Bugün Bunu Sevdim - Julia Davila Lampe





Aslında çoook uzun zamandır onun hakkında yazmayı düşünüyordum ama anlatmak istediğimi tam olarak anlatıp anlatamayacağımdan korktuğumdan bir türlü girişemiyordum bu işe. Bugün yine onun fotoğraflarının içinde kendimi kaybetmişcesine dolanırken dedim ne anlatabilirsen artık başla yazmaya…

Julia Davila Lampe, 29 yaşında bir fotoğrafçı. Genç yaşına rağmen o kadar çok fotoğrafı kitap kapaklarını süslüyor ki. Eminim çoğunuz tanıyordur, ya da pinterestte onun fotoğraflarına rastlamışsınızdır.

Ben fotoğraf makinem ve bloğum yokken de fotoğraflara bakmayı çok seviyordum. Flickr'ı keşfetmem yıllar öncesine dayanır o yüzden. Zaten kaç tane mailim var, ne kadar siteye ve foruma üyeyim bilmiyorum. Bazen tek bir tuş olsa, benim ile ilgili tüm hesapları alt alta sıralıyıversem ve istemediklerini siliversem keşke diyorum. Neyse işte o zamanlardan beri takip ediyorum ben bu kızı.

Onun fotoğraflarına baktığımda TUTKUYU hissediyorum. Bir işe tutkuyla bağlı olmanın ne demek olduğunu gösteriyor fotoğrafları. Flickra ilk yüklemeye başladığı fotoğraflarından bu güne doğru hepsine tek tek bakarsanız azmin eserini görürsünüz. Öyle kendini kaybetmişcesine fotoğraf çekiyor, öyle kafayı takmış, öyle hırslı gözüküyor ki hali, resmen enerjisine hayran kalıyorum.

Hele selfportreleri... İşte zaten onlara bakarken düşündürüyor bana tüm bunları. Bir dalıyorum kendini fotoğrafladığı bir kareye… Saatlerce bakabilirim. Onu nasıl çektiğini hayal ediyorum. Odanın düzenini, ışığı, konsepti nasıl ayarladığını, ne kadar zamanda bu poz için hazırlandığını, bu pozu yakalamak için kimbilir kaç poz fotoğraf çektiğini, fotoğraf makinasının zamanını ayarlayıp nasıl kameranın karşısına koştuğunu ve bu sakin, kendinden emin pozları verebildiğini… photoshop’da bu kadar nasıl usta olunabilineceğini… Oyyy ooyyy bir engin deniz kısacası…

Neden bu kadar çok kendini fotoğrafladığı üstüne de çok düşünüyorum. Ve ben de kesinlikle aynı şeyi yapardım diyorum sonra. Fotoğraflarında model olarak hep kendini kullanıyor. Bunun bir çok nedeni var bence. Kendimden yola çıkarak düşünüyorum, ben de portre çekmeyi, daha doğrusu birilerini fotoğraflamayı sevmiyorum. O sırada ter basıyor, strese giriyorum, sıkılıyorum, çünkü malzemeyle istediğim gibi oynayamıyorum, saatlerce onunla çalışamıyorum, bir de üstüne karşımdakini mutlu edebilmek için güzel birşeyler yakalayayım derken iyice geriliyorum. Grup çalışmasını da hiç sevmem bu yüzden. Ne yapacaksam kendi kendime yapacağım.

O da o kadar hırslı ve tutkulu ki, her an fotoğraf çekiyor ve ne istediğini en iyi kendi biliyor. En önemlisi de kendini biliyor: ) Mankenleri bulmak, onların kaprisleri ile uğraşmak yerine saatlerce kendini yorup en içine sinen kareyi yakalamak için uğraşıyor. … Bir odanın içinde kendine kocaman bir dünya yaratıyor. Kendime geçer nazım misali...
Zaten dikkat ederseniz bir çok iyi fotoğrafçının vazgeçilmezidir Selfportreler...
Bunu nasıl anlatırım bilmem ama, hani bir işi, bir şeyi ilk yapmaya başladığınızda kendinize güvensiz, ürkek, tedirgin olursunuz, bir üst seviyeye geçmek zaman alır, ürkütücü gelir, ama yaptıkça yaptıkca, olayın mantığını kapmaya başlar insan.. yöntemini çözer, sindirir, benimser… sonra o iş onun elinde oyuncak olur, hamur gibi yoğurmaya başlar, detaya girer, bilmediği detaylar artık onu korkutmaz çünkü özünü kapmıştır olayın. Daldan dala zıplar, taklalar atar o işi yaparken de bana mısın demez…

Hah işte eğer anlatabildiysem onun fotoğraflarından ben bunu okuyorum… Sanki dans ediyor fotoğraflarla..

Hepsine bakın olur mu;          Blog          /        Websitesi            /         Flickr

 
Julia Davila Lampe, She is 29 years old and very famous. Many of you may know her.
Although her young age, you can see her a lot of photos as book covers.

I have been following her for a long time and I can see her improve over the years..
Her pictures tells the PASSION.

While I am looking at her photos, I can see perseverance, passion and labour. I admire her energy.

As if she is dancing with her pictures
 
You can reach her ;                 Blog               /         Website        /        Flickr
 
 
 
NOT -1 : Hani bir önceki postta yaptığım yıldızlar var ya, nedense hiç aklıma gelmemişti onların da dosyalarını sizinle paylaşmak taa kii Esra yorumunda sorana kadar. Oraya ekledim ama buradan da ulaşabilirsiniz yıldızların dosyasına; JPG formatı için buraya, PDF formatı için de buraya tıklayın olur mu?


You can download my christmas stars, which I have been shared a few days ago. For JPG Format is here, for PDF format is here.


NOT-2 : Bu haftasonu Atölye Curcuna’da Kendi Çantanı Kendin dik Workshopu olacak arzu edenler buradan bilgilere ulaşabilir.

This note is about workshop in Istanbul.









32 yorum :

  1. Bence kendine haksızlık etmemelisin. Resimlerin o kadarrrr güzelki, bende de senin bloğuna bakınca o duyguları yaşıyorum. Hepinizin ellerine sağlık, fotoğraf ayrı bir sanat..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok aslında bir kıyas falan, yıllardır takip ettiğim biri ve ben onu arkadaşım gibi hissediyorum ve yaptıklarıyla onu takdir ediyorum, sadece onun başarısını anlatmak istedim. Herkesin kendi çapında başarıları var, ama benim fotoğrafrtaki başarımın onunkiyle kıyası söz konusu bile değil...
      Onun işi bu:)
      Ama sana aynı duyguları verebiliyorsam ne mutlu bana...

      Sil
    2. Haksızlık etme derken kıyas yapılmadığı kesin.. yanlış anlama asla yok. Bizde sizi çok beğeniyoruz. severek yapıyorsunuz ve mükemmel bir sunum çıkıyor ortaya. Sadelik ve bir o kadarda görsel olarak bakılası resimler var Cafe Nohutta... teşekkürler...

      Sil
    3. Ben bu gazla uçarım artık işten eve giderken:))) Çooooook teşekkür ederim esas ben...

      Sil
  2. Ayda, kendine haksızlık etme
    sende en az bu kız kadar güzel fotoğraflar çekiyorsun....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy ben yanlış anlaşıldım sanırım. Kendimi kesinlikle onunla kıyaslamıyorum. Kendime esas haksızlığı bir kıyasa girersem yapmış olurum.
      Burada anlatmak istediğim, işine tutku ile bağlı insanların adım adım başarıya ulaşmaları, onun fotoğraflarının bana hissettirdikleri..
      Ben bu hayatta kıyastan çok herkesin kendi yolunun olduğuna inanıyorum, yani ancak ondan feyz alırım ama benim yolum kendi yolum:)
      Emirin yolu gibi oldu bu:)

      Sil
  3. ben ki sana hayran, ben ki sana imrenen biriyim senin begendiğin birini nasıl merak etmem de gitmem o verdiğin linklere. daha fazlasını yapıp facebooktan da begendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Facebook'da kendini kaybedşyor insan. Yarabbim bi dur, bi dinlen bi iki gün çekme fotoğraf diyesi geliyor insanın:)

      Sil
  4. teşekkürler güzel linkler için,
    çıkıyorum gezinmeye:)

    YanıtlaSil
  5. Ben senin fotoğraflarını daha çok seviyorum. Hatunun teknik konulardaki bilgisi iyi tamam kabul ettim ama benim yıldızım sensin ya huu!

    Daha dün benim bey " fotoğraflarında üç boyutu hala yansıtamıyorsun,oysa senin çalışmalarının özelliği üç boyutlu olması "dedi. Kafaya taksam yaparım da ne gerek var canım? (kih kih)

    Benim bey kıskanıyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Kesin var bir kıskanma durumu, eee neye elini atsam harikalar yaratıyorsun etrafndakilerin komplekse girmeside normal be Nilgün Abla:)

      Hem olalım biz birbirimizin yıldızı:)

      Sil
  6. facebook sayfasında kaybettim kendimi...

    YanıtlaSil
  7. çok sevdim! o tutkuyu tarif edisini ayrica cok sevdim! operim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seni öperim. İşte bu yazının aslında ana fikri TUTKU:)

      Sil
  8. İyi ki yazmakta daha fazla gecikmemişsin, sayende çok güzel fotoğraflar gördüm ve takibe alıyorum :) Teşekkürler Ayda, her paylaşımın yüzümü gülümsetiyor, iyi ki varsın yahu *-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen ben o iyiki hepimizin yolu bir şekilde kesişmiş, ne uçsuz bucaksız bir dünya ama değil mi..

      Sil
  9. I didn´t know about her. Her pictures are amazing! Thanks for showing us her work!
    (I want a jumper like this :))

    YanıtlaSil
  10. Gerçekten harika fotoğraflar. Bayıldım.

    YanıtlaSil
  11. Dans ettiği ve ettirdiği kesin :) Kısacık fotoğraf kursu maceramda eğitmenlerimizden biri şöyle demişti ;
    "güzel poz (resim) veren, güzel fotoğraf çeker" saçma gelmişti ama değilmiş, şimdi anladım ne demek istediğini Selfportrelere bakınca. Fotoğraf vermeyi iyi biliyor, haliyle çekmeyide, dilerim bu genç hanımın tutkusu buradan isteyen herkese bulaşsın, sana değil ama sen yeterince tutkulusun zaten bu konuda :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah bayıldım bu dileğe. İstediğim bu işte benimde, İnsanların birşeye karşı tutkulu olabilmeleri. Çünkü bence bu hayattaki en büyük zenginlik...

      Sil
  12. Hem de nasıl anlattın anlatmak istediğini ;) Kesinlikle ışığına hayran kaldım resimlerin. Bir de bu senin paylaştığın resmin arkasındaki o duvar kaplamasına mest oldum :) Ama sen de bu kadar güzel resimler çekiyorsun bana göre. Bilmem belki profesyonellik açısından farklar olabilir ama senin resimlerine de mest olarak bakıyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında önemli olan birilerinin yaptıklarından zevk almak, yani onun teknik detayları pek de önemli değil.
      Ne mutlu bana sana böyle hissettirebilmişsem.

      Sil
  13. Bir şey düşündürdünüz bana, ben baktığımda evet çok güzel fotoğraflar görüyorum ama pinterestte de çok rastladığım için bu tarz çok güzel fotoğraflara, artık aman allahım olup pek de büyülenmedim, bence biraz bunun da sebebi siz uzun süre boyunca takip edince birine bağlanıyorsunuz, hayatının detaylarını öğrenmeye başladınız mı bir şekilde "connect" etmeye, sanal da olsa arkadaşlık etmeye başlıyorsunuz, sabahları dün ne yapmış acaba diye merakla bloguna bakmak için can atıyorsunuz, sevdikçe bağınız kuvvetleniyor, kuvvetlendikçe sevginiz de artıyor. Dolayısıyla karşılaştırmak için değil ama ben de sizi bir süredir takip ederek sizinle bir şekilde bağlantı kurduğumu düşündüğüm için sizin fotoğraflarınız bana daha çok hitap ediyor diyelim... rüyanızı mesela bir kahve eşliğinde okuduğumda sanki birlikte kahve içiyorduk da bana bir gün önce gördüğünüz rüyanızı anlattınız. :)
    Güzel bir cuma ve haftasonu dilerim, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle güzel anlatmışsın ki Nazlı'cım yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. Burada sanal da olsa bir bağ kuruluyor aramızda, ben birinin çocuğu hasta olduğunda üzülüyorum, ya da söyledikleri bir lafla kahkahalara boğulabiliyorum. Heyecanla postları bekliyorum.
      Fotoğraf konusunda da haklısın, pinterestte o kadar çok güzel fotoğraf var ki insan hangisine bakacağını şaşırıyor. Bu kızın bazı fotoğrafları hiç benim tarzım değil mesela, hele çok fazla photoshop kullandıkları var, onları sevmiyorum. bu kızda benim sevdiğim işi yapış tarzı ve tutkusu.
      Senin de haftasonun çook güzel geçsin...

      Sil
  14. tek bakabileceğim bloğu, ne face ne twit ne pinterest hiç bir üyeliğim yok.
    Ama senin onu sevdiğin beğendiğin kadar beğeniyorum ben seni ve eserlerini

    YanıtlaSil
  15. :)

    Thank you!
    (çok teşekkür ederim)

    YanıtlaSil
  16. tavsiyen için teşekkürler.gerçekten çok etkileyici

    YanıtlaSil
  17. bende sizin fotoğraflarınıza ve sunumuza hayranım

    teşekkürler

    sevgiler

    :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...