Sonunda Bitti - My First Patchwork Baby Blanket




Neredeyse bir senede diktim şu minicik şeyi! Bazen böyle oluyor işte, bir hışımla dalıyorum olaya sonra araya başka şeyler giriyor, tam da bıraktığım yerden sonraki adımların nasıl yapılacağı ile ilgili içimde bir belirsizlik, bir şüphe varsa tekrar o işe dönmem ve odaklanmam da çok zaman alıyor. Ne yapacağımı bilsem daha kolay döneceğim. O yarım iş aklımın bir köşesinde beni her fırsatta huzursuz ediyor ama dile bile getirmeden erteliyorum tamamlamayı, taaa ki hiç de planlamadığım bir anda hatta dokuz ayın çarşambasında, esas yapmam gereken işleri yapmamak için alıyorum elime hiç de aklımda yokken…



Zaten benim elimden iş çıkması için çok yoğun olmam gerek. Beni serbest bıraktınmı dağılıyorum, öyle boş boş bakıyorum etrafa. Stres altında, iki arada bir derede, olmayacak zamanlarda öyle çok iş çıkıyor ki elimden ben bile şaşıyorum. O yüzden zaten patron olmam zor, kendi işimi yapamam ben, illa biri bana görev verecek. Yapmam gereken bir şeyler olduğunda hep son ana sıkıştırıyorum, işte o iş son anda yapılana kadar da o işle hiiiiç alakası olmayan, aylardır bir köşede unutulmuş yarım işler bir bakmışım bitivermiş. 

Keşke yapım aşamalarını fotoğraflayabilseydim ama genelde akşamları diktiğim için maalesef bu mümkün olmadı. Meraklısı için kısacık anlatmak istiyorum, hani yani belki bilmeden bir püf noktası veririm birinin işine yarar diye: )

Kare kestiğim kumaşları çok dikkatli birbirine diktiğim halde hafif kaymalar oldu. Bu ilk yapışım olduğu için olabilir diye kendimi rahatlattım ama uzun süre tamamlayamamamın bir nedeni de buydu bence. Her elime aldığımda o birbiri ile örtüşmeyen köşeleri görüp, kendime kızdığım için, şöyle kalbimde inceden bir sızı olduğu, içime sinmediği için kaçtım birazda…  Gerçi tamamlandığında o kadar da gözüme çarpmadı o kaymalar, hatta işte organik bahçe domatesi gibi dedim, kusursuz, yuvarlacık değil ama lezettli…
Patchwork kısmı bitince (ön yüzü yani) altına fitillik elyaf (Dolgu telası da deniliyor sanırım) koydum. Arka astarı için kullandığım mavi puantiyeli kumaş bana birazcık ince geldi o yüzden bir de mermerşahi kestim altına. Böylece 4 kat oldu, en üst patchwork, altında elyaf, sonra mermerşahi, en altta da puantiyeli kumaş. Bu dört katı birbirine sabitlemek gerekiyor  ve buna yorganlama deniliyor. Ben en basitine kaçtım, belirli aralıklarla ip geçirip üstten düğümledim. Şimdi bu yazdıklarımı okuyan bu işin uzmanları ay bu ne anlatıyor diyecekler: ) anlatım çok saçma oldu ama internette yığınla video ve web sitesi var bu iş ile ilgili, illa yapacağım diyen mutlaka baksın onlara.


En zorlandığım kısım biye oldu, kenarlarını iyi dönemedim: ( Bir tarafını makine ile diğer tarafını ise elde diktim. İğne tutuşum hala doğru olmasa da el dikişim birazcık düzeldi sanki, gerçi annem hala beğenmiyor ama olsun.

Kullandığım kumaşların büyük kısmını Jessie’nin dükkanından almıştım, Sew&Quilt’den, “Grandma’s Flower Garden” diye geçiyor serinin adı. Geri kalanlar ise evdeki parça kumaşlar.

Bitince aman bir sevdim bir sevdim, hırslandım, hemen bir tane daha yapacağım dedim ama ne zaman başlarım bilmem. Önce havalar birazcık daha serinlesin, şöyle yapılacaklar listesini hazırlayayım, hele bir listeye girsin, illa yapılır bir şekil…





This is my first patchwork baby blanket. I started to sew it almost one year ago. I finished patchwork part, cut all layers but after that I forgot it: )

Sometimes I start a project with a huge enthusiasm, I want to finish it as soon as but suddenly I can find myself dealing with another project!!! I hate this...

I have completed many projects after starting this patchwork blanket. Actually it is not so difficult, just need focus on. It was the most difficult step was binding  for me and now I am very eager to make a new one. I did not even add to the list, I need only to choose fabric!

For this blanket, I have used Grandma’s Flower Garden fabrics which bought from dear Jessie's shop which called Sew & Quilt and a few fabric stash leftovers which I have.


I am waiting for a little bit cooler days and then I start sewing. We will see…







34 yorum :

  1. Ellerine sağlık, çok şirin olmuş, renklerine bayıldım.

    YanıtlaSil
  2. Çok çok güzel olmuş Nohut'um ellerine sağlık!
    Kusursuz olan şey doğal değildir zaten ,Patchwork el işidir,gönül işidir. Kusurlarıyla hatalarıyla güzeldir.
    Pek çok battaniye ,kırlent vs. diktim ,eskiden ben de elde yapıyordum yorganlamayı,kocaman bir kasnağa gerdirerek yerleştiriyor ortasından başlayıp piti piti yorganlıyordum. Şimdi büyük parçaları İstanbulda bu işi makinde yapan biri var ona yolluyorum. Daha düzgün oluyor tabii de bu kadar yorganı filan ne yapacağım ben işte onu bilmiyorum :)
    Öperim ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bu işin iyice uzmanı oldun artık Nilgün Abla, bu benim yaptığım senin yaptıklarının yanında çok komik kalıyor. Ben de emekli olunca öyle seninkiler gibi kocaman kocaman ve daha zorlarını yapacağım inşallah:)
      Öperim bende:))

      Sil
  3. Yormuş ama değmiş bence.Nasıl şirin olmuş.Ben çabuk bitecek şeyleri seviyorum uzayan işler sıkıyor beni.Küçükken bir çarşaf kenarı başlamıştı annem de iki yıl filan süründü elimde tövbe ettim o gün.Dedim bu ne upuzun bana fırt diye bitecek işler lazım.Şimdi bu pacthwork nasıl kıymetli o yüzden gözümde bir bilsen.Maşallah diyorum yürekten.Ellerin dert görmesin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu minik şey otursan 2 günde dikilir. Yani zaman alan benim kafamda oturmamasıydı bazı şeylerin:)
      Ama dediğinde çok haklısın ben de uzun süren işleri hiç sevmiyorum, başlayacağım ve bitecek. O yüzden battaniye örmek falan zor geliyor. Dikiş daha hızlı , neticesinde makina var arada:))

      Sil
  4. Hic anlamiyorum bu islerden, annemle baktık çok begendik,Biz de Nil'e yapalim dedik Aydacim,eline saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Nil için de yapın kesin, harika olur..

      Sil
  5. Çok ama çok güzel olmuş. Sen gibi çok tatlı ve güzel ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Özlemciğim, esas sen ne tatlısın:)

      Sil
  6. daha okurken şiştim Ayda...şu patchwork işi çok hoşuma gidiyor,hep yaomak istiyorum ama o kadar sabır gösterebilirmitim bilmiyorum:) seninki o kadar şirin,o kadar tatlı olmuş ki,insanı bakarken bile sarıp sarmalayıveriyor...ellerine sağlık becerikli nohutum💛

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Sibel, bu senin için level -1 . Sen koltuk kaplamış insansın. Sabır da fazlasıyla var sende de, olay konsantrasyon, hedef ve listeye girmede:) Kendimden biliyorum:)
      Veee çook teşekkür ederim...

      Sil
  7. Kırkyama bana çok zor geliyor, hem kumaşları birbiri ile uydurmak zor hem de minik minik kesip dikmek zor :( Bi tek bu teknik kaldı sanırım burnumu sokmadığım, daha doğrusu sokamadığım :)
    Bayıldım sizin yaptığınıza. Ellerinize sağlık. Devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilk başlangıç sinir bozucu. Bu yüzden ben tek bir serinin kumaşlarını kullanmaya karar verdim, onlar zaten birbiri ile uyumlu oluyor, eksikleri tamamlamak daha kolay oldu:)
      Umarım devamını getirebilirim...

      Sil
  8. Çok güzel olmuş, elinize sağlık. Bir tavsiye vermek isterim. İçindeki o elyaf kat yerine pamuklu bir kat malzeme kullansanız işte harika olur. Kendimiz içinde ama özellikle bebek için elyaf ürünler terletme bakımından tercih etmedik. En ufak üründe bile dolgunun pamuk olması tercihimdi...
    Sadece minik bir detay tavsiyesi.
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok araştırdım araya ne konuluyor diye, kullandığım şey bu : http://www.goblen.com/tr/fitilik-elyaf--u
      O pamuklu dediğin malzeme nasıl bir şey peki?? Yani ne diye satılıyorsa ben de bundan sonra yaptıklarımda onu kullanırım, hem içim de daha rahat eder:)
      Çok teşekkürler tavsiye için..

      Sil
  9. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık..ben de dikişe hevesleniyorum ancak becermem diye pek bir korkuyorum.şimdilik sadece düşüncede benim dikişler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında benim de hiç aklımda yoktu dikiş dikmek, kardeşim dikiş makinası aldı doğum günümde ben de başladım dikmeye:)
      Öyle aman aman bir zorluğu yok. gerçi bende zor şeyler dikmişyorum, basit basit takılıyorum anlayacağın...:)

      Sil
  10. merhaba,annem rahmetlinin uğraştığı artan kumaşlardan yaptığı patchwork annemin deyimi ile yamalama :) çok güzell çalışmışınız renkler uyumlu, ellerinize sağlık ..bende beklerim sevgiyle kalınız

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel olmuş, keşke bende sizin kadar yetenekli olabilseydim:))

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık,çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Tamamen sabır işi bende sabırsız biri olarak hiç böyle bir şey yapamayacağım herhalde :( çok çok güzel olmuş bayıdım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen sabırla ne güzel örgüler örüyorsun, koltuk kılıfları dikiyorsun, bunu da hop diye yapıverirsin:))

      Sil
  15. Ellerine sağlık Ayda'cım, ben artık mükemmelin peşinden koşmaktan yoruldum, kusurlarla kabulüm herşey bu arada kusur görmüyorum, organik domates gibi olsun bizim olsun :D bu çalışmada gayet mis olmuş, ellerin dert görmesin!

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel çok tatlı olmuş, keşke benim elimden de böyle güzel işler gelebilse ama yok işte. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize saglık,ne guzel isler çıkartıyorsunuz �� sizi hayranlıkla takip ediyorum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...