Hayat ne tuaf,
özellikle de bizim ülkemizde. Plan yapmak hiiiç bizim harcımız değil.
Geçtiğimiz Cuma; pazartesi günü için bir post hazırladığımı söyledim ama
cumartesi günü hayatımız öyle bir karardı ki, hayat öyle bir durdu ki hiç
normale dönemeyeceğimi sandım. Sabahları uyanır uyanmaz twittera bakıyorum, ben
uyurken kötü bir şey olmuş mu, bomba ihbarı var mı, bir yerlerde patlama falan
olmuş mu, yollar açık mı… Strese bak…
Detaya girecek
değilim, zaten hepimizin yaptığı hata da bu, detaylarda kayboluyoruz, amalarla
başladığımız her cümle bizi birbirimizden uzaklaştırıyor o yüzden tüm kalbimle
diliyorum ki umarım en kısa zamanda barış içinde yaşadığımız, umutlu, mutlu
huzurlu günlere uyanırız…
Aşağıdakileri tam bir
hafta önce yazdım, aynen bırakıyorum;
Geçen cumartesi günü
yaptım bu elmalı keki. Aslında hiç planda yoktu, koltuğa uzanmış bir yandan
instagrama bakıyor, bir yandan da dizi izliyordum. İnstagramda bu keki
gördüm @rosemary_wild ‘ın hesabında
sonra bir tarife bakayım dedim ve “ schoonerkids” bloguna ulaştım. Şöyle bir
okudum, aa çok basit, evdeki iki elma ile hop diye yapılabilecek bir kek. Benim
klasik birkaç tarifim var, daha önce burada da kesin paylaşmışımdır, neyse işte
canımız kek istediği zaman hemen onlardan birini yapıyordum. Uzun zamandırda
yeni bir tarif denememiştim.
Bu tam benim
istediğim gibi bir kek, basit ve lezzetli. Yaptıkça daha çok geliştireceğime de
eminim yani umutluyum bu kekten: )
Tarife gelince, gerçi
çoğunuzun yaptığı, bildiği bir tarif muhtemelen ama olsun. Ben sevdiğim
tarifleri burada yayınlıyorum ki, nereye gidersem gideyim, acil olarak kek
falan yapmam gerekirse elimin altında olsunlar. Çünkü kesinlikle ezberleyemiyorum
malzemeleri.
Malzemeler;
Kek kalıbını yağlamak
için birazcık tereyağı,
1,5 cup un
3/4 çay kaşığı
kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı taze
hindistan cevizi rendesi
3/4 cup toz şeker
3/4 cup kanola yağı
2 yumurta
1/2 çay kaşığı
vanilya ekstresi
Soyulmuş ve küçük küpler
halinde kesilmiş 2 orta boy ekşi elma.
Ben bir su bardağına
yakın da ceviz ilave ettim Bence siz de edin.
Yapılışı ; İşe
koyulmadan önce fırını açın derecesini de 180’e getirin sonra da mutfakta fır
dönün malzemeleri tezgaha çıkartmak için. Şükür ki bizim mutfak miniminnacık o
yüzden durduğum yerde kendi etrafımda dönerek her şeye ulaşabiliyorum.
Bende 24 cm (umarım
yanlış hatırlamıyorumdur iş yerinde yazıyorum çünkü) çapında kelepçeli bir kek
kalıbı vardı ben onu kullandım, tarifte 20 cm kalıba yapmışlar o yüzden
birazcık daha kabarık olmuş kek (yoksa benim beceriksizliğim değil yani…
Bahaneye de bak!!! ). Neyse güzelce kek kalıbınızı yağladıktan sonra, önce kuru
malzemeleri bir kapta güzelce karıştırıyoruz. Kuru maddeler derken, un, şeker,
tarçın, tuz, kabartma tozu, hindistan cevizi rendesi falan. Sonra elmaları
küpküp doğrayıp köşede bekletiyorsunuz ve diğer kapta da yumurta, yağ ve
vanilya ekstresini güzelce çırpıyorsunuz. Yeteri kadar çırpıldıklarına emin
olunca da kuru malzemeleri bu karışımın içine boca ediyorsunuz ama sakın dalıp
elma küplerini de benim gibi hemen boşaltmayın. Ben bir güzel unlu karışımı
boşalttım, üstüne de elmaları ekledim. Bir de çoştum ceviz ilave ettim. Sonra
karış karıştırabilirsen. Yani diyeceksin ki tarif vermek senin neyine ama
diyorum ya umutluyum ben bu kekten, ikinci yapışımda bu yaptığım hataların
hiçbirini yapmayacağım. Mesela kesinlikle bol ceviz ilave edeceğim ama yağı
daha az kullanacağım. Beyaz şeker yerine de esmer şeker koysak daha güzel olur
bence. Elmayı da bir miktar arttırabilirim.
Benim karışım lapa
gibi bir şey oldu. Moralim nasıl bozuldu o anda anlatamam. Kalıba dökeceğim ama
dökülmüyor. Hani Amerikan savaş filmlerinde askerlerin tabaklarına karavanadan
yemek koyarlar ya lönk diye, hah işte aynen öyle oldu. Tömbek gibi bir şey kalıbın
ortasında. Şöyle bir düzelttim, verdim fırına. Olmazsa olmaz kendim yiyeceğim
nasılsa dedim. Yaklaşık 45 – 50 dakkika pişti. Ev mis gibi tarçın koktu, ben
bir gevşedim.
Sonra yaptım miss
gibi bir kahve, açtım bir Romantik Komedi, kestim bir dilim elmalı kek, çaldım
felekten bir gece…
Darısı yenilerinin
başına…
We are terribly
upset, because of the terrorist attacks in Turkey and we are trying to be
strong and hopeful... I know that, these terribly days will pass one ways..
I have prepared this
post about a week ago. It is a simple apple cake recipe. I am sure that many of
you already know it but I wanted to share it also on my blog.
I came across this
beatiful apple cake imagesn on @rosemary_wild instagram account and then I
found the recipe on schoonerkids blog.
Recipe is here as the
same ;
Grandma’s
Apple cake
from Date Night In by
Ashley Rodriguez
Makes one 8″
Unsalted butter, for the pan
1.5 cups all-purpose flour
3/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon kosher salt
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon freshly grated nutmeg
3/4 cup granulated sugar
3/4 cup canola oil
2 eggs
1/2 teaspoon vanilla extract
2 medium-sized tart apples such as granny smith, peeled and cut into 1/2″ cubes.
1.5 cups all-purpose flour
3/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon kosher salt
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon freshly grated nutmeg
3/4 cup granulated sugar
3/4 cup canola oil
2 eggs
1/2 teaspoon vanilla extract
2 medium-sized tart apples such as granny smith, peeled and cut into 1/2″ cubes.
Preheat the oven to 350.
Butter or spray an 8″ round cake pan. Line the
bottom with parchment paper and butter the parchment. Combine the flour,
baking soda, salt, cinnamon, nutmeg, and sugar in a medium bowl. In
another bowl whisk together the oil, eggs, and vanilla. Add the wet
ingredients to the dry, along with the apples. Use a rubber spatula to fold all
the ingredients together until combined. (The batter will be very
thick.) Scrape the batter into the prepared pan, spread until level, and
place in the middle of the oven. Bake until a toothpick inserted comes out
clean, 45 to 50 minutes. Cool for 10 minutes on a wire rack before
inverting and then cooling completely. This cake is best the day after it’s
been baked. Wrap well in plastic wrap and leave on the counter overnight.
I have just added ⅓
cup chopped walnuts and I am planning to use brown sugar instead of white.
Bon appetit...
That looks so scrummy! x
YanıtlaSilIt was delicious also:)
Silbasit ama böyle harika görünen tariflere bayılıyorum.tam denemelik oluyolar :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilAl benden de o kadar:)
Sil🙏🏻 Hepimizde aynı endişe çok güzel özetlemişin Ayda'cım. Kötü haberlerden uzak günler geçirmek umuduyla...
YanıtlaSilAmin amin...
Silİlk bakışta crumble sandım :)
YanıtlaSilEllerine sağlık, tarçın kokusu ekranı aştı :)
Küp küp elmalar yüzeyi yamru yumru yapıyor evet :))
SilMerhabalar, çok leziz ve iştah açıcı olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Çok teşekkürler...
Silsizi uzun zamandır takip ediyorum.paylaşımlarınız bi harika.özellikle mutsuz olduğum anlarda bana çok iyi geliyorsunuz.siz hep burda olun olur mu :))
YanıtlaSilNe güzel moral veriyor böyle mesajlar insana, çok çok teşekkür ederim.
SilBirazcık nefes almanı sağlayabiliyorsam ne mutlu bana...
Nefismiş ortam da tam benlikmiş harika elinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler.
SilOh mis gibi olmuş eline sağlık.Bazen en umutsuz olduğun karışımdan harika bir lezzet çıkıyor ki tadından yenmiyor.İçinde ceviz olan elma olan bir tariF nasıl güzeldir kim bilir.Dediğin gibi mesela ben de cevizi bol koyduğum havuçlu kekin yağını azaltıyorum daha iyi sonuç alıyorum hafif oluyor.Denerim ben bu tarifi üç dört elma kalmış pörsümüş yiyen yok onları değerlendiririm.Bakarsın biraz keyif bile yaparım artık ne kadar kaçabilirsem gerçeklerden...
YanıtlaSilDene sen bunu, bir de benden bolca keyif sana, kapa kulaklarını, gözlerini olumsuzluklara, tadını çıkart haftasonunun:)
SilOffff harika, hamileyim ve bu şuanda burada olsaydı fena yerdim :) elllerinize sağlık
YanıtlaSilAyy kıyamam, bakma sen çok ekrana öyle:)
SilKendi elmali kekimle bu tarifinden aklima yatanlari ve hatalarindan cikardigin dersi de ekleyip bir elmali kek deneyecegim oyleyse galiba mukemmel olacak :) benim elmali kekim de cok kolay ama nedendir bilmem cok guzel oluyor :) -sut ve yag miktarinin diger keklere gore az oldugu bir kek hamuru hazirlayip tepsiye dokuyorum uzerine ince dilimlenmis elmalari sirayla dizip tarcin ve ceviz serpiyorum. Sonra pisiyor ve guzel oluyor ;) -
YanıtlaSilEllerine saglik, afiyet olsun..
Senin tarifi de ben denesen hiç fena olmayacak:))) Canım istedi acayip:)
SilTamamdır, kolaymış cidden, kabarmasına da gerek yok, böyle iyi:) Sana da da çok güldüm demek kendi etrafında dönerek tüm malzemelere ulaşabiliyorsun:) Seviyorum seni Ayda!
YanıtlaSilÖpüyorum o zaman ben de seni:))
SilAltı üstü Elmalı kek tarifi hiç merak etmiyorum ama sırf fotoğraflarına bakmak için giriyorum. Elbette her zamanki gibiler iç açıcı. Okuyoru okuyorum ve yazının sonunda kahkaha atıyorum. O kadar komik ve içten yazıyorsun ki ba-yı-il-yo-rum!!
YanıtlaSilIt looks so yummy Ayda, and the table setting is beautiful, as always.
YanıtlaSilI have been baking with apple a lot lately, too :))
Dün denedim tarifi, gerçi biraz değişiklik yaptım. Mesela esmer şeker (tariftekinden biraz daha az), tam buğday unu (yine biraz daha az), kanola yağı zeytinyağı kullandım. Bir de paket vanilya. Ve 2 kaşık hindistan cevizi...
YanıtlaSilNasıl oldu derseniz... Bu kadar oynamaya... Güzel oldu:)
Dediğiniz gibi, belki biraz daha oynama ile tam bir kıvam tutturulabilir.
Zaten elma, tarçın ve ceviz varsa bir tarifte, o olmuştur;)
Az önce fırladım koltuktan, çocuklar çizgi filme dalmıştı.murfaga attım kendimi, ilk fırını ayarladım. Mikserin sesini duyar duymaz daldılar mutfaga, sabırsızlıkla kek kalıbına dökmemi beklediler, gözümdeki gülümsemeyi görünce daldırdılar parmaklarını.hımmm nefis diyerek onayladılar hamuru. Şimdi pişmekte , bekliyorun. Paylaşım için teşekkürler güzel insan.
YanıtlaSilBende bugün denedim. Herkes çok beğendi. Tarif için teşekkürler 💕
YanıtlaSil