Nazlı Çiçeğim ve Cevap




 

Bu çiçeğin adı Erica (Heather ya da Heath olarak da biliniyormuş). 2 yıldır bu çiçeğin peşindeydim sonunda geçen hafta buldum ve aldım. Bakalım yaşatabilecek miyim? Ki bu çok zor görünüyor…

2 yıl önce Münih’de karların altında gördüm ben ilk bu çiçeği. Adını sanını bilmiyordum, daha açık bir pembe renkteydi. Çalı gibi ama çiçekli. Karların altında öyle güzeldi ki. Sonra Londra’da gördüm, yol kenarlarındaki çiçekçilerde satılıyordu değişik tipleri. Adını ilk orada öğrendim. Almak istedim ama öyle bir tanecik alsam tatmin olmayacağım, bir kucak dolusu almak istiyorum, ee aldın diyelim nasıl getireceğim ki onları buraya… Netekim aklım bu çiçeklerde döndüm memlekete.

 
Yurtdışındaki bloglarda bu mevsimde görmeye başlamışsınızdır siz de sıklıkla. Kış çiçeği çünkü ve soğuk havaları seviyor. O yüzden korkuyorum. Bizim şu andaki havanın yazdan farkı yok, bunalıp, kuruyabilir zavallıcık.

Elimden geleni yapacağım ama bana şimdilik bu kadarı bile yetti. Evde gördüm ya sonunda onu. Bir çiçeği amma büyüttün diyeceksiniz. Takmışım kafaya işte. Gözüm devamlı çiçekçilerde. Yolumun üstündeki çiçekçi adama anlatıyorum, adını söylüyorum yok bilmiyor. Geçen hafta görünce ; ee işte bunu istiyordum ben dedim aldım hemen. Nasıl bakılıyor buna diye sordum. Bilmiyorum dedi. Adını da hala bilmiyor zaten…
Neyse işte huzurlarınızda evimizin nazlı çiçeği…
 

 

Gelelim Cuma günkü sorunun cevabına. Dün de dediğim gibi epey kişi bilmiş, yorumlara bakabilirsiniz. Ben okurken çok eğlendim. Evet doğru cevap ; Brooke Shields…

Babam gençken çok film seyredermiş, eski yabancı artistlerin hemen hemen hepsini tanıyor ama imkanı yok konuşmasından anlayamazsınız kim kim?? Kendine göre uyduruyor isimlerini. Bazen sırf eğlence olsun diye soruyorum, en çok hangi oyuncuyu severdin, seni etkileyen film hangisiydi falan diye… Kendinden emin, hiç acaba böyle mi okunuyor falan demeden sıralıyor isimleri: ) ister anla ister anlama.

Kazananı bu akşam seçeceğim, hediye işi bayram sonraya kalabilir ama. Çünkü bayram için annemlerin yanına gidiyorum, gelir gelmez halledeceğim.

Güzel yorumlarınız için çok çoook teşekkür ederim bir de…
 

 

It is very difficult to find this flower in Turkey. We don't know its name and we don't actually see it around us.

I had seen this flower about 2 years ago in Munich, it was under snow and I loved so much. I wanted to learn its name but I could not.

After for a while. We went to London and I saw it again on the street and I learnt its name. It was Erica ( Heather or heath). Since that time, I want to find it.

Finally, I found this beauty last week and I hope, I can manage to live it. It likes the cold weather but it is very hot in Turkey in these days: (

We will see...


 
 
 
 


 

 







43 yorum :

  1. It's a lovely flower, for me means that fall season is here. I love it also in white!you have a lovely blog!
    Ciao
    Aina

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello Aina, thank you for dropping by my blog and leaving this nice comment.
      I visited your blog and You have an absolutely beautiful blog also.
      Ciao...
      Ayda

      Sil
  2. Bu nazlı çiçek annemde de var, ilk gördüğümde canlı olduğuna inanamadım, o kadar çok dokundum ki zavallı bitkiye... o gün ölmedi ya, daha da ölmez:)

    İnşallah sadece bir kış değildir ömrü, soğuk iklim çiçeğiymiş ya:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım ölmez ama çok da umutlu değilim, sanki sezonluk gibi.

      Sil
  3. Aydacım bu çiçek Türkiye de Funda çiçeği olarak bilinir. Bende çok sevdiğim için bu sezon çıkar çıkmaz aldım. Yapı marketlerde çok rahat bulunabiliyor. Ben koçtaş'tan aldım.
    Bu arada soru'nu cevabını bir tek ben bilemedim herhalde...hiç aklıma gelmedi wallahi ne yalan söyleyeyim. Bilen arkadaşları tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de adı Funda mıymış:)) Yok bunu hayatta Funda'ya söyleyemem.. Yıllarca kendisiyle, gübrelik, çalılık diye dalga geç sonra, hayranı olduğun bir çiçeğin adının da Funda olduğunu öğren. Hayatın bir cilvesi olsa gerek bu. Şimdi kardeşim bunu öğrenirse yandım. Yılların acısını benden çıkartmaz mı??

      Bu arada bir ben bilmiyor muşum bu çiçeği:) Aslında geçen kış Koçtaş'a her gittiğimde baktım, aradım taradım ama bulamadım. Ben de dedim herhalde buralarda yok bu çiçek...

      Sil
    2. Haa haaa :)
      kardeşi'nin adı olduğunu atlamışım...epey mutlu olucak o zaman :)

      Koçtaş ta beyazı, lavanta rengi ve bu renkten vardı. Hepsini alasım geldi ama benim evde çiçekler uzun yaşamıyor ne yazık ki :(

      Sil
    3. ay çok güldüm ben buna...ayda çok hoşsun gerçekten...:))

      Sil
  4. Ben de bu çiçeği çok beğeniyorum adını da erica olarak biliyorum, ikea da var ne zamandır almak istiyorum ama dış mekan bitkisi yazdığı için alamadım çünkü dış mekana koyma imkanım yok balkonlarım kapalı.. güle güle büyütün

    YanıtlaSil
  5. Bu çiçeğin lila tonlarda olanı da var, çok güzel onlarda, göndereyim istersen diyeceğim ama zayi olur yollarda, senin nazlı da az bir güzel değilmiş hani, bir de azmine şapka çıkarırım.
    Cevaba gelince, bilmişim ayol, pek mesudum, beni çekilişe katma cicim, çünkü bilmek bana yetti, amanın bir okşandı ki egom :)))
    Kafasına göre takılan emiceye (baban) hürmetler...:)))

    YanıtlaSil
  6. Allahım çok şükür, şu broko şotolesi öğrendim, valla rüyalarıma girecekti:)) Aklımın ucundan bile geçmedi brooke shield, ahahaha, babanın ellerinden öperim:)) Çiçek gerçekten çok güzel, ama daha önce de söylediğim gibi ben çiçek yetiştiremiyorum:(( ya evimi ya da beni sevmiyorlar bilemiyorum artık:) Fotolar gene harika, saksıya da bayıldım yalnız. sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Erica hakikaten ne kibar bir şey öyle :) Çok yakışmış yerine. Güle güle büyütmen dileğimle...

    YanıtlaSil
  8. Ben de geçen yıl çok severek almıştım...
    Ama şu anda, aynı saksısında, aynı topragında; engi pembelikten uzak çiçekleriyle, ölü olarak yaşıyor evde... kıyamıyorum atmaya. Aylar var ... Böyle de güzel bilesin :(

    YanıtlaSil
  9. Ben de baktim simdi: Christmasta ozellikle hediye olarak cok alinirmis. maalesef ben sardunya haricinde hicbir cicek yetistiremiyorum, bende green thumb degil, bildigin black thumb var sanirim:)Yalniz 70 F isi istermis ki bu da bayagi soguk... Cok nazenin..

    Cok guzel gozukuyor, fotograflar da her zamanki gibi ruhu ferahlatiyor. ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  10. Soruyu bildim aslında ama yorum bırakmak için geç kalmışım .Çiçek çok hoş görünüyor,fotoğrafçılığını beğendiğimi zaten her yorumumda dile getirmesem olmaz :)Kandil(ismini yanlış bilmiyorumdur umarım)de çok güzelmiş.sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Ben bu çiceği nerde gördüm dersin aydacım :) İkea da biri senin alıdığın renk pembe diğeride eflatun rengi gibiydi bende bayıldım onları görünce ama eşim acele etirdiğinden alamadım bakamadım bile.. Sadece gördüğüm kadarıyla 6tl küsüratlıydı fiyatı birde funda çiçeği diye yazıyordu adı.

    YanıtlaSil
  12. Ben bu çiceği nerde gördüm dersin aydacım :) İkea da biri senin alıdığın renk pembe diğeride eflatun rengi gibiydi bende bayıldım onları görünce ama eşim acele etirdiğinden alamadım bakamadım bile.. Sadece gördüğüm kadarıyla 6tl küsüratlıydı fiyatı birde funda çiçeği diye yazıyordu adı.

    YanıtlaSil
  13. Ben yazını görene kadar Sebiş güzel haberi vermiş bile :) Evet canım bu çiçeğin adı ;Funda !
    Pazar günü ben de gördüm çiçekçide ama seninle aynı düşüncede olduğumdan almadım. İzmir'de pek çok çiçek yaşamıyor :( Heves edip alıyorum ,kuruyup gidiyor zavallılar,üzülüyorum.

    Bayramını şimdiden kutluyorum canım. Sağlıkla git sağlıkla gel. Annene babana ve Erika'ya (!) selamlar. Ha bir de bayramın 3.ya da 4. günü biz de Balıkesir'e dünürlere bayramlaşmaya gideceğiz,kısmet belli mi olur bakarsın karşılaşıveririz :)

    Öptüm kocaman!

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Nohut; hergün 3 saniye gözünü çiçeğe dikerek tehdit et...Dimdik ayakta kalacak ve hatta sana torunlar verecektir.

    YanıtlaSil
  15. hahahhaaa...
    hep yiyecekleri düşünmüştüm nedense,
    yanına bile yaklaşamamışım:)

    bu çiçek midir bilmem ama,
    püren çiçeği diye bildiğim bir çiçek var,
    yaylada sonbaharda ortaya çıkan bir çalı çiçeğidir,
    ona benzettim ve evet ben de sevdim,
    peşine düşülesi....
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  16. Erica bende yaklaşık 3 hafta önce İkea' da buldum ve aldım.Diğer adı funda dayanıklı bir çalı türüymüş İnşAllah sizde bende uzun süre muhafaza ederiz.Benim ericamı görmek isterseniz blogum da My Flower 2 adlı postumda beklerim.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Of lavanta gibin ben de hep bundan aramıştım :P ben lavanta aramıştım aslında, pekii kokusu nasıl acabası?

    Bu arada benim de annemin böyle yanlış kelimeleri vardır, abiye'ye ebaye, oysho'ya ayşo falan diyor :)) Çok güldürüyor bizi tatlımcım, Rabbim başımızdan eksik etmesin, yokluklarını göstermesin

    YanıtlaSil
  18. Çıtıpıtı, çok güzel!

    YanıtlaSil
  19. Merhaba, cok sevdigim bir cicek bu.ciceklerden hic anlamam ve bakamam ama buna bakabildim.Arada bir su vermem yetti.su vermeyince birkac hafta icinde kurudu:)Kuruyunca da goruntusunden fazla birsey kaybetmedi.uzunca bir sre de kuru olarak kullandim:))ama kuru iken cok dokunmamak lazim cunku cicekleri dokuluyor.sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Here in Brazil it's spring now! The trees are in flower, my orchids and lilies are gorgeous! Everywhere you look you see trees full of blossom! I love this season! Here the winter is not very strict, even in the South, where I live. So I also really like winter, making savory meals, take a good wine along with the family!

    kisses,

    Luiza Mallmann
    decorarsustentavel.blogspot.com

    YanıtlaSil
  21. :)))) Çok güldüm yorumlara, senin onca 2 yıldır harıl harıl aradığın Erica'cık, çat orda çat burda, çat kapı arkasındaymış da haberin yokmuş, ben de dersem şimdi, ben de dıtdııbıttırıdıttırı dükkanında gördüm bu çiçekten diye :)))) Yok ben görmedim hiç ;) Ama hakkını teslim etmek lazım, çok zarif çiçeğin, çok da romantik görüntülemişsin ;)
    Ne kolaymış bilmecen, aklımın ucundan bile geçmedi insan ismi olabileceği :((( O kadar insan nasıl bildi peki? Nedir beni bunca insanevladından ayıran??? Bunun üstünde düşünmeli birazcık ;)

    YanıtlaSil
  22. Çiçek çok güzel gerçekten. Mine gibi, nakış nakış, hayranlık uyandırıcı:) Ben artık saksı çiçeği almıyorum eve, İzmir'den Samsun'a geldiğimden beri. Evimde o kadar çok çiçek vardı ki bu uzun yolculuğa dayanamaz diye komşulara verdim hepsini ama ayrılmak çok zor oldu inan.

    YanıtlaSil
  23. buraya yorum yazanlar da senin gibi keyifli yazıyor, neden dikkat kesilmemişim yazık bana:) tehdit et ha ve Funda ahahaha

    YanıtlaSil
  24. çiçek çok güzelmiş gerçekten. tabii fotoğraflar da. her zamnki gibi...

    YanıtlaSil
  25. tüh be! kaçırmışım ben yarışmayı! hoş bilebilir miydim emin olamadım ya! :)))

    YanıtlaSil
  26. Evet bu resmen funda çiçeği, bence kardeşine bir an önce bu gerçeği söylemen gerek :) Fotoğrafların her zamanki gibi mükemmel. İçim açıldı..

    YanıtlaSil
  27. 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi :)
    çok yaşasın baban, selamlar...

    YanıtlaSil
  28. Biz de bu çiçeğin pembe ve beyazını yaklaşık 7 sene önce Cunda Adasındaki bir çiçekçiden almıştık ve İstanbul'a dönünce iki ayrı saksıya ekerek uzunca bir süre açan çiçeklerini seyretmiştik. Kışın da yaz bahçesine alarak, soğuktan korumuştuk. Tam tamına altı seneyi bu şekilde geçirdik, maalesef geçen kışı çıkaramadılar ve bu sene bizi kendilerinden mahrum bıraktılar... Sizin blogunuzda resimlerini görünce sevindim açıkçası, en kısa zamanda yenilerini almalı:)

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Nohut, benim adım hem İnci hem Funda her ikisinide kullanırım ve Funda ismine bir renk kattın gerçekten, sayende daha çok sevdim adımı.. Kardeşinle kesinlikle paylaşmalısın mutlu olacaktır... Sorunun cevabını imkansız bulamazmışım zaten... hiç isimlere odaklanmamıştım. sevgilerimleeee...

    YanıtlaSil
  30. Bende bilmezdim bu çiçeği...Şimdi burada resmini görünce aaa bizim evdeki çiçekten diyerek sevindim.Geçen hafta sağolsun eşim balkonumuza renk katsın diye almış.Bende adını,sanını hiç bilmiyordum.İyi oldu öğrendiğimde...

    YanıtlaSil
  31. diğer yorumları okumadım,belki yazılmıştır ama,çiçeği görünce dayanamadım.bu çiçekten koçtaş tan ve sonra kipadan bulup almış ve uzun süre bakmıştım.gerçekten çok keyiflidir.bende adını bilmiyordum,sizden öğrendim.hiç korkamyın uzun yaşar.

    YanıtlaSil
  32. sevgili ayda;

    süper ben bildim cevabı o zaman
    süper hediye benim oleyyyyyy! ;)

    yine çok güzel bir çiçek en sevdiğim saksı kabın bayılıyorum ona
    çiçekde muhteşem
    bende öyleyimdir beğendiğim bir çiçeği bir bibloyu objeyi çantayı ayakkabıyı bardağı .....
    bunu gibi uzar gider bulup kendimde hissetmeden rahatlamam rahatlayamam
    bu üretkenlikte de böyle
    canım benim iyi bayramlar diliyorum
    herkese ailenede

    sevgiyle...


    YanıtlaSil
  33. Benimde vardi bucicekten ama rahmetli oldu maalesef.cok seviyordum bende...

    YanıtlaSil
  34. I don't know the name of this plant, but it looks like something I have in my backyard that blossom mainly in the winter. It's gorgeous!

    ps.: I'm not sure I've told you that my brother was in Turkey, and love your country. He said he wants to go back there.

    YanıtlaSil
  35. Ben de iki gün evvel Ikea'dan aldım tatlı bi Erica. İnsan bakmaya doyamıyor.

    Fotoğraflarınız da şahane gözüküyor. Güle güle büyütün :)

    YanıtlaSil
  36. Merhaba, bu çiçek daha doğrusu çalı açık alanlarda, iyi drenajlı, humusça zengin, ast topraklarda ve güneşli yerlerde güzel gelişir.Süpürge çalısı türkçe adıdır. Latince CallunaVulgaris diye geçer literatürde. Görür görmez tanıdım. Çünkü yürüyüş yaparken tam bu sıralar nefis siklamen ve beyaz çiçeklerini salkım salkım döker. Üç sene önce toplamıştım. Kurumuş çiçek merakım olduğu için bütün saksılarımda kurumaya müsait çiçeklerim vardır. Turuncu Frezyalar, Ölümsüz otu, güller vsvs hep saksılardadır. Renkleri de bozulmaz. Şimdi senin blogda görünce kütüpanemde duran Kıbrıs hatırası bir vazomun içine topladığım süpürge çalısına baktım. Hala çok güzeller. Gün ışığı aldığı için biraz rengi açılmış olsa da bir nostalji yaratıyor bu solgunluk ama yine de çok güzeller. Evde yetiştiremezsin. Dışarı mekanı sever. Ve büyük alana yayılmak işter. Onedenle evde zor. İyisi mi sen solmadan kurut onları. İstediğin kadar yaşarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyy oyy oyyy neler neler biliyormuşsun hakkında:) Kurut diyorsun yani, zaten kurumaya doğru meyillendi hafiften ama ben yılmadım yenisini aldım bile:)

      Sil
  37. Hi, Ericas are indigenous to the Western Cape Region of South Africa, here where I live. The mountains are covered in these flowers which bloom now in our spring and summer, and they are specially adapted to survive the hot dry climate. There are very many different colours and flower shapes. You should come and visit and see them! Lee-Anne

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...