Ramazan Deyince....




Küçüktüm, yeni yeni oruç tutma çalışmalarına başlamıştım, hem oruç tutmak istiyorum - hem de dayanamıyordum. Kafamda binbir tilki, plan-proje ve acabalar??

Acaba masanın üstünde bir koca kavanoz çilek reçeli görsem,  şöyle eğilip biraz koklasam o sırada yanlışlıkla saçlarım reçele bulansa ve ben merdivenlerden hoplaya hoplaya sokağa inerken uçuşan saçlar ağzıma girse.. Reçeli yalayıversem… acaba orucum bozulur mu?? İğğğrencim… ama ne yalan söyliyeyim ciddi ciddi kafa yorardım bu işe…

Oruçlu olduğumu unutsam büfeden bir tost istesem tam parayı verip tostu elime alınca oruçlu olduğumu hatırlasam, o tostu geri verip parayı istersem büfeci amcaya da çok ayıp yapınca mı orucum bozulur, onun hatrına ayıp olmasın diye tostu yiyince mi??? (için için ayıp olmasına getiriyorum)

Pide kuyruğunda beklerken arkadaşımı görsem, avcunda ayçekirdeği olsa, bana da verse,  konuşurken bende unutsam oruçlu olduğumu ve yesem ayçekirdeğinden .. sonra “aaa sen oruçlu değilmiydin “ dese , salaklığımdan utanıp yoook değildim diyip yemeğe devam edersem mi çok günah işlemiş olurum, orada hemen kussam mı daha iyi…

Daha yığınla acabalar… sadece oruçla ya da günahla ilgili de değil… Çok karnım ağrıyor, acaba gerçekten çok mu???... “çok” kime göre “çok”… yaygaracı olmak istemem. Belkide çok tatlı canım var… rihter ölçeğiyle ölçülmeli şu acı. Herkes bilsin canım ne nedir, ayıp olmasın millete…

Kardeşimle en büyük zevkimiz banyoya girip avazımız çıktığı kadar bağırarak şiir okumaktı çocukken. Bir iki şiiri okuruz sonra İstiklal marşının 10 kıtası, ardından Gençliğe Hitabe ve Çanakkale Şehitleri (doz iyice artmış kendimizden geçerek..);

Boşanır sırtlara, vadilere, sağnak sağnak.
Kafa göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el ayak
Vurulup, tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna yarap ne güneşler batıyor.

Kardeşim ama işi iyice abartıp bazen cama çıkar tüm mahalleye okurdu şiirleri, annem gezmeye giderken tembihlerdi kardeşine göz kulak ol camdan şiir-şarkı okumasın derdi, sanki kolay durdurmak bizimkini…
Bir ramazan akşamı herkes balkonlarda, mutfak camında ezanın okunmasını bekliyor, benim gür sesli kardeşim başlayıverdi “ Allahüekber Allahüekber….” Şok içinde gördük annemle bir iki kişi koştu içeriye orucunu bozmaya, bağırsak da nafile, duyuramadık sesimizi...
Bizim evde de kıyamet koptu tabii, başaladı terlikle kovalamaca…

Ramazan deyince işte… Bu günde böyle yazıvermek geldi içimden…




NOT; deyince mi? diyince mi? buyrun bir de siz okuyun kafanız karışsın...




24 yorum :

  1. İnan çok iyi geldi yazın..
    Koptum gülmekten :)))))
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ALLAHIM NASIL BİR AİLESİNİZ SİZ YA? SİZİNLE YAŞAYAN YAŞLANMAZ.
    Kardeşinin sesi nasıl? yanık mı?

    YanıtlaSil
  3. Burada hava oldukça kapalı ve yağmurlu,üstelik canım da çok sıkkın :(
    Ne iyi geldi yazdıkların...
    Çok güzel bir Ramazan yazısı olmuş,
    gerçi kardeşin kızabilir "titrimi sarstın" diye ama ...:))
    Şiir ha , terlik ha :D

    YanıtlaSil
  4. ikindi ikindi güldürdün yahu beni :)

    YanıtlaSil
  5. Benim afacan kuzenlerde yapmışları aynısını biz diğer kuzenler gülmekten yerlere yatarken iftar davetinde olanlar bil eneredeyse bozacaklardı oruçlarını..Çocuk milletinin kafası hep aynı çalışıyo..:)

    YanıtlaSil
  6. Muhahahahahhahahahha! öldürdün beni canım ya.. ne meraklıymışsınız şiire ailecek.. Annenin tembihine bittim ben asıl, demek durum o derece vahim muahhaa

    YanıtlaSil
  7. Nohutum şuraya bir pide fotosu da çok yakışırdı hani:)

    YanıtlaSil
  8. yaaa evet pide harika olurdu ama bu yazı öyle plansız oldu ki... % dakikada yazdım elimde ne var diye baktım bunu buldum:)

    YanıtlaSil
  9. anneme okuyayım bu yazıyı da benden de yaramazların olduğunu görsün :)

    YanıtlaSil
  10. ramazan geldi hoşgeldi,
    urfa sıcak halim bitap,
    susuzluktan yanıp yanıp biterken;
    nohutcuum yazın ne de hoşgeldi..:)

    YanıtlaSil
  11. İlahi nohut çocuklarr:)))

    kardeşin sayesinde oruç açan olmuş mudur acaba:)

    çocukken yarım günlük oruçlar tutar o yarım günde de inan aynı şeyleri ben de düşünürdüm.

    YanıtlaSil
  12. basladi terlikle kovalamaca :) sizin aileyi cok sevdim ben okudukca gulumsuyorum. Masallah hepinize! :)

    YanıtlaSil
  13. hihihihihi:) Ne güzel anılar ama..

    Banyoda şarkı söyleyeni duydum da, şiir okuyanı duymamıştım:))


    Hayırlı Ramazanlar..

    YanıtlaSil
  14. Hahaha cok tatli ya :))

    YanıtlaSil
  15. yüzümde kocaman bir tebessümle okudum yazdıklarını. bagıra bagıra sıır sarkı okumak, ezan okumak :D

    YanıtlaSil
  16. süpper bi yazı olmuşş yaa :)ne çok hesap kitap yapmışssınız böyle, kardeşiniz de çok girişimciymiş wallai, ezan felan ;)
    ben de bi kere pide almaya gittiğimde, dönüşte çok güzel kokmuştu burnuma ufacık bi ısırık almıştım oruçlu olduğumu unutarak, çocukluk işte:)

    YanıtlaSil
  17. hala suratımda bir sırıtma yazıyorum yorumu süper ya
    sibel

    YanıtlaSil
  18. Gercekten ya Nohutcugum...siz cok yasayin emi...hic bir blogu okurken bu kadar siritmiyorum galiba...ben daha kötüsünü yaoardim...Oruc tutarken sen bozma hayalleri kurarmissin ya ben bozardim ama nasil? Aksamüstü ,ki o zamanlar gece 9´larda iftar olurdu, yüzümü yikardim yikarken avcumdan su icerdim. Sözüm ona kimse farketmiyor diye....(allahim sen affet...) bu da cocuk cahilligi iste...)

    YanıtlaSil
  19. Google did not translate well this time. I could not understand much. I understood that it's Ramadan and your fasting, but I can understand the beuaty of this hydrangea. I have pink hydrangeas in my backyard, as well.

    YanıtlaSil
  20. kardeşin aynı benim pelin. o da balkoda avazı çıktığı kadar bağırır çağırır, şiirler , dualar..ama hep böyleydi bebekken de çığlık atardı.kardeşin şimdi nasıl, uslanma dönemi ne zaman olacak :)

    YanıtlaSil
  21. Sabah sabah çok güldüm ne güzelmiş bence o günle. Benimde buna benzer anılarım vardır, sen yazınca aklıma geliverdi birden. sabahın uyku sersemliğinde yüzümde hemen bir tebessüm belirdi.. O güzelliklerle yaşayın hep..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. I love hydrangeas. this is my favorite flowers)))

    YanıtlaSil
  23. Blog okurken bu kadar eğlenmek :)))

    Oruç tutana saygım sonsuz, ben tutunca köpeğime bile kötü gözle bakıyorum, severken hmmm butları da pek etliymiş diyorum, gözümün önüne kuzu çevirmeler geliyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...