyle dağınık durmasından iyidir
neticesinde: )
Sen
bunlar bir kabardı, bir güzel oldu… Yanına da dondurmayı koyduk ılık ılık
yedik. O top toplar kıtır kıtır oldular ağızda dağılıyorlar… Neticesinde
babamdan tam notu aldık ve o zamandan beri çok sık yaptığım bir tarif oldu bu.
Epey
sonra uyandım bu tarifin yurtdışında çok sık yapılan “Apple Crumble” olduğuna.
Ama bizim stil çok daha güzel. Kesinlikle denemelisiniz.
Şimdi
gelelim tarife;
Hamuru için;
3 ölçü / 300 gr Un
1 ölçü / 150 gr şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
200 gr soğuk tereyağ
İçi için;
4 -5 adet orta boy
elma
1/3 ölçü / 50 gr
şeker
2 çay kaşığı tarçın
2-3 yemek kaşığı kuru
üzüm
Biraz ceviz
Elmalar küp küp doğranır,
toz şeker, tarçın, kuru üzüm ve ceviz ilave edilerek karıştırılır ve fırın
kabının altına konulur. Diğer tarafta
un, şeker, tarçın, vanilya ve tereyağ el ile güzelce yoğrulur ( işte burası
birazcık yorucu, normalde çatalla hafif hafif karıştırıp döküveriyorsun
elmaların üstüne). Hamur yuvarlanacak kıvama geldiğinde de hemen hemen eşit
büyüklükte küçük toplar yapıp diziyorsun
tüm yüzeye. Ben şu fotoğraflarda gördüğünüzde çok acıktığım için biraz uydurdum
topları, normalde özenirsem daha küçük ve düzgün yapıyorum görüntü harika
oluyor.
Neyse işte sonra
atıyorsun 180 derecede önceden ısıtılmış fırına 40-45 dakika üstteki toplar
hafif kızarana kadar pişiriyorsun sonra da dondurma eşliğinde mest ola ola
yiyorsun.
Eğer çilek,
böğürtlen, şeftali veya kayısı ile de yapmak isterseniz 1 yemek kaşığı unu bu
mazlemenin üstüne serpiştiriverin harika oluyor.
İşte bu da cafenoHut
stili Elmalı Toplar…
Afiyet
olsun…
Not:
Ben bu haftasonu değil ondan önceki haftasonu yaptım bunu ve tarifte yazan
ölçüleri 1/3 oranında kullandım sadece 2 kişiyiz diye haberiniz olsun.
Tabak
Çanak:
Kare
fırın kabı : YKM
Desenli
Kaseler : Anthropologie (Londra)Sarı Kupa : Hatırlamıyorum
Harfli Beyaz Kupa : Hediye
About
3 or 4 years ago... That times, I did not have this blog and I did not know
anything about blogs.. I was working hardly during all day and I had started to become interested to cook
somethings in the kitchen newly...
I
saw this recipe in a newspaper a winter evening
and I decided to try it. Normaly we don't know "Apple Crumble"
in Turkey. You can not see this recipe in our culture. Because of that I could
not imagine how can I crumble this dough: ) So finaly I decided to make small
balls as you see images in here...
We
liked it so much. These balls were dissolved in the mouth ( I don't know how
can I describe it) and it was so delicious. Since then, I have always baked
this recipe this way .
Here's
recipe;
For
the dough;
3
unit/ 300 g flour
1
unit / 150 g sugar
1
teaspoon ground cinnamon
1
tsp vanilla extract
200
g cold butter
For
filling;
4
-5 medium sized apples
1/3
unit / 50 g sugar
2
teaspoons groundcinnamon
2-3
tablespoons raisins
A
little walnut if you want
Apples
cut into cubes, sugar, cinnamon, raisins and walnuts are mixed and placed to
the bottom of the oven container. On the other hand; flour, sugar, cinnamon,
vanilla and butter kneaded by hand. When the dough is smooth, make small balls
of equal size to almost the entire surface of oven container.
Bake
it pre-heated oven at 180 degrees 40-45 minutes until golden brown and eat with
ice cream it is warm..
If
you want to bake it with strawberries, blackberries, peaches or apricots, mix
them with 1 tablespoon flour .
Here's
the cafenoHut style Apple Balls...
Bon
appetit..
ellerine sağlık canım. sevgilerimle,
YanıtlaSilÇok teşekkürler...
SilMerhabalar, blogunuzu uzun süredir takip ediyorum, takip ettiriyorum :) Geçen gün tchiboyu gezerken gelecek haftanın temasını gördüm ve aklıma geldiniz; süslemeler, cici bicilerle dolu bir tema, bir bakın derim :) mutlulukla kalın, merve..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Merve hemen bakacağım.
SilBencede sizin yorumunuzla dahada güzel olmuş appple crumble..ellerinize sağlık..Şakayıklara bayıldım içimi açtılar..
YanıtlaSilBenim de en sevdiğim çiçek bunlar, güle benziyor ama güldeki soğukluktan eser yok...
SilGreat pics! And... Thank you for the recipes and your story!
YanıtlaSilLove,
Silvia
You're welcome:)
SilLoves also from me...
Bir kaç sene öncesinde tarifler bu kadar çeşitli ve seçenekler bu kadar geniş değildi tabii, hele ki o gazetelerin verdiği ek tarifler nasıl kıymetliydi :)) Bizim evin Pasta-Börek defterlerinin arasında hala özenle yerlerini koruyor o kağıtlar :)
YanıtlaSilBirde tarifler kişiye özeldi tabii :)
Bu tarifine de hiç rastlamamıştım, bu akşam deneyeceğim güzel olursa tarifini defterime;
"cafenoHut stili Elmalı Toplar"
diyerek yazacağım :)
Yine fotoğraflarının canlılığı ve yazının içtenliği ile mest ettin beni, çok seviyorum seni okumayı :)
:)) Bir kaç yıl önce günün birinde bir tarif dehterine benim adımla bir tarifin yazılacağını duysam donar kalırım:)) Heygidi Ayda hey...
SilOoo Nohut'um gelmiş,gelirken de yanında missler gibi tatlı getirmiş. Niye zahmet ettin,biz az önce yediydik :)))
YanıtlaSilHah şöyle silkinelim az biraz. Görüşemedik hanidir. Buralar bi durgun bi sessiz ki sorma gitsin. Özledim seni Nohutcuğum!
Elmalı strüdel istiyor canım hanidir. Eşim "strüdel zaten elmalı olur ,ekleme !" dese de ben öyle demek istiyorum hatta şütrüdelll demek istiyorum. Çok ağzım sulandı şimdi kalkıp tatlı bi şeyler yapayım bari.
Öptüm seni !!!
Ahhh Nilgün Abla sorma... aklım hep buralarda ama işler öyle yoğun ki düşün dün bir kez olsun Pintereste bile bakamadım ki bu benim için bir mucize...
SilNisan ortasına kadar böyle görünüyor iş yoğunluğu, sonrasını bilmiyorum tabi ama en azından o zamana kadar dayanmam gerek:))
Ben ilkkez Münih'te yemiştim Elmalı Strüdel ve bayılmıştım şimdi olsa da yesek..
bayıldım
YanıtlaSilgoruntusune bayildim bayildim!
YanıtlaSil:) hoş değil mi topalak topalak... Hele oval borcamlarda yaptığında çok daha hoş oluyor, altta karamelize olmuş elmalar üstte toptoplar...
Silohhh süper, harika görünüyor. Hemen deneyeceğim ;)
YanıtlaSilUmarım beğenirsin.
SilResimler muhteşem de
YanıtlaSilEee biz düzen insanıyız, dökün ne demek. Yüksek sesle okudum. "Anne bu hamuru dökün diyor, hamur dökülür mü hiç dedim. Yok olmaz öyle şey yanlış yazmışlardır dedi, ee nasıl koyacağız bunu elmaların üstüne... " bu kısım beni çok güldürdü. Şu an iş yerindeyim, yeni evliyim (Güzin ablaya yazar gibi oldu pardon :-D )ve yazının ilk kısmı çok tanıdık geldi. Teşekkürler.
:)) benim ve kardeşimin öyle maceraları var ki mutfakta yazmaya utanıyorum, ama zamanla ehlileşiyor insan:)
SilNohutcum, şu 1.5 kiloyu vereyim, ondan sonra kesin yapacağım. Çok lezzetli görünüyorlar. Ellerine Sağlık :)
YanıtlaSilOff bazen ne zordur o 1.5 kiloyu vermek, dile kolay ama ver desen veremem ben de:( Hadi sen takılma böyle pastaya böreğe, bende dikkat etmeliyim zaten, hem boş işler bu işler, zayıf olalım mutlu olalım:)
SilBen bu tarifi yaparimmmm.... Hele de elmaliysa... Anlatimina, paylasimina saglik Nohutum.... Nasil da bagiriyor fotograflardan "haydi mutfaga" diye....:) Kocaman sevgiler benden sana....... Filiz
YanıtlaSilSen bu tarifi yaparsın hem de alasını yaparsın Filiz Ablacığım:)
SilVe sütlük: Cath Kidston :)
YanıtlaSilBugün kendime sipariş ettim oradan biliyorum :) Ben de kalemlik olarak kullanacağım inşallah.
Ellerine sağlık, çok da güzel bir anısı varmış tarifin. Afiyet olsun :)
:) 3 güne gelir sen de keyfini sürersin.. Şimdiden güle güle kullan..
SilElmalı toplara geçmeden önce söylemek istiyorum kaseye ve en alttaki pembe kaşığa bayıldım. Neden diyorum, neden buralara da gelmiyor böyle güzellikler? Yazık bize ama :(
YanıtlaSilElmalı toplar çok şirin olmuşlar :)
Ben de buna benzer bir cobbler yapmıştım şeftali ve böğürtlenle. Elma ile de tam bu mevsime uygun süper bir fikir. Burada böyle arada bir tarifler görmek de çok keyifli :)
Kaşısı ESSE'den aldım, orada kasenin de benzerleri var, bence sen oraya bir bak Deniz..
SilBak Cobbler nasıl bişeymiş bilmiyorum, ya da biliyorum da görmem gerek:))
Apple Crumble en kolay tatli zannerdersem ama sen zorlastirmisin biraz. Guzel gozukuyor ama. Benim aklima hic gelmez bunu yapmak mesela, cunku cok soylendim zamaninda ay ne salak tatlilari var bu Ingilizlerin diye. Sonradan agiz tadim alisti ama simdi de tukurdugumu yalamak, yada yemek mi desem istemiyorum. Ay cok igrenc oldu burasi. Her neyse, sen cok basit bir tatliyi gene hem tatli olsun, hem resimler olsun sanata cevirmissin. Herkes yapiyor, ama neden boyle yapamiyor bir dusun yani.
YanıtlaSilBu arada sana mail attim ama sonradan ay dogru adrese mi attim diye supheye dustum. Adina olan gmail adresine attim, yanlis mi secmisim adresi?
:)) Sizin orada uğraşmaya gerek yok ki böyle şeylerle, o marketten alıp fırına attığımız ve kremayla yediğimiz tatlıları hala unutamıyorum, orada yaşasam kesin davul gibi olmuştum ben. Bir de şu krosanları unutamıyoruz biz be Banu, sorsan şu İranlıya tarifine verse bana:)) Sahi evlendi mi o ya????
SilBu arada sen yaz istediğin yere....
Gümüş dişli kıza selamlar:)
Aaa Iranli seni soruyor ya. Dedim neden burdayken bir atakda bulunmadin? Hala unutamammis seni yani. Ama seni daha genc biliyor, ben de bozmadim artik. Yani gel, kismetin, kafen hazir.
SilWhat beautiful colors for Spring, the delicate pattern on the happy bowl is perfectly complemented by the yellow cup! And the flowers... too beautiful for words!
YanıtlaSilWhat a lovely comment... Thank you so much for these wonderful words...
Silharika olmuş ki not aldım deneyeceğim:) ellerine sağlık fotoğraflar süper:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, umarım beğenirsin.
SilBazı yemeklerin hikayeleri olması sanki o yemeği daha ozel hale getiriyor. Senin Elmalı topların çok hoş görünüyor. Ne güzel şekil vermisisin. Ellerine saglık.
YanıtlaSilÇoook teşekkürler.
Silne kadar ıc acıcı bahar gıbı :)
YanıtlaSilÇook teşekkür ederim.
Silbu tarifini de yapıp yayınlayabilirim ;)
YanıtlaSileline sağlık
sevgiler
Yap yap, umarım beğenirsin, herkesin ağız tadı farklı tabi ama hoş yaa hoş bence...
SilBence topların simetrik olmayışı daha hoş :)
YanıtlaSilÇok beğendim. İlkkez böyle bir crumble görüyorum, orjinal olduğu belli ;)
:) Türk usulü işte, ağza dolu dolu hamur gelsin maksat:)
SilGörüntüsüne bayıldım ellerine sağlık,tarifi hemen alıyorum:)
YanıtlaSilUmarım yapınca da beğenirsin.
Silharika görünüyor, hikayesi de çok güzelmiş. ellerine sağlık:)
YanıtlaSilaaa güzel olmaz mı bu tarif!
YanıtlaSilsenin sunumunla da daha da bir güzel olmuş..
Çok teşekkürler Buketim:)
Silseni de, aileni de, o güzel kap kacağını da yerim:)
YanıtlaSil:) Ahh komşu olacaktık da ben yapıp yapım senin afacanlara getirecektim, sırf onlarla oynamak için habire pişirecektim:)
Silhakikaten farkli ve guze bir versiyonu olmus apple crumble in :)
YanıtlaSililk firsatta deneyecegim bende sizin tarifi ;)
Umarım beğenirsin.
Silsüper görünüyor,eline sağlık:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler.
Silbunu porsiyonluk yapsak direk
YanıtlaSilkase derdine de son versek :)
bu ara mulaşık yıkamaktan pek haz etmiyorum da :)
fazladan kap kaçak çıkmasın diye dedim :D
:) bana uyar...
SilDiyete başladığımın ilk günü hiç canım çekmedi hıhhh :))hem görüntüsü de olmamış, ayyy yemem ben bunu... ama ama bana yapılır mı ilk günden :(
YanıtlaSilFotoğraflar öyle güzel ki, insanın canının istememesi mümkün değil, ağzımı toparlayıp hemen çıkmalıyım burdan. Evde herşeyi attım bir tek tosbiğin kinder yumurtası kaldı,ona dalıcam az kaldı.
:)) Sen iste postu kaldırayım yayından...
SilYaa bak kinder dedinde bende şu süt diliminden hiç yemedim, arada aklıma geliyor markete gidince unutuyorum, çocuğu olan herkes biliyor, bizde çocuk yok mahrım kaldık süt diliminden.. Olmaz hemen yemeliyim...
leziz görünüyor.kap kacak da ayrı güzel:)
YanıtlaSilTeşekkürler efendim:)
Silfotoğraflar görüntü muhteşem ötesi ve denenmeli ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Benden de sevgiler...
Sil"Normal kadın" kısmından sonra kıkırdayarak okudum ama sonunu okuyunca şöyle bir yutkundum "gluk" diye. Akşama bizde elmalı top olacak galiba, umarım becerebilirim.
YanıtlaSilCehaletimi mazur gör de bu tarif hani şu kalan hamuru elmaların üzerine rendelediğimiz tarif mi ?
Apple Crumble denilen şey o mu oluyor yani ?
Şimdi bu o tarifmi öyle hopadanak bilemem ama sana şöyle anlatayım. O elmalı tartta altta hamuru açıp koyuyorsun araya elma rendesi üstüne de buzlukta biraz beklemiş hamuru rendeliyorsun.
Silbunda hamur falan yok ( yani yabancıların yaptığı versiyonda) . Elmaları çiğden kabın altıma koyuyorlar üstünede kumlu şekilde kuru malzemeyi serpiştiriyorlar. İşte burası bana mantıksız geldiğinden ben zamanında onu hamur yaptım sonrada top top yuvarladım. Onların yaptığı daha kolay, demişler uğraşmaya gerek yok çatalla hafiften ezelim yağı unu harmanlayalım döküverelim elmaların üstüne olsun bitsin..
Sen istediğin gibi yap cancağızım midede hepsi aynı:))
Sen bir de buna acele yapılmış mı diyorsun? Özensiz...
YanıtlaSilAcaba özenlisi nasıl olur ki bunun?
Bu harika görünüyor. Tam yazlık bir tarif. O dediğin Apple Crumble ı annem çok yapar.
Kesinlikle deneyeceğim.
Özenlisi de olur olmasına da gerek yok:)) Ben bazen ipin ucunu kaçırıyorum, herşey eşit olacak, aman düzgün olacak diye ömrümden yiyorum:))
SilSen dene ama gönlünce:)
off olsada yesek:(
YanıtlaSilElma pek sevmesem de, elmalı tatlılara bayılırım, benim İngiliz eltimden crumble öğrenmiştim ama bir daha geldiğinde ona seninkilerden yapayım da düzen nasıl olurmuş görsün:)) BU arada harika gözüküyor eline sağlık..
YanıtlaSilOh SO LOVELY! *swoon*
YanıtlaSilAnd where did you find those plastic spoons? I want some!
Hugs and a happy Wednesday to you :)
Signe
Wait me an e-mail from me:)
SilÇok güzel görünüyor. Kesinlikle deneyeceğim şu düzenli crumble'ı!
YanıtlaSilBiraz alakasız ama görünce aklıma direkt siz geldiniz. lütfen https://www.tchibo.com.tr/ adresine bakın. Çok güzel şeyler var yaratıcı fikirler kampanyasında. Ben bantları, kağıtları gidip mağazasından aldım ama gerçekten güzeller. Zamanınız varsa bakabilirsiniz. Tam sizlik. :)
YanıtlaSilDirekt mesaja atma imkanım olmadığından yorum yazdım. Yayınlamayabilirsiniz de bu mesajı hiç sorun değil. ;)
Sevgiler,
İnanmıyorum şahane bir tarif gelmiş,hemde nasıl güzel bir anlatımla :) bana diyene bak,ben 15-20 dakika ayrılamam bu sayfadan :))
YanıtlaSilellerine sağlık .. öperim kocaman..
ne kadar hoş bir görüntüsü var ..top top şeker :)
YanıtlaSilbayıldım
anlatımınız görsellik herşey çok güzel
http://loveandsmile.wordpress.com/
Apple Crumble yapmistim daha once. Ama bu top top goruntu cok sevimli :) Ellerinize saglik. Firin kabi, kase, hepsinin rengi, desenleri icimi acti. cok zevkli..
YanıtlaSilSunum güzel tarif güzel siz guzelsiniz ;) hemen deneyeceğim bir tarif... sevgiyle kalin...
YanıtlaSilmerhaba, sitenizi beğenerek takip ediyorum. Farklı bir tarzı var. Sayfanız ferah ve paylaşımcı. Ben tarifte bir şey dikkatimi çekti. Deneyeceğim, ama bunu öğrenmem lazım. Şimdi 3 ölçü un 300 gr ise 1 ölçü şeker 150 gr. nasıl oluyor? Acaba un 2 ölçü mü olacak? Teşekkürler, hoşçakalın
YanıtlaSilUnun yoğunluğu ile şekerin yoğunluğu aynı değil. Şeker daha ağır ya undan...
Silİşte burada kimya işin içine giriyor, hani bize okuturlarken gerçek hayatta nerede karşımıza çıkacak dediğimiz şeylerden biri:))
Bir de çok teşekkür ederim.
İnsanın her yaptığı güzel mi olur harikasın Ayda
YanıtlaSilHatırlamadığın sarı kupa nereden acaba diye sormak istiyorum ben ısrarla :)))) hey Allahım :)) yani sen tut bildiğimiz apple crumble'ı böyle görsel şölen haline çevir :)) süpersin ne diyeyeim, bu arada pek severim ama illaki yanında dondurma!
YanıtlaSilsen böyle postlar yayınladığın zaman,bir pazar günü ansızın sizin evi basmayı düşünürken buluyorum kendimi:)) adresi bilmiyorum ama insan tatlı krizine girince her şeyi yapabilir :) senin tatlı postların beni krize sokuyor...şimdi mutfağa girip birşeyler tıkınmam gerek :) sevgiler
YanıtlaSil