Sevilesi Domates...




Son 5 yıldır bizim evden eksik olmayan bir şey kurutulmuş domates. Bizim kültürümüzde hiç yoktu, yani bizim sülale hiç sebze meyva kurutmazdı. O yüzden yeni girdi mutfağımıza.
Ege Bölgesi’nin yemek kültüründe kurutulmuş gıdadan çok taze sebze meyvalar yer alıyor. Yani benim gördüğüm.  Çoğunlukla İç Anadolu ve Güney Anadolu’da yaygın kurutulmuş gıdalar.
Altınoluk’taki iki yan komşumuz da bu bölgelerden gelme olduklarından devamlı birşeyler kurutuyorlar tüm yaz boyunca ve bizim ailenin de bu duruma kayıtsız kalması söz konusu olamadı tabiki J
Çoğunuz zaten kullanıyorsunuzdur ama ben kullanmayanlarda görsün, bilsin, bu tatlardan mahrum kalmasın istedim.
Annem domates kurutmak için beyaz patiskadan tertemiz örtüler dikti, kururken tozlanmasın diye öyle titizleniyorlarki bizimkiler anlatamam. Sabah akşam nöbetteler, çok sıcaklarda yanabiliyor, kapkara oluveriyor domatesler o yüzden devamlı kontrol ediyorlar. Böyle olunca da hem renkleri, hem de lezzeti harika oluyor tabi.
Kuruyunca yine patiskadan dikilmiş beyaz küçük keselere koyuyoruz ve bütün kış bu şekilde muhafaza edebiliyoruz.




Bilmiyorum yaptığım doğru mu? Ya da bu işin doğrusu yanlışı var mı? Ben şu fotoğraftaki gibi zeytin yağ içine basıyorum domatesleri. İlk önce kaynamış suyun ,içine daldırıp çıkartıyorum birazcık yumuşasın ve yağı emsin diye, sonra kavonoza zeytin yağı, biraz kekik, kırmızı pul biber ve karabiber koyuyorum ve suya daldırıp çıkarttığım domatesleri havlu peçete ile kurulayıp kavanozlara tıkıştırıyorum. Küçücük kavanoz bile o kadar çok alıyor ki.
Sonra salatalarda (özellikle roka salatasında), evde yapılan pizzalarda  ve  makarna soslarında kullanıyorum bol bol. Pazar günleri kahvaltıda tavaya birazcık zeytinyağı gezdirip bu domateslerden koyup üstünede yumurtayı kırınca sanki sucuklu yumurta yemişsin hissine kapılıyorsun. Çok lezzetli oluyor çok.


Kimbilir daha ne şekillerde ve nelerle birlikte kullanılıyordur. Ben şimdilik bu aşamadayım.
Bu fotoğrafta gördüğünüz kavanozu kardeşim arkadaşımız için hazırladı ben de fotoğrafladım.
Geçen yaz ilk kez elma ve armut kuruttuk. Bu yaz daha fazla kurutmayı planlıyoruz. Özellikle elma kurusu nefis oluyor, gelip geçerken atıştırmalık. Yapay  abur-cuburdan, yağlı çerezlerden ve tabiki tatlı krizinde çikolatadan korunmak için süper bir alternatif.
İmkanı olanlar mutlaka denesin olur mu?



I love to use sun-dried tomatoes in my dishes and appetizers. It is really so tasty.
My parents have been drying the tomatoes from our garden all summer.
Sun-Dried Tomatoes in Olive Oil are made with farm fresh our garden tomatoes. Dried whole under the Altinoluk sun, they are packed with fresh herbs and olive oil.
Pour 1 tablespoon olive oil into pint jar. Place fresh or dry herbs (thyme, red and black peppers) on top of oil
Place several tomatoes in jar.
Drizzle olive oil to cover.
Repeat several times.
Repeat oil and tomato process until almost full.
Store in cool area.
Let rest for 3 weeks before using.
Their soft velvety texture and deep rich flavor is a must for delicious appetizers, pasta salads, sandwiches, pizza and pasta.








66 yorum :

  1. Merhaba,aslında sebze meyve kurutma işi sadece Anadolu'da yapılmıyor. Ben Balıkesir'liyim ben küçükken annem meyve, biber, patlıcan ve domates hep kuruturdu. Belki de anneniz de kurutuyodur da siz hatırlamıyosunuzdur. Ben de domates kurutuyorum ama sizin gibi saklamıyorum. Açıkcası değişik bi saklama şekli. İnş. bu sene sizin gibi kavanoza koyucam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Balıkesir'liyim:) Ve biz epey kalabalık bir sülale olmamıza rağmen bizden kimse kurutmazdı hiçbir sebzeyi meyvayı. Hatta biz kuruttuk domatesleri teyzemin kızına verdim, nasıl yeneceğini bilememişler:) Acemiyiz yani sülalecek bu konuda.
      Hatırlamamak gibi bir mevzu bende pek rastlanan birşey değildir :)
      Vardır bir nedeniz bizim bilmememizin sizin bilmenizin ama:)
      Neyseki çok geç olmadan öğrendik:)

      Sil
  2. Bizim ailede gelenektir meyva - sebze kurutmak...kiraz kurusu, erik, ayva, dolma için patlıcan, domates, dolmalık biber..ne arasan var yani. Sağolsun bizimkiler bahçelerinden aldıkları mahsülle yapar. Mahsül dediysem tonlarca değil yani :)) Aramızda kapış kapış havada gider :)Aa bak buda Kaan Batu'nun hakkı diyerek daha çok yürütmeye çalışırım, ilk torun ya kıyamazlar :)
    Nasıl yapılır, saklanır bilmem...ağzımda bıraktığı tadı bilirim sadece...Enfes!

    Mevsimindeyken bol bol kurutmalı, kışa hazırlık yapılmalı.Kış'ın hormonlu domates, sebze almaktan bin kat tercih ederim doğrusu.

    Kurutması ile ilgili yanlış bilmiyorsam havanın biraz rüzgarlı olması gerekiyor. Yani sadece kuru güneş yakıyor, karartıyor. Anemin dediğine göre Eylül gibi daha iyi sonuç veriyor. Ne çok sıcak, ne çok soğuk.

    Afiyetle yiyin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kiraz kurusu mu?? bak bunu da hiç duymamıştım, şeftali, armut,i kayası kuruttular bizimkiler geçen sene denemelik, ama kiraz entresan:)
      Evet çok sıcaklarda çok riskli, bir keressinde neredeyse 10 kilo domates yanıverdi, çok üzüldü bizimkiler ama böyle böyle öğreniyoruz işte:)

      Sil
  3. bir orta anadolulu ama izmir'de yaşayan olarak yaptığın tespit çok doğru. biz neyi bulsak kuruturuz :) patlıcan, biber, elma, armut, dut, erik, kayısı, domates diye gider bu. domates kurusu da benim en sevdiklerimdendir. hatta geçen gün anneme bu sene de kurutmayı ihmal etme dedim :) biz senin gibi de yapıyoruz başka bi şekilde de. şöyle ki:

    kuru domatesleri bira ıslatıp küçük küçük doğruyosun. sonra dereotunu ve sarmısakları da minik minik kesiyosun. bunların hepsini zeytinyağının içinde kavanoza koyuyosun. sonra neyin yanında istersen ye. ister akşam yemeğinden önce başlangıç olarak, ister kahvaltı da ister rakı sofrasında meze olarak ;) mmmm afiyet olsun valla canım istedi şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dut kurusuna biterim ben. Ama bizim bahçede dut ağacı yok, pazarlarda da çok rastlamıyorum, bir sorayım bizimkilere, bulurlarsa ucuza alsınalr da kurutsunlar.
      Dereotu ve sarımsakla nefis olur eminim, kesin küçük bir kavonozda deneyeceğim hemen. Benim de canımı istetdin:)

      Sil
    2. dereotu ve sarımsakın yakışmadığı şey var mı?harika...

      Sil
  4. Bayılırım kurutulmuş domatese,hele mevsiminde kurumuşsa.Koku aynen kalıyor,roka salatasında çok güzel oluyor.Keçi peyniri,nar ekşisi,ceviz,kurutulmuş domates,zeytinyağı mükemmel karışım :)Anlatırken bile canım istedi.Güzel sofralarda yiyin inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğle yemeğini yediğim halde canım istedi gerçekten:)
      Çok teşekkürler hep birlikte yiyelim.

      Sil
  5. eLMAYI NASIL KURUTTUĞUNU ÖĞRENEBİLİR MİYİM NOHUTUM?kalın dilim, ince dilim? gölge-güneş?

    EVDE HALA KIŞTAN KALMA BOZULMAYAN ELMALAR VAR.

    bir de domates en güzel böyle saklanır heralde. ben de deneyeceğim bu yaz. dilimleyip mi kurutuyorlar? yoksa ikiye mi bölünüyor sadece?

    çok sordum değil mi? mazur gör. çok heyecanlandım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elmayı bir ara halka halka kuruttular ama biz öyle sevmedik, şimdi annem dilim dilim kurutuyor, ne çok içce ne çok kalın. Çok ince olunca çabuk kuruyor ama ben birazcık daha kalın olunca etti etli daha seviyorum. Bizim terasta köşe bir yere koyuyorlar annemler, çatının yarı gölgesi geliyor oraya.

      Domatesi 4'e bölüp kurutuyorlar, halka halka da yaptırdım ben bir ara, onu kavanoza koyunca çok hoş duruyor, üst üste diziyorsun ya.

      Sor sor, soralım da öğrenelim birlikte:)

      Sil
  6. Kurutulmuş domatesten ezme deneyim, yemede yanında yat, domatesleri yumuşattıktan sonra kırmızı taze biber, biber salçası ,sarımsak ve diğer baratlar ve olmazsa olmazı zeyinyağı :)) Aifyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohhh gelsin kilocuklar:) Nefis olur.

      Sil
    2. ohhh gelsin kilocuklar:) Kesin deneyeceğim ama ezmeyi de.

      Sil
  7. Afiyetle tüketin neyin içinde ve nasıl olursa olsun.Bayılırım kuru domatese.Sabahlarıda kahvaltıda yumuşatıp kekik ve zeytinyağıyla deneyin harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz peynirin yanına koyuyorum o şekilde harika oluyor.

      Sil
  8. merhaba, domates kurutmayı pek bilmiyorum ama, ben kavanozun üstündeki kumaşı çok beğendim:)nerelerde bulunur acaba?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kumaş değil, keşke olsa. O Tepe home'dan aldığım bir peçete.

      Sil
    2. yaa:( keşke olsaymış bence de:)

      Sil
  9. bende çok seviyorum kurutulmuş domatesi ozellikle salatalarda vazgeçilmezim, peynir, zeytinle yapılan sandviçlerde de güzel oluyor. Ama tabi evde kurutmuyorum hazırını alıyorum hep. Kurutulmuş elmayı nasıl kuruttuğunuzu anlatabilir misin bizlere, bizde deneyelim evde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden ben de TAT'ın kurutulmuş domatesini alırdım ama kendi bahçemizden olunca ve içinde hiç yapay birşey olmayınca daha bir lezzetli oluyor. Elmaları dilim dilim yapıp seriyoruz, kuruyorlar, Arada bir evirip çeviriyoruz ama:)

      Sil
  10. Ohhh sanki burnuma domateslerle işlem yaparkenki koku geldi. Biz Marmaris'te ne m oranının diğer yerlere göre daha çok olmasından ötürü pek bir şey kurutamıyoruz. Kurayacaklarına ezilip büzülüp çürüyor sebzeler...Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biz de nasılsa tazesini yiyoruz kurutmaya ne gerek var mantığıyla hiç kurutmamıştık yıllarca, Ama sanki b u başka birşeymiş gibi geldi bize. Yani domates ama domates gibi değil:)
      Lezzeti de farklı oluyor, belki çok değil ama arada değişik bir tat olarak güzel.

      Sil
  11. Ben de tanışalı çok olmadı kuru domatesle, biberle, patlıcanla. Bu cümlenin arkasına da kocaman bir maalesef ekleyebilirim çünkü gerçekten kuruyunca tatları inanılmaz güzelleşiyor. Buna da bir estetik, güzellik katışın ne hoş olmuş. Kavanozu süslemek, bembeyaz örtülerle kurutmak...
    Ellerin dert görmesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. KEşke fırsat olsa herkesler için kurutsak göndersek.

      Sil
  12. çok şanslı hissettim kendimi bizdede herşey kurutulur,ama en çok meyve kurularına bayılırım ben en çokta mürdüm eriği kurusu mutlaka denenmesi gereken bir tat yazın biraz deneyin derim harika oluyor. hemde sindirim sistemine birebir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mürdüm eriği bizim eski evin bahçesinde vardı, ne ilginçtirki o eriği ben hep bıçakla dilim dilim yerdim, küçükken evcilik oynarken çay tabağının içine doğrardım. Mürdüm eriği diyince aklıma hep bu geliyor. Hiç kurusunu yemedim ama. Kesin pazarda görürsem alacağım Altınolu^'tan ve kurutturacağım annemlere:)

      Sil
    2. Mürdüm eriği bizim eski evin bahçesinde vardı, nedense hep bışaçla dilim dilim yapıp yerdim, evcilik oynarken çay tabağına doğrardım. Mürdüm eriği diyince aklıma hep bu geliyor. Hiç yemedim kurusunu ama. Kesin pazarda görürsem alacağım Altınoluk'dan ve kurutacağım.

      Sil
  13. kahvaltıda çok severim kurutulmuş domatesi.özellikle sarımsak soslu bol kekikli olanını yaparım denemelisin canım süper bir tad:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama. zaten sarımsak olsun içinde ne olursa olsun yerim.

      Sil
  14. ay ne sevdim bu yazıyı..çünkü bayılırım kurutulmuş domatese ve ne yazık ki çevremdeki herkes sevmemeyi bırakın nefret ediyor. Anlamam mümkün değil onları çünkü ben inanılmaz lezzetli buluyorum. Hatta hellim peyniri, fesleğen ve kepek ekmeği ile süper sandviçler yaparım. Ben artık nasıl yiyorsun o kuru domatesleri diyenlere bu yazıyı gösteririm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) göster bence de...
      Ve evet hellim peyniri ile çok yakışıyor. Bir de bizim oraların Manyas Tulum peyniri vardır, ekmeği kızart birazcık zeytinyağa, üstüne bir dilim tulum peyniri avakado ve kurutulmuş domates, az limon sık, biraz tuz ve öğütülmüş karabiber.
      Bayılacağım şimdi:)

      Sil
  15. Bayılırım kuru meyve sebzeye ve en sevdiklerimden biridir domates de. Ben hazır alıyorum genellikle ama bu ev yapımı kurutulmuşun yerini tutmuyor elbette.
    Makarnaya ve bulgur pilavına yakıştırıyorum en fazla, bir de zeytinyağında biraz soteliyorum sabah kahvaltılarında, yumurtalısını denemedim ama onu da deneyeceğim mutlaka.

    Kavanozlar da pek güzel olmuş bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgur pilavına hiç koymamıştım. Bunu anneme hemen söyleyeceğim çünkü yazın çok yapar annem.

      Sil
  16. Kurutulmuş domatesi ne kadar denedimse sevemedim ama şu fotolar varya, onların hatırına bi daha deneyeceğim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) bol zeytinyağın içinde birazcık beklet beyaz peynirle ye, bak kesin beğenirsin.

      Sil
  17. bir ic anadolulu olarak kurutulmus herseye varim....

    bu domateslerin cesnili hali cok hos oluyor...ceviz,kekik,biberiye ve sarimsak,zeytinyagi sonrasi bandira bandira yemelik....

    kurutulmus armut,elma ve kayisi uclusunden kis-yaz biz komposto yapariz tavsiye ederim super oluyor...

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kompostoyu annem çok yapar, babam bayılır, özellikle ramazanda her sahurda komposto olurdu bizde. Ben hiç yapmadım hayatımda ama. Bu sene denemeliyim.

      Sil
  18. İstanbul da meyveleri kurutmak zor
    Kurumadan küfleniyotlar nemden sebep

    Ben küçükken ve de evimiz sobalıyken annem soba arkasında kuruturdu elmaları
    Tadı harika oluyor gerçekten

    Bizim evdekiler domates kurusunu sevmediler
    mısır çarşısından almıştık
    tuhaf bir kokusu var
    Bir keresinde de kurutulmuş patlıcan almıştık aktardan ama onuda sevedik
    bu kadar seven insan olduğuna göre biz beceremedik demekki

    Kursta Antepli bir hanım teyze vardı
    Kurutulmuş biberle zeytinyağlı dolma yapmış getirdi.
    offf o ne lezzetti Ya Rabbim
    ben ömründe öyle güzel zeytinyağlı dolma yemedim...
    Üç tane birden anında indirdim mideye :)

    Böyle işte bizim kuru hikayelerimiz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru İStanbul'da çok zor, Balıkesirde De o yüzden yapılmıyordu çok fazla.
      Bizim için de yabancı bir tattı kurutulmuş sevzeler. Patlıcan hala kurutmuyoruz ama belli mi olur:)

      Şimdi olsa bende 3 tane yerim, sona kalan dona kalır diyeyim:)

      Sil
    2. İstanbulda da Balıkesirde de zor sebze meyva kurutmak, bize de çok yabancı bir tattı kuru sebzeler, yeni yeni alışıyoruz. Patlıcan hiç kurutmadık mesela.

      Bua rada o dolmalardan şimdi burada olsa ben de 3 tane yerim ve sona kalan dona kalır diyeyim:)

      Sil
  19. İstanbul un nemli havasında kurumaz diye düşünüp es geçiyorum hep.denesem mi acaba??teşekkürler lezzetini hatırlattığın için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet zor burada, çok güneş lazım, balkon lazım:(

      Sil
  20. Oh agzim sulandi :) Cok severim, ben o kuru domatesleri hafif islatip parcalara bolup sonra ceviz ve peynirle salata gibi yapar hupletirim :)

    YanıtlaSil
  21. ben o kadar severim ki...
    cidden canım çekti.
    çerez gibi de yenir :D ben öyle yapıyorum :D

    YanıtlaSil
  22. Heveslendirmediğin bir bu kalmıştı, sağol. Şimdi işin yoksa domates kurut bir de :))Ellerine sağlık anneciğinin. Denenecek tarafımdan, sevgiler. :)

    YanıtlaSil
  23. Ne kadar sirin:) Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  24. Ellerinize saglik.
    Ben domates kurutacak kadar hamarat degilim ama kurutulmus domates satin alip verdigin tarifle kavanozda Yaga bastiracagim.
    Kavanozdan cikarip uzerine sarimsakli yogurt dokuncede lezzetli olur diye dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa bak bunu hiç düşünmedim, iyi fikir...

      Sil
  25. Çok sevdiğim bir lezzet . Ben de kavanoza koyarken senin gibi yapıyorum , ilave olarak sarımsak ekliyorum . Roka ve ıspanak salatası gibi salatalarla kullanıyorum .
    Senin yumurtalı tarifini deneyeceğim .
    Ellerine sağlık , sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarımsak koyuyordum bende bir ara, ama uzun kalınca o sarımsağın kokusu ağır olabiliyor, şimdi her kavanoza yapmıyorum ama arada koyuyorum.

      Sil
  26. Domates kurusuna bayılırım ama kendim kurutmayı hiç denemedim ben hazırcıyım, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  27. ayy çok canım çekti.. ben çok severim zaten kurutulmuş domatesi

    YanıtlaSil
  28. Biz de geçenlerde ilk defa ekmek yapmak için aldık. Bir kavonoz kadar kalmıştı. İlk iş sizin tarifi deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  29. İsme bayıldım.
    Bi de hoşgeldim.
    Istanbul da kurumaz bunlar. Dalyan a inşallah.

    Organik anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hoş geldinnn. ve evet Dalyan harika bir yer sebze meyva kurutmak için.

      Sil
  30. Merhaba NoHut:)

    Sevmem aslında böyle ukalalıkları, heleki sürekli takip ettiğim bu siteye yorum yazma özürlüsü isem.. Ama sizin sıcaklığınızdan yazıyorum nacizane bu tarifi.

    6 adet kuru domates dilimi
    10 adet ceviz içi
    2 su bardağı zeytinyağı
    2 diş sarımsak
    1.5 tatlı kaşığı dağ kekiği
    2 çay kaşığı nane
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı tuz

    Dilerseniz yayınlamayın, deneyin bir. Biz çok ama çok severek tüketiyoruz. Bence bu domateslerin en güzel hali cevizli,naneli ve bir parça sarımsak tadıyla..

    Afiyetle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika, çok çok teşekkür ederim tarif için hem kendime saklamayayım istedim.

      Sil
  31. Kavanoz çok şirin olmuş, hele içindeki domatesler.. Kimbilir ne kadar lezzetlidir.
    Siz arkadaşlarınız için çantadan, kurutulmuş domatese kadar binbir çeşit şey planlıyorsunuz.
    Ben sizin arakdaşınız olabilir miyim :)

    YanıtlaSil
  32. o yukarıdaki tarifin içine ben yeşil zeytinde ekliyorum yağına ekmeği ban üstüne iç malzemeyi ye başka birşey olmasın birde biz domatezleri sıçak suda yıkayıp hafif yağda kızartıp üstüne sarımsaklı yoğurt döküyoruz enfes oluyor
    sibel

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...