Haftasonu Kartı - Hoşgörü






Bize arada temizliğe yardım için Ayşe geliyor, Ayşe benimle yaşıt, tam 3 kızı var, hem de büyüğü liseden mezun oldu bu sene. Öyle de güzel olmuş ki mezuniyet balosunda yeşil tuvaletiyle.. Fotoğrafını getirdi Ayşe oradan biliyoruz.

O geliyor, biz işe yetişmek için koştur koştur çıkıyoruz evden, oturup öyle uzun boylu muhabbetlerimiz yok yani. Sadece küçük küçük, ee ne yaptın, kızlar nasıl, havada soğuk ya da sıcak… gibi muhabbetler dönüyor ortada.

Aslında burada hep güzellikleri paylaşmak istiyorum ama dün gerçekten hem üzüldüm hem sinirlendim.

Bizim evin karşısında eski bir tarihi ev vardı, harabe yani, çok çektik o evden biz . Bir ara tinerciler mekan tuttu orayı, çok tedirgin olduk. Şimdi şükür restore ediliyor. Ama gel gör ki çalışan ustalar benim odanın camının önünü pek sevdiler, ağaç altı tabi, o sokağın en serin yeri. Son zamanlarda akşamları da inşaatta kalmaya başladır. Sabah kahvaltısı, akşam yemeği, sigara molaları hep orada. Tabi benim kapı-cam duvar. Açamıyorum bile bu sıcaklarda. Ama kızamıyorum da onlara, yazık bu sıcakta nerede otursunlar, nereye gitsinler. Hele birinin ses tonu aynı Recep İvedik, arada telefonla konuşuyor, için için gülüyorum içeride: )

Neyse işte, dün sabah Ayşe geldi benim odaya girdi, bak dedim, burada ustalar var, giyinirken soyunurken, işlenirken dikkat edersin olur mu. Aaa dedi buradalar, evet kahvaltı ediyorlar dedim, gebersinler dedi. GEBERSİNLER…

Dondum kaldım, niye öyle dedin ki şimdi dedim, baksana ortalık yerde çay içiyorlar, oruç moruç yok dedi.

Düşünsene dedim, bu adamcağızlar evlerinden, eşlerinden, çocuklarından ayrı, üç kuruş para kazanmak için gelmişler buraya, bu inanılmaz sıcağın altında kuru ekmekle kahvaltı yapıyorlar, beden gücüyle çalışıyorlar, önlerine yemek koyanları yok. Hırsızlık yapmıyorlar, çalışıyorlar... Niye gebersinler… Bir iki şey daha söyledim ama nafile… Cehalet gerçekten korkutucu bir şey… Sanki onların tutacağı oruçtan Ayşe’nin de sevap payı var : )

Halbuki biz nasıl öğrendik; Ramazan ayı; sabır, sevgi ve HOŞGÖRÜ ayıdır.

Bence Ayşe’nin oruç yalan oldu...


Hepinizin haftasonu huzur dolu geçsin emi…


I wish all of you have a peaceful weekend.

Ps ; This post is about Ramadan. Because of that I did not write anything in English.





27 yorum :

  1. Ne kadar önemli bir konuya değinmişsin yaşadığın bu tatsız deneyimle...söylediklerine katılıyorum, paylaştığın için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ayşe'ye ders olsun, kimsenin orucu kimseye değil, kendisinedir, sadece açlık ta değildir oruç. Bir bilseler.

    YanıtlaSil
  3. Bence ayse nin orucu yalan oldu he ahaha!

    Cehalet berbat birsey kesinlikle katiliyorum aslinda yazacak koca bir yazi cikar burdan ama telefondan ya iyorum ve kartini cok sevdim

    YanıtlaSil
  4. Nefret, en basitçe hissedilen, hemencecik de dile getiriliveren bir duygu oldu son zamanlarda. Bazen düşünüyorum, toplum olarak bu noktaya gelmemizde birşeylerin mutlaka payı olmalı. Belki Bihter'in, belki Acun'un, belki politikacıların, belki köşeyazarlarının.
    Eski filmlere, dizilere bakıyorum. Eski entellektüellere bakıyorum. Eski yarışmalara bakıyorum. Ne kadar hoşgörülüler her biri, nasıl kibarlar. Hep bir gülümseme yüzlerinde, en ciddi konuları tartışırken bile. Bakışları sevgi dolu her daim.
    Aklıma "oyuncak müzesi" geliyor. 2. dünya savaşına hazırlığın ilk önce oyuncaklardan başladığını hatırlayıp irkiliyorum. Oğlumun bütün askerlerini atmak geliyor içimden.
    Nereden nereye :(

    YanıtlaSil
  5. Bayılıyorum şu resimlerinize..Emeğinize,yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Ah Nohut'um bize öğretilenleri size öğrettik sonuç;siz bir avuç kaldınız:( Senenin birinde Ramazan'da Gerede'de benzincide yemek molası veren futbolcu kafilesini taşlayan zihniyet hala hayatta,hatta büyüye büyüye katlana katlana ayakta. Bu millet cehaletten çektiği kadar hiçbir şeyden çekmedi. Sana ve de Funda'ya -serin olmayacak besbelli ama -güzel ve neşeli bir hafta sonu dilerim !

    YanıtlaSil
  7. Yaşım çok sayılmaz ve benim çocukluğunda oruç tutan vardı, tutmayan vardı, isteyipte tutamayan vardı, çocuk orucu vardı (yarım günlük :)..ve hepsi son derece mutevazi ve bol hoşgörülüydü...şimdi ise oruç tutmayan, tutamayanlar saklamaya çalışıyorlar kendilerini... bazen çok sinirleniyorum, bazen çok üzülüyorum ama en çok da anneannem ve babaannemle geçirdiğim "hoşgörünün" hakim olduğu günleri..o zamanlar daha saygılıydık birbirimize ve daha çok anlıyorduk "aç"ın halinden ! ve o zamanlarda iftarlara ihtişam değil sıcacık pide kokusu sinerdi.

    YanıtlaSil
  8. bizim tuttuğumuz orucun kabul olacağına dair garantimiz bile yokken başkalarını yargılamak haddimiz değil elbette

    Herkes hesabını Allah'a verecek sonuçta...

    Ama ulu orta yerde de happuru huppuru yemek yenmesine de karşıyım ;)

    güzel bir hafta sonu diliyorum herkese...

    YanıtlaSil
  9. selamlar bencede ayşe'nin orucu yalan oldu ama böyle cehalet anlam veremiyorum insanlara bizim dinimiz dinlerin en güzeli en hoşgörülüsü ama insanlarımız tahammülsüz ve garip . bende güzel huzurlu haftasonları dilerim:))

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Cafe NoHut, gercekten cok iyi ve egitici bir post. Cehalet ve hosgorusuzluk gelisimin, ilerlemenin en buyuk dusmani. 21. yuzyilda bu goruslere sahip insanlarla bu guzel dunyayi paylasmak cok uzucu. Umarim, bu tur dusuncelere sahip insanlarin yuzdesi onumuzdeki yillarda azalir. Kimbilir, belki ben cok hayalci bir insanim:))Mutlu haftasonlari...Hulya

    YanıtlaSil
  11. Ne güzel yazmışsın. Ayrıca haksız yere edilen bedduanın dönüp dolaşıp edenin kendisini bulacağını söylerdi annem hep, lafın gelişi bile öyle kötü dilekler dile getirilmemeli bence.

    YanıtlaSil
  12. Başkasının ibadetini eleştirip müslümanlığını son seviyede yaşadığını zanneden çok insan var ülkemizde ne yazık ki..
    Böyle insanlara üzülüyorum.. Yanlış şeylere inanmış gibiler.. İyi haftasonları :)

    YanıtlaSil
  13. güzel gözlem ,güzel anlatım..ne diyim yüreğine sağlık..ayse'nin orucu yalanmı oldu bilemem ama benim korktuğum şey gün be gün karşıma çıkıyor her yerde,ona üzülüyorum..kimse farkında değil belki ama yavaş yavaş insanlığımızı kaybetme yönünde ilerliyoruz..bu arada resimlerini o kadar çok beğeniyorum ki,eğer bir sakıncası yoksa fotoğraf makinenin ne olduğunu öğrenmek istiyorum..ya da belki de bu kadar güzel fotoğraf çekmenin bir kaç tiyosunu verirsin bizlere:)) sevgiler

    YanıtlaSil
  14. gerçekten Ayşenin oruç yalan olmuş :) Orucu sadece aç kalmak sananlar için böyle tabii halbuki oruç dilini de tutmayı gerektirir ne yapalım bazıları değişmiyor Allah affetsin...Bizim pazarlamacı da beni bırakırken durakta sigara içen bi kız görüp "sataniste bak sataniste" dedi Bi de -örtülütüm ya dedikodusunu yaparım sandı heralde - dedim şu anda orucun sakatlandı buna devam ediceksen git ye iç boşuna aç durma öyle ama üzülüyorum bazen Allah kuran ı kerimde düşünmez misiniz diye soruyor defalarca yine de hala düşünmüyoruz ! Hayırlı Ramazanlar :)

    YanıtlaSil
  15. Ayşe'nin orucuna ne oldu bilmiyorum ama bu düşünce içi doldurulmuş değil, çatpat sağdan soldan öğrenilen bir islamiyet anlayışı...

    *Tutmayan kişi, tutana saygı duysun. Sıcağın altında herkesin ortasında değil de kenarda bir yerde içsin suyunu, çayını.

    *Tutan da tutmayana "gebersin!" demesin.

    Böyle KESKİN tepkiler zaten hep cahillikten kaynaklanıyor sanırım...

    YanıtlaSil
  16. hayy allahım ya güleyiim mi kızayım mı bilemedim.öyle görmüş öyle söylüyor.bu sıcaklarda cam açılmadan yatmak ha valla allah kolaylık versin ne diyeyim.

    YanıtlaSil
  17. Elimden geldiğince dini hassasiyetler taşıyan bir insanım ve aynen sizin gibi her iki kesiminde bu karşılıklı hoşgörüsüzlüğünden artık bıktım. Kimsenin orucu ya da namazı kimseye sevap olarak da yazılmıyor, günah olarak da, o halde bu tahammülsüzlük nedir, Kraldan çok kralcı kesiliyor herkes, kimin, orucu ne niyetlerle tuttuğunu ya da tutmadığını sadece Allah bilir. Samimi olmak yeterli.

    YanıtlaSil
  18. Yazık olmuş, Ayşe yazık etmiş söyledikleriyle, hem kendi için hem orucu için :(
    Söylemekten ziyade bu dile dökmeden bu zihniyette olan ne çok insan var... Bu bir kültür, çocukluktan, aileden, en çok da yaşadığımız çekirdek ailemizden aldığımız temele dayalı bir kültür bence. Dileyelim ki Ayşe'nin kızları bir adım önünde olsunlar annelerinin...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Oruc tutuluyor ama sadece mideye kilit vurarak. Öylemi olmalı? Tabiki hayır. Agiza girene dikkat ettiğimiz kadar cikana da dikkat edebilsek keşke..

    YanıtlaSil
  20. How beautiful ~ hope your weekend was lovely too!

    Laura | Bright Bold and Beautiful blog

    YanıtlaSil
  21. İnsanların yaşam tecrübelerini bilmeden, biriktirdiği deneyimlerini bilmeden, eleştirebiliyoruz maalesef. Bu aslında Ayşe ye mahsus diil. O işçilerin orucunu yadırgıyor, biz başkasının bir lafını, bir bakışını, yaptığını, yapmadığını ....
    Eleştiri işte, pek bi farkı yok aslına bakarsak. Keşke sadece kendimize bakabilsek. Ama olmuyor maalesef, Ya da ben beceremiyorum pek :)

    YanıtlaSil
  22. ay ne kadar guzel bi bakis acin var oyle.ben olsam bende ayse gibi detsim herhalde.gebersinler demesemde kinardim onlari oruc tutmuyolar diye.rabbim hepimize hosgoru nasip etsin ins

    YanıtlaSil
  23. Bu kadar güzel özetlenemezdi,iyi haftalar:)

    YanıtlaSil
  24. kimin orucunun yalan olup olmadığı bilinmez .Elbet oruç sadece insanın kendini yemeden içmeden men etmesi değil ayrıca gözünü haramdan dilini gıybet tende muhafaza etmesidir.Ama bizim okuduğumuz kıssalarda Ramazan-ı Şerif ayında yahudi bile çocuğuna dışarıda yemek yedirmez miş komşusuna saygısından dolayı.Diyeceğim belki oruç tutmayanlar biraz daha hassasiyet gösterebilirler.Malum en uzun günlerdeyiz.Tabi kimseye de oruç tutmuyor diye gebersin deme hakkımızda yok kesinlikle.Tutan kendine tutar tutmayan kendine.Hayırlı günler diliyorum.

    YanıtlaSil
  25. ayşeler çok fazla malesef kendi gibi olmayana yaşama hakkı tanımayan yok sayan kim daha fazla sevap kazanıyor acaba kalbi temiz ekmeğini taştan çıkaranlar mı yoksa sadece aç kalıp kalbi kötü olanlar mı
    sibel

    YanıtlaSil
  26. o kafada ayşeler o kadar çoğalıyorki anlatamam. en çok da beş vakit namaz kıl orucu dageberecek kadar hasta olsanda tut gerisi ne yaparsan yap mübah anlayışının yayılmasına tahammül edemiyorum Takdir Allaha mahsus ama bence de o opruç yalan olmuş..sevgiyle kal.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...